Medlem av danska Rejsegarantifonden nr. 2829
Skriv till oss på: info@flamingotours.se
Ring till oss på tel. 010-750 24 72
MENY

Reseinformation till Bali

Fakta om Bali
 • Denpasar
 • Bahasa Indonesia och balinesiska
 • Indonesiska rupier (IDR)
 • 4,22 miljoner
 • 22-32°C
 • Sommartid +6 timmar, vintertid +7 timmar
Planerar du en resa till Bali rekommenderar vi att du läser reseinfon nedan, där du bland annat kan hitta praktisk information om visum, flygbiljetter och bagage samt en lång rad goda råd gällande vaccinationer, tips , bästa restid och lokal etikett på Bali.
 
Om du är nyfiken på hur du ska bo om du reser till Bali kan du se bilder och läsa mer om alla våra hotell i Bali här.
 

Väder och klimat

Resevillkor

Alla resor köpta hos Flamingotours.se omfattas av lagen om paketresor. Läs mer om våra resevillkor här.
 
Resevillkor

Flygbiljetter och resplan

Din resplan skickas till dig när du har accepterat din offert, härefter skickas dina resedokument med information om din flygresa.
 
Det är mycket viktigt att ditt namn på flygbiljetten är 100% identiskt med namnet som det står skrivet i passet eftersom det inte kan ändras senare.
 
Eftersom flygtiderna kan ändras, är det viktigt att du kontrollerar aktuella flygtider på avresedagen. Hur du gör detta enklast framgår av din bokningsbekräftelse.
 
Vi rekommenderar att du befinner dig på flygplatsen i god tid före avresan.

Platsreservation på flyget

Hur gärna vi än vill, kan vi inte välja platser på flyget. Om du har särskilda önskemål till var du vill sitta i flyget, eller om ni reser tillsammans och vill vara säkra på att få sitta tillsammans på flygresan, så föreslår vi att du gör en platsreservation på flygbolagets hemsida.
 
På flygbolagets hemsida, finns oftast en kategori som heter ”manage my booking” där du bl.a. kan reservera din plats i flyget. Observera att många flygbolag kräver betalning för platsreservationen och att det är en bra idé att ha betalkortet till hands. Många flygbolag erbjuder dessutom uppgradering till platser med extra benplats och högre komfort mot extra betalning.
 
Det varierar mellan olika flygbolag hur tidigt det är möjligt att reservera platser och flera bolag öppnar för platsreservation mellan 72 och 24 timmar före avresan. Det är ändå en bra idé att prova att göra platsreservationen så snart du mottagit dina e-tickets och om det är för tidigt att reservera platser får du ett meddelande om när detta är möjligt.
 
Många flygbolag har i dag också en app till telefonen där man bl.a. kan välja platser i flyget och se eventuella tidsändringar med det samma.

Mottagande på flygplatsen

Vår lokala samarbetspartner står redo att ta emot dig på flygplatsen och kör dig sedan till hotellet. Håll utkik efter en chockrosa Flamingo Tours-skylt.
 
Skulle det vara svårt att hitta chauffören kan du vända dig till Indonesia Holidays DMC i ankomsthallen.

Incheckat bagage och handbagage

Som regel kan du alltid ha med dig 20 kg incheckat bagage och 5 kg handbagage på din resa. På din resplan kan du se exakt hur mycket bagage du kan ta med.
 
Observera att du får ta med mindre bagage på inrikesflyg än på internationella flyg. Var därför extra uppmärksam på bagagebegränsningarna på alla inrikesflyg.
 
Ditt bagage checkas alltid in hela vägen från början till slut. Du behöver därför inte hämta ditt bagage och checka in igen vid eventuella mellanlandningar.
 
Vi rekommenderar att packa så att du klarar dig några dagar med det som finns i handbagaget om ditt bagage är försenat vid ankomsten. Kom ihåg att packa pass, pengar, visum, medicin m.m. i handbagaget.
 
Om bagaget blir försenat tar det alltid lite längre tid innan det kommer fram än vad vi är vana vid i Europa. 

Reseförsäkringar

Vi rekommenderar alla våra kunder att teckna både reseförsäkring och avbeställningsförsäkring. Kontrollera att de försäkringar du redan har även gäller vid resor till Bali.
 
Vi samarbetar med Gouda, men du kan naturligtvis också använda ditt eget försäkringsbolag. Läs mer och beställ din reseförsäkring här.
 
