Vi använder cookies för statistik och marknadsföring. Genom att klicka vidare acceepterar du användet av cookies. Läs mer
Medlem av danska Rejsegarantifonden nr. 2829
Skriv till oss på: info@flamingotours.se
Ring till oss på tel. 010-750 24 72
MENY

Reseinformation för Thailand

Fakta om Thailand
 • Bangkok
 • Thailändska
 • Thailändska baht (THB)
 • 69,8 miljoner
 • 13-36°C
 • Sommartid +5 timmar, vintertid +6 timmar

Om du planerar en resa till Thailand ber vi dig läsa nedanstående reseinfo. Här hittar du praktisk information om allt från flygbiljetter och bagage till visum och valuta.

Se alla våra resor till Thailand.

Resevillkor

Alla resor köpta hos Flamingotours.se omfattas av lagen om paketresor. Läs mer om våra resevillkor här.

Resevillkor

Flygbiljetter och resplan

Din resplan skickas till dig när du har accepterat din offert, härefter skickas dina resedokument med information om din flygresa.

Det är mycket viktigt att ditt namn på flygbiljetten är 100% identiskt med namnet som det står skrivet i passet eftersom det inte kan ändras senare.

Eftersom flygtiderna kan ändras, är det viktigt att du kontrollerar aktuella flygtider på avresedagen. Hur du gör detta enklast framgår av din bokningsbekräftelse.

Vi rekommenderar att du befinner dig på flygplatsen i god tid före avresan.

Platsreservation på flyget

Hur gärna vi än vill, kan vi inte välja platser på flyget. Om du har särskilda önskemål till var du vill sitta i flyget, eller om ni reser tillsammans och vill vara säkra på att få sitta tillsammans på flygresan, så föreslår vi att du gör en platsreservation på flygbolagets hemsida.

På flygbolagets hemsida, finns oftast en kategori som heter ”manage my booking” där du bl.a. kan reservera din plats i flyget. Observera att många flygbolag kräver betalning för platsreservationen och att det är en bra idé att ha betalkortet till hands. Många flygbolag erbjuder dessutom uppgradering till platser med extra benplats och högre komfort mot extra betalning.

Det varierar mellan olika flygbolag hur tidigt det är möjligt att reservera platser och flera bolag öppnar för platsreservation mellan 72 och 24 timmar före avresan. Det är ändå en bra idé att prova att göra platsreservationen så snart du mottagit dina e-tickets och om det är för tidigt att reservera platser får du ett meddelande om när detta är möjligt.

Många flygbolag har i dag också en app till telefonen där man bl.a. kan välja platser i flyget och se eventuella tidsändringar med det samma.

Mottagande på flygplatsen

Vår lokala samarbetspartner står redo att ta emot dig på flygplatsen och kör dig sedan till hotellet.

Incheckat bagage och handbagage

Som regel kan du alltid ha med dig 20 kg incheckat bagage och 5 kg handbagage på din resa. På din resplan kan du se exakt hur mycket bagage du kan ta med.

Observera att du får ta med mindre bagage på inrikesflyg än på internationella flyg. Var därför extra uppmärksam på bagagebegränsningarna på alla inrikesflyg.

Ditt bagage checkas alltid in hela vägen från början till slut. Du behöver därför inte hämta ditt bagage och checka in igen vid eventuella mellanlandningar.

Vi rekommenderar att packa så att du klarar dig några dagar med det som finns i handbagaget om ditt bagage är försenat vid ankomsten. Kom ihåg att packa pass, pengar, visum, medicin m.m. i handbagaget.

Om bagaget blir försenat tar det alltid lite längre tid innan det kommer fram än vad vi är vana vid i Europa.

Reseförsäkringar

Vi rekommenderar alla våra kunder att teckna både reseförsäkring och avbeställningsförsäkring. Kontrollera att de försäkringar du redan har även gäller vid resor till Thailand.

Om du behöver en rese- och/eller avbeställningsförsäkring kan vi hjälpa dig med försäkringar. Läs mer här: Försäkringar.

Pass och visum

Svenska medborgare kan resa visumsfritt till Thailand vid vistelser på maximalt 30 dagar.

Observera att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemresan.

Ska du vistas i Thailand i mer än 30 dagar, eller om du inte är svensk medborgare, rekommenderar vi att du kontaktar Thailands Ambassad för undersöka vad som gäller för dig. 

Du kan läsa mer om visum till Thailand hos Utrikesdepartementet.

