>
Vi använder cookies för statistik och marknadsföring. Genom att klicka vidare acceepterar du användet av cookies. Läs mer
Medlem av danska Rejsegarantifonden nr. 2829
Skriv till oss på: info@flamingotours.se
Ring till oss på tel. 010-750 24 72
MENY
utsikt från Lions Rock

Reseinformation till Sri Lanka

Fakta om Sri Lanka
 • Colombo
 • Singalesiska och tamil
 • Lankesiska Rupee (LKR)
 • 20,3 miljoner
 • 22°C - 32°C
 • Sommartid +5,5 timmar, vintertid +4,5 timmar

Sri Lanka ligger sydöst om Indien och består av en stor ö och en massa småöar. Landet bjuder på lite av varje – fantastiskt strandliv, spännande djurliv, sällsynt natur och unika kulturella upplevelser. Befolkningen och maten är underbar och om du har besökt landet en gång är chansen stor att du kommer tillbaka! 

Sri Lanka är fortfarande en orörd pärla vad gäller naturupplevelser eftersom det ännu inte har blivit ett stort turistmål. Vattenfallen rinner ner över stigarna, bergssluttningarna är täckta av tebuskar och elefanter kan plötsligt korsa vägen. På en safari i nationalparkerna kan du bl.a. träffa på björnar, leoparder, vildsvin och bufflar.  Vid kusten kan du bege dig ut på valsafari för att se blåvalar, kaskelotvalar och delfiner, eller bara snorkla vid korallrevet.

Föredrar du istället det mer kulturella hittar du här några fantastiska tempel, marknader med exotiska frukter, fiskmarknader och kryddplantager.

Med andra ord – om du reser till Sri Lanka hittar du lite av varje!

Hitta din nästa resa till Sri Lanka här.

Resevillkor

Alla resor köpta hos Flamingotours.se omfattas av lagen om paketresor. Du kan läsa mer om våra resevillkor här. 

Resevillkor

Flygbiljetter och resplan

Din resplan skickas till dig när du har accepterat din offert, härefter skickas dina resedokument med information om din flygresa. Det är mycket viktigt att ditt namn på flygbiljetten är 100 % identiskt med namnet som det står skrivet i passet eftersom det inte kan ändras senare. Vi rekommenderar att du befinner dig på flygplatsen i god tid före avresan.

Eftersom flygtiderna kan ändras, är det viktigt att du kontrollerar aktuella flygtider på avresedagen på VIEW TRIP. Här fyller du i reservationsnumret på din flygbiljett och ditt efternamn.

Platsreservation

Hur gärna vi än vill, kan in inte välja platser på flyget. Om du har särskilda önskemål till var du vill sitta i flyget, eller om ni reser tillsammans och vill vara säkra på att få sitta tillsammans på flygresan, så föreslår vi att du gör en platsreservation på flygbolagets hemsida.

På flygbolagets hemsida, finns oftast en kategori som heter ”manage my booking” där du bl.a. kan reservera din plats i flyget. Observera att många flygbolag kräver betalning för platsreservationen och att det är en bra idé att ha betalkortet till hands. Många flygbolag erbjuder dessutom uppgradering till platser med extra benplats och högre komfort mot extra betalning.

Det varierar mellan olika flygbolag hur tidigt det är möjligt att reservera platser och flera bolag öppnar för platsreservation mellan 72 och 24 timmar före avresan. Det är ändå en bra idé att prova att göra platsreservationen så snart du mottagit dina e-tickets och om det är för tidigt att reservera platser får du ett meddelande om när detta är möjligt.

Många flygbolag har i dag också en app till telefonen där man bl.a. kan välja platser i flyget och se eventuella tidsändringar med det samma.

Bästa tiden att besöka Sri Lanka

Sri Lanka har en genomsnittstemperatur som ligger mellan 28 och 31 grader. Temperaturen varierar dock från område till område, där det t.ex. på höglandet är lite kyligare och under vinterperioden kan det vara minusgrader här. 

Det finns två monsunperioder.

Maj till augusti: I den sydvästra delen av landet är det regntid under denna period och det rekommenderas därför att bege sig till östkusten.