Observera att en eventuell avbeställningsförsäkring i regel ska beställas innan anmälningsavgiften betalas.
 

Pass och visum

Svenska medborgare behöver visum för att resa in i Indonesien, inklusive Bali. När du ansöker om visum är det viktigt att ditt pass är giltigt i minst 6 månader från ditt planerade returdatum.
 
Du kan få ett 30-dagars turistvisum vid ankomst till flygplatsen. För att spara tid vid ankomsten kan du förregistrera ditt visum (Visa on Arrival) online. Besök https://molina.imigrasi.go.id för att ansöka. Detta måste göras senast en vecka före ankomst.

Innan du påbörjar ansökningsprocessen måste du ha följande saker klara: ett foto av ditt pass, ett porträttfoto i färg (inte ditt passfoto), din returbiljett och adressen till ditt första hotell på Bali.
 
När du har fyllt i dina uppgifter på nätet går det snabbare när du anländer till flygplatsen eftersom du bara behöver få ditt turistvisum bekräftat.
 
Visum till Bali kostar för närvarande 500 000 indonesiska rupier, vilket är ungefär 340 kr.
 
Om du planerar att stanna i Indonesien i mer än 30 dagar, eller om du inte är svensk medborgare, rekommenderar vi att du kontrollerar visumreglerna. Du kan hitta mer information om visum till Indonesien på utrikesministeriet.
 
Läs mer om visum till Bali här

Vaccinationer

Vi rekommenderar dig att kontakta din vaccinationsmottagning angående vaccinationer till Bali. Du kan även läsa mer om vaccinationer här,
 
Kom ihåg att ta med intyg på att du här vaccinerad så att du kan visa upp det vid ankomst om det blir nödvändigt.
 

Måltider och drycker

På våra resor till Bali ingår de måltider som framgår av dagsprogrammet. Alla drycker är på egen räkning.

Bästa tiden att besöka Bali

Bali är en fantastisk resedestination som med sin placering nära ekvatorn bjuder på sköna dagstemperaturer på ca 30 grader, året runt.
 
Klimatet på Bali kännetecknas av två perioder – en torr från april till oktober och en våt från oktober till mars. Även om regnperioden självklart är mer våt än torrperioden kan du resa till Bali året runt.
 
Observera dock att denna guide bara är vägledande. Regnperioden kan vara överraskande torr, och torrperioden kan vara överraskande våt.
 

Torrperioden på Bali

Balis torrperiod är från april till oktober och bjuder vanligtvis på långa soliga perioder, som då och då avbryts av korta regnskurar. Denna årstid är därför perfekt till utomhusaktiviteter, vandring, strandsemester och mycket mer.
Torrperioden är även Balis högsäsong och framförallt juli och augusti bjuder på extra många turister och därmed högre priser.
 

Regnperioden på Bali

Balis regnperiod är från oktober till mars och bjuder vanligtvis på ostadigt väder. Oftast kommer det dock var en hel del soltimmar ändå och heldagsregn är väldigt sällsynt. Regnet kommer ofta under natten, eller i stora skurar ett par timmar om dagen, varpå man återigen kan uppleva hög sol och härligt väder.
 
Du kan därför åka till Bali även om det är under regnperioden. En fördel med att resa under regnperioden är att det inte är lika många turister och att du därför kan få alltihop nästan för dig själv.
Observera dock att månaderna december-mars kan vara mycket blöta, varför Bali inte är lämpligt för rena badsemester i perioden.
 

Balis klimat

Härunder kan du se lite väderstatistik från centrala respektive södra Bali.
 
Centrala Bali
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Max. temperatur
30
30
31
31
30
30
29
29
30
31
31
31
Min. temperatur
24
24
24
24
23
23
22
22
23
23
24
24
 
Södra Bali
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Max. temperatur
31
31
31
31
31
30
29
30
30
31
31
31
Min. temperatur
24
24
24
24
24
23
23
23
23
24
24
24

Handbagage

Vi rekommenderar att du packar följande i ditt handbagage: 
 • Pass
 • Flygbiljetter 
 • Kreditkort & kontanter
 • Medicin
 • Kamera
 • Solglasögon
 • Mobiltelefon, laddare och annan elektronik 
 • Kläder till ett par dagar om bagaget skulle vara försenat 
 • Ev. medel mot dålig mage

Dricks

På många platser i världen används dricks som en naturlig del av lönen för anställda i turistbranschen. Så är det även när du reser till Bali.
 