Vaccinationer

Vi rekommenderar dig att kontakta din vaccinationsmottagning angående vaccinationer till Thailand. Du kan även läsa mer om vaccinationer här.

Kom ihåg att ta med intyg på att du här vaccinerad så att du kan visa upp det vid ankomst om det blir nödvändigt.

Läs mer på www.vaccinationsguiden.se

Måltider och drycker

På våra resor till Thailand ingår de måltider som framgår av dagsprogrammet. Alla drycker är på egen räkning. Drick inte kranvatten i Thailand. Köp istället vatten på flaska, detta finns tillgängligt överallt.

Bästa tiden att besöka Thailand

Thailand är känt för sitt underbara, tropiska klimat med härligt varma dagstemperaturer året runt. I större delen av Thailand är nätterna också varma, men i norra Thailand kan det vara svalt nattetid på vintern.

Vädret i Thailand kännetecknas av monsunen, och året brukar delas in i tre årstider – torrperioden från november till februari, den varma årstiden från mars till april och regnperioden från maj till oktober. Så är dock inte fallet på öarna Koh Samui, Koh Phangan och Koh Tao, som har sitt eget mikroklimat med torrt väder från mars till september.

Du kan läsa mer om vädret i Thailand nedan. Observera dock att den här guiden endast är vägledande. Regnperioden kan vara förvånansvärt torr, och omvänt kan torrperioden vara överraskande regnig.


Den torra årstiden
Perioden november till februari, som är känd som torrperioden, bjuder i större delen av Thailand på mycket sol, varma temperaturer och otroligt vacker natur, som är frodig och grön efter regnperioden.

Om du planerar en badsemester i Thailand under den svenska vintern rekommenderar vi att resa till Thailands västkust, som inkluderar Phuket, Krabi och öarna i Andamansjön, inklusive Koh Lanta, Phi Phi och Koh Yai.


Den varma årstiden
Under den varma årstiden från mars till april stiger temperaturerna och antalet turister börjar minska. Perioden är en bra tid att besöka Thailand om du drömmer om mycket värme och solsken.

I mars och april upplever du oftast bra väder i hela Thailand – oavsett om du reser norrut, västerut eller österut. Planerar du en badsemester kan du därför fritt välja mellan de många vackra stränderna och öarna på västra sidan av Thailand eller de populära öarna Koh Samui, Koh Phangan och Koh Tao i på östra sidan av Thailand.


Regnperiod i Thailand
Perioden från maj till oktober kallas regnperioden i Thailand, eftersom det är då det regnar mest i större delen av landet. Det gör att det är färre turister och naturen är ännu frodigare och vackrare.

Ofta faller regnet som kraftiga skurar, följt av uppklarning. I badorterna på västkusten kan det dock också innebära mulna dagar med kraftigt regn och våldsamt väder. Därför rekommenderar vi generellt inte strandsemester i Phuket och de omgivande öarna under denna period, även om du kan ha tur med vädret.


Koh Samui, Koh Phangan och Koh Tao
Om du planerar en badsemester i Thailand under de svenska sommarmånaderna rekommenderar vi att resa till Koh Samui, Koh Phangan eller Koh Tao, som ligger på östra sidan av Thailand och har ett eget mikroklimat, som är helt annorlunda än resten av landets.

På öarna i Thailandbukten på östra kusten infaller torrperioden från mars till september, vilket gör öarna idealiska om du drömmer om en sommarsemester i Thailand.

Under perioden oktober-december kan det däremot förekomma kraftigt regn och hårda vindar i området, och vi rekommenderar att man väljer andra områden under den här tiden på året.

Du kan läsa om alla våra resor till Thailand här.

 

 

Väderstatistik

Här kan du se lite väderstatistik från olika områden i Thailand.

Chiang Mai

Jan

Feb

Mar

Apr

Maj

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Max. temperatur

29

32

34

36

34

32

31

31

31

31

30

28

Min. temperatur

13

14

17

22

23

23

23

22

22

20

19

15

 

Bangkok

Jan

Feb

Mar

Apr

Maj

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Max. temperatur

31

32

33

35

33

32

32

32

31

31

30

30

Min. temperatur

20

22

24

25

25

24

24

24

24

24

22

25

 

Phuket

Jan

Feb

Mar

Apr

Maj

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Max. temperatur

31

32

33

33

31

31

31

31

30

31

31

31

Min. temperatur

23

23

24

25

25

25

25

24

24

24

24

24

 

Koh Samui

Jan

Feb

Mar

Apr

Maj

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Max. temperatur

31

32

33

33

31

31

31

31

30

31

31

31

Min. temperatur

23

23

23

25

25

25

25

24

24

24

24

24

Koh Samui, Koh Tao och Koh Phangan kan drabbas av kraftiga regn och starka vindar från oktober till december, så vi rekommenderar att du väljer andra områden under denna period.

