Medlem av danska Rejsegarantifonden nr. 2829
Skriv till oss på: info@flamingotours.se
Ring till oss på tel. 010-750 24 72
MENY

Mombasa

Fakta om Mombasa
 • Kenya, Nairobi
 • Engelska och Swahili
 • Kenya Shilling (KES)
 • 915.000
 • 20°C - 30°C
 • Sommartid +1 timme, vintertid +2 timmer
Åker du på safari i Kenya är det självklart att kombinera resan med en härlig badsemester vid Mombasas vackra stränder. För att säkerställa att du är bäst klädd för din resa rekommenderar vi att du läser reseinformationen nedan för Mombasa innan avresa.
 
 
Mombasa är Kenyas näst största stad och Östafrikas största naturliga hamn. Hamnen betjänar både Kenya, Uganda, Rwanda, Burundi och östra delen av Demokratiska republiken Kongo. Staden ligger på en korallrevsö mellan två laguner och var fram till 1963 en del av Zanzibar. Utanför ön både i söder och norr finns Kenyas fantastiska stränder.
 
Mombasa är känt för att ha ett varierat kök med swahili, indisk, kinesisk, koreansk och italiensk mat, samt skaldjur. Restauranger som är värda att besöka är bland annat Chinese Galaxy, Tamarind (skaldjur), POA restaurang & grill och Blue room.

Väder och klimat

Resevillkor

Alla resor köpta hos Flamingotours.se omfattas av lagen om paketresor. Läs mer om våra resevillkor här.

Resevillkor

Flygbiljetter och resplan

Din resplan skickas till dig när du har accepterat din offert, härefter skickas dina resedokument med information om din flygresa. Det är mycket viktigt att ditt namn på flygbiljetten är 100% identiskt med namnet som det står skrivet i passet eftersom det inte kan ändras senare. Vi rekommenderar att du befinner dig på flygplatsen i god tid före avresan.
 
Eftersom flygtiderna kan ändras, är det viktigt att du kontrollerar aktuella flygtider på avresedagen på VIEW TRIP. Här fyller du i reservationsnumret på din flygbiljett och ditt efternamn.

Platsreservation

Hur gärna vi än vill, kan in inte välja platser på flyget. Om du har särskilda önskemål till var du vill sitta i flyget, eller om ni reser tillsammans och vill vara säkra på att få sitta tillsammans på flygresan, så föreslår vi att du gör en platsreservation på flygbolagets hemsida.
 
På flygbolagets hemsida, finns oftast en kategori som heter ”manage my booking” där du bl.a. kan reservera din plats i flyget. Observera att många flygbolag kräver betalning för platsreservationen och att det är en bra idé att ha betalkortet till hands. Många flygbolag erbjuder dessutom uppgradering till platser med extra benplats och högre komfort mot extra betalning.
 
Det varierar mellan olika flygbolag hur tidigt det är möjligt att reservera platser och flera bolag öppnar för platsreservation mellan 72 och 24 timmar före avresan. Det är ändå en bra idé att prova att göra platsreservationen så snart du mottagit dina e-tickets och om det är för tidigt att reservera platser får du ett meddelande om när detta är möjligt.
 
Många flygbolag har i dag också en app till telefonen där man bl.a. kan välja platser i flyget och se eventuella tidsändringar med det samma.

Ankomst på flygplatsen

Vår lokala samarbetspartner står klar på flygplatsen för att köra er till ert hotell.

Incheckat bagage och handbagage

Som regel kan du alltid ha med dig 20 kg incheckat bagage och 5 kg handbagage på din resa. På din resplan kan du se exakt hur mycket bagage du kan ta med.
 
Observera att du får ta med mindre bagage på inrikesflyg än på internationella flyg. Var därför extra uppmärksam på bagagebegränsningarna på alla inrikesflyg.
 
Ditt bagage checkas alltid in hela vägen från början till slut. Du behöver därför inte hämta ditt bagage och checka in igen vid eventuella mellanlandningar.
 
Vi rekommenderar att packa så att du klarar dig några dagar med det som finns i handbagaget om ditt bagage är försenat vid ankomsten. Kom ihåg att packa pass, pengar, visum, medicin m.m. i handbagaget.
 
Om bagaget blir försenat tar det alltid lite längre tid innan det kommer fram än vad vi är vana vid i Europa. 

Måltider och drycker

I våra resor ingår de måltider som framgår av programmet. Drickvaror är alltid för egen räkning med mindre att du har all inclusive. Var uppmärksam på att det i all inclusive endast är lokala drycker som är med i priset. om du t.ex. vill ha en finare fransk rödvin eller en bestämd type av internationell öl, så ska det betalas separat till hotellet/resortets normala pris för detta.

Utflykter

Du kan köpa utflykter på hotellet eller genom vår lokala samarbetspartner på Mombasa.
 
Extra Turer:

Reseförsäkringar

Vi rekommenderar alla våra kunder att teckna både reseförsäkring och avbeställningsförsäkring. Kontrollera att de försäkringar du redan har gäller även vid resor till Afrika.
 