Oktober till januari: Här är vädret ostadigt i norr och på östkusten. 

Det fantastiska med Sri Lanka är att det alltid är möjligt att hitta ett ställe där det inte regnar, för när det regnar i norr är det bra väder i söder och tvärtom.

Det ska dock nämnas att oavsett var du befinner dig på ön så kan det året runt uppstå kraftiga regnskurar. Det är därför alltid en bra idé att ha med sig exempelvis en regnponcho i väskan.

Mottagande på flygplatsen

En chaufför från vår lokala samarbetspartner står redo att ta emot dig när du ankommer.

Incheckat bagage och handbagage

Som regel kan du alltid ha med dig 20 kg incheckat bagage och 5 kg handbagage på din resa. På din resplan kan du se exakt hur mycket bagage du kan ta med.

Observera att du får ta med mindre bagage på inrikesflyg än på internationella flyg. Var därför extra uppmärksam på bagagebegränsningarna på alla inrikesflyg.

Ditt bagage checkas alltid in hela vägen från början till slut. Du behöver därför inte hämta ditt bagage och checka in igen vid eventuella mellanlandningar.

Vi rekommenderar att packa så att du klarar dig några dagar med det som finns i handbagaget om ditt bagage är försenat vid ankomsten. Kom ihåg att packa pass, pengar, visum, medicin m.m. i handbagaget.

Om bagaget blir försenat tar det alltid lite längre tid innan det kommer fram än vad vi är vana vid i Europa.

Måltider och drycker

I våra resor ingår de måltider som framgår av programmet. Drycker är alltid på egen räkning.

Reseförsäkringar

Vi rekommenderar alla våra kunder att teckna både reseförsäkring och avbeställningsförsäkring. Kontrollera att de försäkringar du redan har även gäller vid resor till Sri Lanka.

Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkringar, som har marknadens bästa skydd och som även täcker kostnaderna om du blir sjuk i covid-19 eller placeras i karantän. Läs mer och beställ din reseförsäkring här.

Observera att en eventuell avbeställningsförsäkring ska beställas innan anmälningsavgiften betalas. 

Resor till Sri Lanka

Visum

Det krävs visum när du reser till Sri Lanka

Många researrangörer ordnar visum åt sina kunder, men det är mycket billigare - och enkelt - att söka visum online själv. Visumet kallas här för Electronic Travel Authorization (ETA)

 

Du kan ansöka om visum här.

 

Guide för visumansökan

 1. Välj språk - vi antar att du väljer engelska - och klicka på fliken ”Apply”
 2. När du har accepterat villkoren, väljer du ”Apply for an individual” under "Tourist ETA" och fyller i samtliga fält.
 3. Visum till Sri Lanka kostar 50 dollar per person och betalas i förbindelse med ansökan.
 4. Till sist får du en bekräftelse på din visumansökan, som vi rekommenderar att du skriver ut och tar med på resan

Visumet är giltigt 30 dagar efter utfärdande, så kontrollera att ditt visum gäller för hela resan till Sri Lanka.

Ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter utresan från Sri Lanka och att det ska finnas minst två blanka sidor med plats till in- och utresestämplar i passet. 

Observera att det i slutändan är ditt eget ansvar att se till att du följer gällande regler. Du kan läsa mer om visum till Sri Lanka på ambassadens hemsida: https://www.stockholm.embassy.gov.lk/en/visa/

Ansök om visum här

Vaccinationer

Vi rekommenderar dig att kontakta en vaccinationsmottagning angående vaccinationer till Sri Lanka. Du kan även läsa mer om vaccinationer här.

Vaccinationsguiden.se

Handbagage

Vi föreslår att du packar ner följande saker i ditt handbagage:

 • Pass
 • Flygbiljetter
 • Kreditkort & kontanter
 • Livsviktig medicin
 • Kamera & kikare
 • Solglasögon
 • Mobiltelefon, laddare och annan elektronik
 • Kläder till ett par dagar om bagaget blir försenat
 • Magmedel
 • Våtservetter
 • Handsprit

Valuta och ekonomi

På Sri Lanka är den lokala valutan lankesiska rupee (LKR). Vi föreslår att du tar med dig amerikanska dollars eller euro – gärna större sedlar som $50 och $100, eftersom de ger den bästa växlingskursen. 