Handbagage

Vi rekommenderar att du packar följande i ditt handbagage: 

 • Pass
 • Flygbiljetter 
 • Kreditkort & kontanter
 • Medicin
 • Kamera
 • Solglasögon
 • Mobiltelefon, laddare och annan elektronik 
 • Kläder till ett par dagar om bagaget skulle vara försenat 
 • Ev. medel mot dålig mage

Dricks

På många platser i världen används dricks som en naturlig del av lönen för anställda i turistbranschen. Så är det även i Thailand.

Dricks är naturligtvis ett personligt val och helt frivilligt, men vi rekommenderar att du respekterar och följer den lokala drickskulturen.

En bra tumregel är ca. 100 THB per person och dag för guider på dagsutflykter, medan städerskan på rummet kan få. 20–50 THB per rum och dag. På restauranger är det normalt att ge 10-15 % i dricks.

Valuta i Thailand

Valutan i Thailand heter thailändska baht (THB).

Du kan växla till baht hemifrån. Du kan också växla euro till baht på plats i Thailand eller ta ut lokal valuta i någon av de många bankomater som finns i de flesta större städer.

Det går även att betala med Visa eller Mastercard på flertalet större hotell och restauranger.

Kontrollera valutan

Tidsskillnad

Thailand är sex timmar före Sverige när vi har vintertid och fem timmar före när vi har sommartid.

Språk

Thailands officiella språk är thailändska, men det finns också flera andra inhemska språk. I turistområdena och storstäderna talar de flesta även engelska, så du kommer klara dig med engelska på resan.

Mygg

Mygg är svåra att undvika helt när man reser till Thailand och andra asiatiska länder. 

Även om risken för malaria är liten i de större städerna och turistområdena, bör du förhöra dig om risken med sjukdomar som sprids av mygg innan du reser.


För att minimera antalet myggbett kan du följa nedanstående rekommendationer.  

 • Täck huden och använd myggmedel – särskilt kvällstid (lokalt myggmedel med DEET är mest effektivt)  
 • Använd eventuellt rummets luftkonditionering, eftersom myggen föredrar värme.  
 • Använd myggnätet över sängen när det finns 

Elektricitet och laddning av bl.a. mobiltelefoner

I Thailand används 220/230 V, precis som i Sverige, och på många ställen används samma uttag som de svenska. Du kan därför ladda mobiltelefoner, kameror och andra elektriska prylar utan problem.

Det finns dock även ställen som har andra slags eluttag och därför rekommenderar vi att man tar med en adapter med flera olika kombinationsmöjligheter.

Vett och etikett

Det thailändska folket är känt för sin tolerans och vänlighet mot andra kulturer, och på din resa till Thailand kommer du att uppleva en vänlig och välkomnande lokalbefolkning som älskar att prata.

Även om thailändarna är både vänliga och överseende när det gäller turister bör du vara medveten om att kulturen i Thailand skiljer sig mycket från den svenska och du bör visa respekt för thailändarnas kultur, religion och lokala seder.

Nedan har vi samlat ett antal bra tips som kan hjälpa dig när du ska resa till Thailand.

 

Klänning
När du reser till Thailand bör du generellt tänka på att klä dig snyggt. Shorts och t-shirts eller sommarklänning är helt okej, men undvik alltför avslöjande kläder – och gå inte runt utan blus eller i baddräkt på andra ställen än på stranden eller vid poolen.

Om du ska besöka lokala helgedomar eller tempel bör du se till att dina axlar och knän är täckta. I vissa fall kommer det också att vara ett krav att bära en sarong (kan vanligtvis hyras vid större tempel om man inte har en själv).

Kom också ihåg att ta av dig huvudbonad och skor innan du går in i ett tempel, men rör eller peka inte på någon eller något med fötterna, eftersom de anses vara smutsiga.

 

Lokala seder
Om du möter thailändarna med ett leende och ser till att visa respekt är du redan på god väg. Det enklaste sättet att visa respekt är genom att hälsa och tacka på det thailändska sättet, Wai. Här lägger du ihop händerna med handflatorna mot varandra – framför näsan när du hälsar på äldre, och strax under hakan när du är i samma ålder. Samtidigt böjer du lätt på huvudet.