Vi samarbetar med Gouda, men du kan naturligtvis också använda ditt eget försäkringsbolag. Läs mer och beställ din reseförsäkring här.
 
Observera att en eventuell avbeställningsförsäkring ska beställas innan anmälningsavgiften betalas.

Visum

Från och med den 4 januari 2024 måste resenärer till Kenya ansöka om ett Electronic Travel Authorisation (eTA) före inresan.
 
Du kan ansöka om eTA online på https://www.etakenya.go.ke/en och avgiften på för närvarande 30 USD betalas med kreditkort.
 
I slutet av ansökningsprocessen kommer du att bli ombedd att ladda upp bekräftelser på boende och flyg. Här rekommenderar vi att du laddar upp en skärmdump av det dagliga programmet från ditt erbjudande, där hotellen är listade, samt den flygresa som du fick via e-post med din resebekräftelse.
 
Om ni reser tillsammans kan ni göra en gruppansökan för upp till 9 personer. Observera att alla sökande i gruppen måste ha samma nationalitet, flyg och hotell för hela resan.
 
Observera att det är ditt eget ansvar att du får ditt eTA i tid. Vi rekommenderar att du ansöker minst en månad före avresan, eftersom handläggningstiden på 72 timmar endast är en riktlinje. Du kan kontrollera statusen för din ansökan under ”Check your application” på webbplatsen. Om du inte har fått din eTA inom en vecka rekommenderar vi att du kontaktar supporten via chattfunktionen på eTA:s webbplats.
 
Du ska dessutom säkerställa att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter inresan och att det finns minst en tom sida i passet. Om du inte är svensk medborgare, ber vi dig kontakta kenyanska ambassaden för att undersöka vilka inresaregler som gäller för dig.

Vaccinationer

Vi rekommenderar dig att kontakta din vaccinationsmottagning angående vaccinationer till Kenya. Du kan även läsa mer om vaccinationer här.
 
Kom ihåg att ta med intyg på att du är vaccinerad så att du kan visa upp det vid ankomst om det blir nödvändigt. 
 
Om du reser via ett annat afrikanskt land ska du vara särskilt uppmärksam på reglerna om gul feber. Rådgör med vaccinationsmottagningen om detta. 
 
Läs mer på www.vaccinationsguiden.se

Handbagage

Vi rekommenderar att du packar följande i ditt handbagage: 
 • Pass
 • Flygbiljetter 
 • Kreditkort & kontanter
 • Malariatabletter
 • Annan medicin
 • Kamera & kikare 
 • Solglasögon
 • Mobiltelefon, laddare och annan elektronik 
 • Kläder till ett par dagar om bagaget skulle vara försenat 
 • Påse för att skydda kamera m.m. mot det fina, röda afrikanska dammet 
 • Medel mot dålig mage

Förbud mot plastpåsar i Kenya

När du reser till Kenya ska du vara uppmärksam på förbudet mot plastpåsar.
 
Som ett led i att begränsa användandet av miljöskadlig plast förbjöd Kenya användning, tillverkning och import av plastpåsar år 2017. Förbudet gäller alla typer av plastpåsar, även blixtlåspåsar för vätskor i handbagaget.
 
Lagen gäller visserligen för alla, men straffet för turister är milt – du riskerar att få en varning av myndigheterna och att få din plastpåse beslagtagen.
 
Vi ber dig respektera reglerna och tänka på hur – och i vad – du packar. När du landar i Kenya, kan du eventuellt låta plastpåsar ligga kvar i flyget när du lämnar det.

Valuta i Mombasa

Den lokala valutan är kenyanska shilling, KES. Man använder sig i stor utsträckning av US-dollar för att betala drycker m.m. under safarin, så det är bra idé att ta med sig en del dollar hemifrån. Se till att du får med sedlar i små valörer; 20-, 10-, 5- och 1-dollarssedlar. Dollarsedlar utgivna före 2009 är inte giltiga i Kenya och mottas inte.
 
Observera att det inte är alla övernattningsställen i Kenya som tar emot kreditkort. Om man kan betala med kort kan man riskera höga avgifter så kontanter är att föredra. 
 
Kontrollera valutan

Dricks

På många ställen runt om i världen används dricks som en naturlig del av de anställdas lön. Så är det också i Kenya. Det är lämpligt att ha småsedlar med sig eftersom de anställda inte kan lämna växel på större belopp.
 
En rättningslinje är att lämna 1 USD per väska som bärarna hjälper er med och 6–12 USD per person per dag till safariguiden. Dricksen är självklart frivillig och ska ges personligen till guiden/bäraren. Ge gärna guiden dricks varje dag om du tycker att han gör ett bra arbete. 

Tidsskillnad

Kenya är två timmar före Sverige när vi har vintertid och en timme före Sverige när vi har sommartid. 

Mygg

Se till att ha myggmedel med på resan så att du kan skydda dig mot myggen, särskilt ben och händer. Det finns myggnät på rummet på de flesta övernattningsställen.