Dricks är naturligtvis ett personligt val och helt frivilligt, men vi rekommenderar att du respekterar och följer den lokala dricks-kulturen.
 
En tumregel är att räkna med ca 30-60 SEK (50.000-85.000 IDR) per person och dag för guider och chaufförer på utflykter, medan 15-30 SEK (20.000-50.000 IDR) per dag är lämpligt för städning på strandsemestern.

Valuta på Bali

Valutan på Bali (och i resten av Indonesien) heter indonesiska rupier (IDR).
 
I de flesta större städer finns uttagsautomater där du kan ta ut lokal valuta. Det är också möjligt att betala med Visa eller Mastercard på de flesta större hotell och restauranger.
 
Kontrollera valutan

Tidsskillnad

Bali är sju timmar före Sverige när vi har vintertid och sex timmar före när vi har sommartid.

Språk

Det officiella språket på Bali är Bahasa Indonesia, precis som i resten av Indonesien. Balinesernas eget språk är balinesiska, men i de flesta storstäder och i turistområdena kan många tala och förstå engelska.

Mygg

Mygg är svåra att undvika helt när man reser till Bali och andra asiatiska länder.  Även om risken för malaria är liten i de större städerna och turistområdena, bör du förhöra dig om risken med sjukdomar som sprids av mygg innan du reser.
 
För att minimera antalet myggbett kan du följa nedanstående rekommendationer.  
 • Täck huden och använd myggmedel – särskilt kvällstid (lokalt myggmedel med DEET är mest effektivt)  
 • Använd eventuellt rummets luftkonditionering, eftersom myggen föredrar värme.  
 • Använd myggnätet över sängen när det finns 

Elektricitet och laddning av bl.a. mobiltelefoner

I Indonesien används 220/230 V, precis som i Sverige, och på många ställen ser uttagen ut precis som i Sverige. Du kan därför ladda mobiltelefoner, kameror och andra elektriska prylar utan problem.
 
Det kan dock hända att det finns ställen som har andra slags eluttag och därför rekommenderar vi att man tar med en adapter med flera olika kombinationsmöjligheter.

Data och internet

Vi rekommenderar att du investerar i ett SIM-kort, som du kan köpa på flygplatsen direkt efter ankomsten. Personalen där är duktig på att låsa upp telefoner och kan guida dig genom processen att sätta i SIM-kortet.
 
En viktig detalj att vara medveten om är att varje SIM-kort endast är kompatibelt med en telefon. Det går alltså inte att dela på ett gemensamt SIM-kort och turas om att använda det i olika telefoner.
 
Att skaffa ett SIM-kort verkar särskilt relevant för dem som vill använda data utan att vara beroende av Wi-Fi och samtidigt undvika en stigande telefonräkning. Enligt vår partner är priset för 18 GB data för närvarande cirka 12 EUR.

Vett och etikett

Balineserna är kända för sin vänlighet och tolerans gentemot andra kulturer, och du kommer under din resa till Bali uppleva en vänlig och tillmötesgående lokalbefolkning som tycker om att konversera.
 
Även om balineserna är både vänliga och har överseende med turister, bör du dock vara uppmärksam på att kulturen på Bali skiljer sig en del från den svenska och därför bör du visa respekt för deras kultur, religion och lokala seder.
Här nedan ger vi dig några råd som kan vara bra att ta tänka på när man ska resa till Bali.
 

Klädsel

När du reser till Bali bör du generellt tänka på att klä dig täckande. Shorts och t-shirts eller sommarklänning är helt okej, men undvik att ta på dig alltför utmanande kläder – och låt bli att gå runt utan tröja eller i badkläder såvida du inte är på stranden eller vid poolen.
 
Även om många turister badar topless på stränderna söderut, föreslår vi att ni behåller bikinin på för att inte förnärma lokalbefolkningen som inte är vana vid nakenhet i det offentliga rummet.
Ska du besöka lokala helgedomar eller tempel bör du täcka axlar och knän. Oftast kräver de att man har sarong på sig (de kan ofta hyras vid större tempel, om du inte har en egen sarong).
 

Lokala seder

Balineserna ser det som ovärdigt och osmakligt att inte kunna kontrollera sina känslor. Undvik därför att visa vrede eller tappa tålamodet i det offentliga rummet. Undvik också att hålla händerna på höfterna när du pratar. Detta ses som ett tecken på förakt och vrede, en gest som även kan användas i traditionella danser.
 