Om du vill kan du lägga till en 'sawadee kaa' (kvinnor) eller 'sawadee kap' (män) som betyder 'hej', eller en 'kap koon kaa' (kvinnor) eller 'kap koon kap' (män), när du vill säga "tack".

Observera att den thailändska kungafamiljen är mycket respekterad i Thailand och att det är straffbart att uttala sig kritiskt om kungafamiljen. Man får inte heller trampa på sedlar eller mynt, eftersom det anses respektlöst mot kungafamiljen.

Om du vill undvika att stöta någon bör du också undvika att röra någons huvud. Det anses vara själens boning och är därför heligt.

Kom också ihåg att använda båda händerna eller din högra hand om du ska lämna något till någon. Använd inte vänster hand ensam eftersom den anses vara oren.

Import av växter, frön och växtdelar

Enligt EU:s växtskyddsförordning är det inte tillåtet att föra in växter, frön, blommor, grönsaker eller frukt från länder utanför EU utan ett av ett officiellt tillstånd. Det finns några få undantag, bland annat dadlar. Reglerna gäller för alla resenärer som anländer till Sverige från destinationer utanför EU.


Syftet med reglerna är att skydda vår natur och vår växtproduktion mot allvarliga sjukdomar, invasiva arter och skadegörare som kan följa med växter och växtdelar, eftersom dessa kan orsaka stor skada både för ekonomin och naturen. Du kan läsa mer på bland annat Naturvårdsverket

Transport i Thailand

Bil: Våra resor till Thailand är med privat bil och chaufför. Detta är det enklaste sättet att ta sig runt och ha mest frihet på resan.

Motorbåt/färja: I de fall du ska åka med motorbåt eller färja använder vi naturligtvis erkända operatörer, där säkerheten värderas högt.

Flyg: På längre rutter använder vi inrikesflyg.

 

Avstånd och trafik
Avstånden i Thailand kan vara stora och du hittar ungefärliga restider för våra resor till Thailand i diagrammen nedan. Observera att restiderna kan påverkas av lokala trafikförhållanden.

Trafiken i Thailand kan vara ganska hektisk och det kan uppstå köer framför allt runt storstäderna. Vi rekommenderar därför att du beväpnar dig med tålamod och ser Thailands trafik som en del av upplevelsen.

Thailands höjdpunkter

Bangkok - Kanchanaburi

Ca. 3 timmar

Kanchanaburi - Sukhothai

Ca. 7 timmar

Sukhothai - Chiang Mai

Ca. 6 timmar

Chiang Mai - Phuket

Ca. 4½ timmar

Chiang Mai - Koh Samui

Ca. 3 timmar

 

Ö-hoppning: Koh Samui, Koh Tao och Koh Phangan

Koh Samui - Koh Tao

Ca. 3 timmar

Koh Tao - Koh Phangan

Ca. 1½ timmar

Koh Phangan - Koh Samui

Ca. 1½ timmar

 

Ö-hoppning: Phuket, Koh Lanta, Krabi och Phi Phi

Phuket - Koh Lanta

Ca. 4½ timmar

Koh Lanta - Krabi

Ca. 2 timmar

Krabi - Phi Phi

Ca. 2 timmar

Phi Phi - Phuket

Ca. 2 timmar

 

Medhavd medicin

Olika länder har olika regler för att ta med sig läkemedel på resor. Du bör kontakta landets ambassad för att ta reda på vilka krav som gäller.

Enligt vår erfarenhet brukar följande praxis gälla.

Få din läkare att skriva ett intyg på engelska där det framgår:

 • Ditt namn, födelsedatum och passnummer
 • Vad du behandlas för
 • Vad du behandlas med (namn och styrka på din medicin)
 • Vilken mängd du är ordinerad (mängd per dag)


Kom alltid ihåg att resa med läkemedlet i originalförpackningen.

"Flamingo tours ska ha en stor eloge de har varit så hjälpsamma med alla frågor vi haft inför resan alltid vänliga och trevliga."

- Lena Antoniusson

"Rekommenderar starkt Flamingotours till alla som vill åka på safari antingen i Tanzania eller Kenya."

- Barbara

"Vi vill rekommendera flamingotours för vi har alltid fått bra svar och bemötande när vi undrat något."

- Anna Kivi

"Vi reste till Sydafrika på kombinerad safari med Kapstaden. Allt fungerade perfekt med flygresor och transfer. Vi kände oss mycket väl omhändertagna."

- Sirpa