Elektricitet och laddning av mobiltelefoner m.m.

De flesta hotell och lodger får sin elektricitet från sina egna generatorer och de flesta stänger av dessa nattetid. Det är därför en bra idé att ta med en ficklampa eller mobiltelefon som kan användas att lysa med.
 
Elen är 240 V och man använder sig av 3-benade stickkontakter (som i Storbritannien).
 
Kom ihåg att ta med en grenkontakt så att du har möjlighet för att ladda flera enheter från samma kontakt.

Säkerhet i Mombasa

Mombasa är i generellt sett en mycket säker plats att besöka och de allra flesta av lokalbefolkningen är mycket vänliga och hjälpsamma. Men som i andra utvecklingsländer bör du vara medveten om att en stor del av befolkningen är fattig och några går långt för att skaffa mat till familjen.
 
Det händer därför att turister utsätts för stölder.

För att undvika att komma i en olycklig situation rekommenderar vi att du följer råden nedan:
 • Rör dig inte utanför hotellet på egen hand - särskilt inte på kvällen.
 • Be hotellet att ordna transport om du åker på utflykt eller äter utanför hotellområdet. Det är säkrare än att stoppa en taxi ute på vägen.
 • Kom ihåg att avtala tid och plats för hämtning med chauffören när han släpper av dig, så att du inte ska fundera på det först när det är dags att åka tillbaka.
 • Lämna värdefulla smycken hemma och låt bli att ta med dem på resan.
 • Ha en (bältes)väska med dina värdesaker nära kroppen när du är på utflykter - gå inte runt med kamera, mobiltelefon och plånbok framme.
 • Använd ditt sunda förnuft och ta inga risker. 

Import av växter, frön och växtdelar

Enligt EU:s växtskyddsförordning är det inte tillåtet att föra in växter, frön, blommor, grönsaker eller frukt från länder utanför EU utan ett av ett officiellt tillstånd. Det finns några få undantag, bland annat dadlar. Reglerna gäller för alla resenärer som anländer till Sverige från destinationer utanför EU.

Syftet med reglerna är att skydda vår natur och vår växtproduktion mot allvarliga sjukdomar, invasiva arter och skadegörare som kan följa med växter och växtdelar, eftersom dessa kan orsaka stor skada både för ekonomin och naturen. Du kan läsa mer på bland annat Naturvårdsverket.

Läkemedel

Olika länder har olika regler för att ta med sig läkemedel på resor. Du bör kontakta landets ambassad för att ta reda på vilka krav som gäller. Enligt vår erfarenhet brukar följande praxis gälla.
 
Få din läkare att skriva ett intyg på engelska där det framgår:
 • Ditt namn, födelsedatum och passnummer
 • Vad du behandlas för
 • Vad du behandlas med (namn och styrka på din medicin)
 • Vilken mängd du är ordinerad (mängd per dag)

Kom alltid ihåg att resa med läkemedlet i originalförpackningen.
Ingår i priset
 • 14 dagar
 • Inklusive flygbiljetter
 • Bagage ingår
 • Inklusive transfer och guide
 • Måltider enligt beskrivning i programmet
 • 4 nätter på safari med helpension
 • 7 nätter på 4-stjärnigt hotell i Mombasa
 • Lake Nakuru
 • Masai Mara
 • Mycket safari på få dagar
Pris pr. pers. från
27 995 SEK
Läs mer
Ingår i priset
 • 14 dagar
 • Inklusive flygbiljetter
 • Bagage ingår
 • Inklusive transfer och guide
 • Måltider enligt beskrivning i programmet
 • 5 nätter på safari med helpension
 • 6 nätter på Mombasa med halvpension
 • Amboseli National Park
 • Lake Naivasha
 • Masai Mara
Pris pr. pers. från
31 495 SEK
Läs mer
Ingår i priset
 • 14 dagar
 • Inklusive flygbiljetter
 • Bagage ingår
 • Inklusive transfer och guide
 • Måltider enligt beskrivning i programmet
 • 7 nätter på safari med helpension
 • 4 nätter på Mombasa med halvpension
 • Aberdare National Park
 • Samburu National Reserve
 • Solio Conservancy
 • Lake Naivasha
 • Masai Mara National Reserve
Pris pr. pers. från
39 995 SEK
Läs mer

"Flamingo tours ska ha en stor eloge de har varit så hjälpsamma med alla frågor vi haft inför resan alltid vänliga och trevliga."

- Lena Antoniusson

"Rekommenderar starkt Flamingotours till alla som vill åka på safari antingen i Tanzania eller Kenya."

- Barbara

"Vi vill rekommendera flamingotours för vi har alltid fått bra svar och bemötande när vi undrat något."

- Anna Kivi

"Vi reste till Sydafrika på kombinerad safari med Kapstaden. Allt fungerade perfekt med flygresor och transfer. Vi kände oss mycket väl omhändertagna."

- Sirpa