Du bör också tänka på att det västliga sättet att vinka är väldigt oartigt på Bali. Sträck istället ut handen och vinka med en nedåtgående rörelse – eller vinka inte alls. Vill du undvika att förolämpa någon bör du inte röra vid hans/hennes huvud. Huvudet ses nämligen som själens boning och är därför heligt.
 
Kom också ihåg att använda båda händerna, eller höger hand, om du ska ge något till någon. Använd inte bara vänsterhanden eftersom den anses oren.

Balinesiskt nyår

Det balinesiska nyåret kallas även ”Nyepi” och är ett av de viktigaste hinduistiska firandena i den balinesiska kalendern. Nyåret följer månkalendern och infaller vanligtvis i mars - år 2024 den 11 mars, år 2025 den 29 mars och år 2026 den 19 mars.
 
”Nyepi day”, eller ”silence day” som dagen också kallas, är en officiell helgdag och det är en dag i självreflektionens tecken med meditation, stillhet och för en del fasta. Rent praktiskt betyder det att allt är stängt från klockan 6 den här dagen till klockan 6 dagen efter.
 
I denna period är det inte möjligt att flyga till/från Bali eller förflytta sig från en stad till en annan och det är inte tillåtet för turister att lämna hotellet. Eftersom det inte är så många som jobbar denna dag kan det inte garanteras att alla faciliteter är tillgängliga.
 
Dagarna innan och efter ”Nyepi day” äger många religiösa ritualer och ceremonier rum, och dessa kan vara en stor upplevelse att närvara vid. Det kan dock innebära att det finns turistattraktioner som är stängda – speciellt dagen innan. Reser ni under det balinesiska nyåret kommer er guide naturligtvis berätta mycket mer om traditionen och hur ni ska förhålla er till nyårsfirandet och vad ni kan delta i.

Snabbåt till Gili-öarna

Om du kombinerar din rundresa på Bali med de vackra Gili-öarna, ska du vara uppmärksam på att de båtar, s.k. fast boats, som går mellan Bali och Gili inte rekommenderas till barn under 3 år, gravida, personer över 64 år eller resenärer med ryggproblem eller sjukdomar.
 
Detta beror på att operatörens försäkringar inte täcker om något händer resenärer i dessa kategorier, samt att det vid dåligt väder kan bli höga vågor.
 
Naturligtvis använder vi oss bara av stora, erkända företag där säkerheten är på topp. Vanligtvis kommer detta att vara Bluewater Express som är en av de mest pålitliga snabbbåtsoperatörerna i området.
 
Observera att du kommer att bli ombedd att betala en mindre hamnskatt både i avgångshamnen och ankomsthamnen. Beloppet kan ändras utan förvarning, men är för närvarande 10 000 Rp per person, motsvarande cirka 7 SEK, som betalas vid avresa respektive ankomst.
 

Transfer till/från hamnen

Operatören hämtar dig på hotellet och kör dig till hamnen som du ska åka motorbåt ifrån. Det samma gäller när du ska åka tillbaka till Bali.

Vid ankomsten till Gili  Trawangan och när du ska resa därifrån igen ingår inte transfer till och från hotellet. Det finns inga motoriserade fordon på ön, så du kan antingen gå eller ta en cidomo (hästdragen vagn). Pearl of Trawangan ligger mindre än en kilometer från hamnen och avståndet till Gili Eco Villas är ca 2,5 km.

Observera att du ska checka in på Bluewater Express-kontoret senast en timme före avgång. Kontoret ligger vid Sama-Sama Reggae Bar några meter från hamnen. Fråga hotellet om du är osäker.

Import av växter, frön och växtdelar

Enligt EU:s växtskyddsförordning är det inte tillåtet att föra in växter, frön, blommor, grönsaker eller frukt från länder utanför EU utan ett av ett officiellt tillstånd. Det finns några få undantag, bland annat dadlar. Reglerna gäller för alla resenärer som anländer till Sverige från destinationer utanför EU.