De flesta större butiker och stora restauranger tar kreditkort.

Om du växlar till LKR och vill växla tillbaka igen är det viktigt att du har sparat ditt kvitto från när du växlade till rupees. Om du inte har kvar kvittot kan du tyvärr inte växla tillbaka pengarna. Du kan bara växla tillbaka på flygplatsen vid utresa och detta enbart om du visar ditt kvitto.

Pengarna räcker väldigt länge på Sri Lanka. Du ska räkna med ca 60-100 kronor för en middag per person.

Det kan på en del ställen vara en extra avgift på 5-25 kronor för kamera och videokamera vid sevärdheter, vilket går till bevarandet av sevärdheten.  På en del ställen kommer det också vara olika fotochanser där det förväntas att du ger 1-2 kr per bild.

Dricks

Det är helt frivilligt om man vill lämna dricks eller ej, men det kan vara bra att veta att det är vanligt förekommande att ge dricks för god service i Sri Lanka.

En rättningslinje är 10 USD per dag till guiden, 1 USD till den som hjälper till med väskan på hotellet och 2 dollar till den som städar hotellrummet.

På många hotell, restauranger och kaféer/barer läggs det 10-15% på notan i service charge. Om detta står på din nota behöver du inte ge extra dricks, men det är självklart upp till dig om du vill ge dricks i alla fall.

Tidsskillnad

Sri Lanka är 4 ½ timme före Sverige vid vintertid och 3 ½ timme vid sommartid.

Språk

Huvudspråken på Sri Lanka är singalesiska och tamil, men det undervisas i engelska på skolorna och engelska talas och förstås på många ställen.

Mygg

Myggspray som du köper på Sri Lanka fungerar mycket bättre än den du kan köpa i Sverige. Var noga med att använda myggspray – framförallt när mörkret har lagt sig.

Elektricitet och laddning av mobiltelefoner m.m.

Sri Lanka har samma växelström som Sverige, 220V. I en del uttag kan du använda svenska stickkontakter, men det kan variera. Vi rekommenderar att du tar med dig en adapter hemifrån för säkerhets skull.

Vett och etikett

Sri Lankas invånare är hjärtliga, gästfria och väldigt snälla och de tycker om turister. Även om de är vana vid många turister, förväntas det dock att vi behandlar deras helgedomar med respekt och har korrekt klädsel vid besök i t.ex. tempel och moskéer. Här är vad du ska tänka på:

 • Ta av dig skorna innan du går in i templet/moskén/privat hem (ta eventuellt med dig strumpor till kalla golv)
 • Fotsulor ska hållas borta från helgedomar och andra människor
 • Peka inte på andra människor eller statyer som föreställer gudar
 • Axlar och knän får inte visas i tempel/moskéer. Ta gärna med något täckande om du har shorts och T-shirts på dig
 • Håret ska täckas vid en del muslimska helgedomar. Här delas det ut sjalar vid ingången

Det finns en del tiggare i vissa områden. Be din guide om råd om hur du bör förhålla dig till detta.

Toaletter på hotell och större restauranger liknar för det mesta toaletter som finns i västvärlden. Om du är på offentliga toaletter kan det vara mer primitivt. Vi föreslår att du själv har toalettpapper/våtservetter med dig i väskan samt handsprit.

Import av växter, frön och växtdelar

Enligt EU:s växtskyddsförordning är det inte tillåtet att föra in växter, frön, blommor, grönsaker eller frukt från länder utanför EU utan ett av ett officiellt tillstånd. Det finns några få undantag, bland annat dadlar. Reglerna gäller för alla resenärer som anländer till Sverige från destinationer utanför EU.


Syftet med reglerna är att skydda vår natur och vår växtproduktion mot allvarliga sjukdomar, invasiva arter och skadegörare som kan följa med växter och växtdelar, eftersom dessa kan orsaka stor skada både för ekonomin och naturen.


Du kan läsa mer på bland annat Naturvårdsverket.