Syftet med reglerna är att skydda vår natur och vår växtproduktion mot allvarliga sjukdomar, invasiva arter och skadegörare som kan följa med växter och växtdelar, eftersom dessa kan orsaka stor skada både för ekonomin och naturen. Du kan läsa mer på bland annat Naturvårdsverket

Avstånd på Bali

Bali är en relativt liten ö, och med en privat chaufför kan du enkelt ta dig runt ön utan att spendera halva eller hela dagar i bilen. På de längre sträckorna brukar vi kombinera bilkörning med sightseeing, så du upplever några av Balis många spännande sevärdheter och attraktioner på vägen. Det gör att körningen inte känns så lång.
 
Du kan hitta vägledande restider i diagrammen nedan.
Flygplats - Ubud
1½ timme
Ubud - Lovina
2½-3 timmar
Ubud - Sidemen
1½ timme
Ubud - Sanur
1 timme
Ubud - Padang Bai
1½ timme
Lovina - Pekutatan
2½ timmar
Lovina - Candidasa
3 timmar
Lovina - Pemuteran
1 timme
Candidasa - Sanur
1½-2 timmar
Pemuteran - Sanur
4½-5 timmar
Serangan - Sanur
½-1 timme
Sanur - flygplats
½-1 timme

Läkemedel

Olika länder har olika regler för att ta med sig läkemedel på resor. Du bör kontakta landets ambassad för att ta reda på vilka krav som gäller.
 
Enligt vår erfarenhet brukar följande praxis gälla. Få din läkare att skriva ett intyg på engelska där det framgår:
 • Ditt namn, födelsedatum och passnummer
 • Vad du behandlas för
 • Vad du behandlas med (namn och styrka på din medicin)
 • Vilken mängd du är ordinerad (mängd per dag)

Kom alltid ihåg att resa med läkemedlet i originalförpackningen.

Ny turistskatt på Bali

Det har införts en turistskatt på 150.000 IDR (ca 100 SEK) per person, som alla besökare på Bali måste betala, även barn. Intäkterna från denna skatt kommer att användas till att förbättra Balis infrastruktur och till projekt för att bevara öns natur och kultur.
 
Turistskatten kan betalas i förväg via denna länk för att undvika väntetider på flygplatsen. När betalningen är klar får du ett kvitto via e-post, som visas upp vid ankomsten till Bali Airport.
 
Det är också möjligt att betala skatten med kort direkt på flygplatsen vid ankomsten till Bali
Ingår i priset
 • 14 dagar
 • Inklusive flygbiljetter
 • Bagage ingår
 • Inklusive transfer och guide
 • Måltider enligt beskrivning i programmet
 • 3 nätter i Ubud
 • 4 nätter på Gili Trawangan
 • 4 nätter i Sanur
 • Upplev Bali och Gili på egen hand
 • Möjlighet för utflykter
 • Ö-paradis och snorkling
 • Avslappnande badsemester
Pris pr. pers. från
19 495 SEK
Läs mer
Ingår i priset
 • 14 dagar
 • Inklusive flygbiljetter
 • Bagage ingår
 • Inklusive transfer och guide
 • Måltider enligt beskrivning i programmet
 • 4 nätter i Ubud
 • 4 nätter på Nusa Lembongan
 • 3 nätter i Sanur
 • Barnvänliga hotell med pool
 • Få hotellbyten och minimal restid
 • Privat chaufför/guide
 • Många utflykter ingår
 • Flera dagar på egen hand
Pris pr. pers. från
22 495 SEK
Läs mer
Ingår i priset
 • 18 dagar
 • Inklusive flygbiljetter
 • Bagage ingår
 • Inklusive transfer och guide
 • Måltider enligt beskrivning i programmet
 • 11 nätters rundresa med frukost
 • 4 nätters badsemester med frukost
 • Privat chaufför/guide
 • Ubud, Sidemen, Lovina och Pekutatan
 • Avkopplande badsemester i Sanur
 • Många utflykter och entréavgifter ingår
Pris pr. pers. från
23 995 SEK
Läs mer

"Flamingo tours ska ha en stor eloge de har varit så hjälpsamma med alla frågor vi haft inför resan alltid vänliga och trevliga."

- Lena Antoniusson

"Rekommenderar starkt Flamingotours till alla som vill åka på safari antingen i Tanzania eller Kenya."

- Barbara

"Vi vill rekommendera flamingotours för vi har alltid fått bra svar och bemötande när vi undrat något."

- Anna Kivi

"Vi reste till Sydafrika på kombinerad safari med Kapstaden. Allt fungerade perfekt med flygresor och transfer. Vi kände oss mycket väl omhändertagna."

- Sirpa