Stränder på Sri Lanka

På Sri Lanka finns det en mängd härliga stränder med gyllene, mjuk sand, där du kan koppla av med en god bok, ta ett dopp och barnen leka vid vattnet.
Det är möjligt att bada och leka i havet större delen av året. Längs större delen av Sri Lankas kust kan det dock förekomma perioder med höga strömmar och förrädiska underströmmar – särskilt i regnperioderna. Hotellen informerar om det är osäkert att bada i havet och i så fall kan du tillbringa dagen vid hotellets pool i stället.

Bentota
Bentota på Sri Lankas västkust är känt för sin vackra, långa sandstrand med vajande palmer och den frodiga mangroven vid Bentotafloden, där man kan se fåglar, krokodiler och leguaner. Området är perfekt för en strandsemester med många fina hotell, vattensportaktiviteter och utflyktsmöjligheter. Du kan till exempel uppleva lokala tempel, besöka projekt för att rädda havssköldpaddor eller åka på flodsafari.

I Bentota finns en del fina restauranger och souvenirbutiker och vill du ha mer att välja på kan du ta en tur till staden Aluthgama som ligger en kort tuk-tuk-resa härifrån.

Unawatuna
Unawatuna på Sri Lankas sydkust är en av öns populäraste strandstäder med några av de vackraste stränderna och ett stort utbud av souvenirbutiker, restauranger och hotell.
Vattnet är vanligtvis lugnare i Unawatuna än på många andra håll längs kusten, eftersom bukten skyddas av ett rev som bryter de värsta vågorna. Det finns även goda möjligheter till snorkling och dykning bland fiskar och sköldpaddor, samt utflykter i området. Det är till exempel lätt att ta sig till historiska Galle eller idylliska Mirissa, där du kan åka på valsafari i perioden november-april. .

Hikkaduwa
Hikkaduwa på Sri Lankas sydvästra kust var en av Sri Lankas första badorter och är känd för sina vackra sandstränder samt goda snorklings- och dykmöjligheter, där du kan uppleva majestätiska havssköldpaddor och en mängd färgglada fiskar. Revet utanför kusten bryter de värsta vågorna, men du kan fortfarande uppleva en underström i vattnet. Om du reser med små barn bör du hålla ett öga på dem och eventuellt använda hotellets pool.

Längs de breda, gyllene sandstränderna finns ett brett utbud av restauranger, butiker och strandbarer samt dyk- och surfskolor. Till skillnad från många andra kustområden har Hikkaduwa också ett aktivt nattliv, med strandbarer som ofta håller öppet till långt in på natten. Från Hikkaduwa är det också lätt att besöka historiska Galle, åka på flodsafari genom mangroveskogen i Bentota eller besöka projekt för att rädda havssköldpaddan.

Pasikudah
Pasikudah är en idyllisk fiskeby på Sri Lankas östkust med en lång, badvänlig och långgrund sandstrand med klart, azurblått vatten – perfekt för vattenälskare i alla åldrar. Stranden är känd som en av landets vackraste och är perfekt för avkoppling med sina vajande palmer, gyllene sand och fina hotell med härliga pooler. Under högsäsong finns det möjlighet att prova på olika vattensportaktiviteter på stranden och utanför kusten finns ett långt korallrev där du kan snorkla, samt ett skeppsvrak från andra världskriget, som är mycket populärt bland dykare. Du kan också åka på utflykter i området och uppleva Batticaloa Fort, små marknader och lokala tempel eller åka på valsafari utanför Trincomalee i perioden juni-september.
 

"Flamingo tours ska ha en stor eloge de har varit så hjälpsamma med alla frågor vi haft inför resan alltid vänliga och trevliga."

- Lena Antoniusson

"Rekommenderar starkt Flamingotours till alla som vill åka på safari antingen i Tanzania eller Kenya."

- Barbara

"Vi vill rekommendera flamingotours för vi har alltid fått bra svar och bemötande när vi undrat något."

- Anna Kivi

"Vi reste till Sydafrika på kombinerad safari med Kapstaden. Allt fungerade perfekt med flygresor och transfer. Vi kände oss mycket väl omhändertagna."

- Sirpa