Vi bruger cookies til statistik og målrettet markedsføring. Klikker du videre på siden, accepterer du, at der sættes cookies til disse formål. Läs mer
Medlem av danska Rejsegarantifonden nr. 2829
Skriv till oss på: info@flamingotours.se
Ring till oss på tel. 010-750 24 72
Lions njuter av en måltid

Reseinformation till Sydafrika

Storslagen natur, vilda djur, ändlösa stränder och böljande vinfält är något av allt det du kan uppleva i Sydafrika.

 

En safari i Krugerparken bjuder på en stor variation av djur. Parken är mer än 100 år gammal och här finns lejon, giraff, elefant, flodhäst, krokodil och många andra djur.

 

I Kapstaden kan du köpa utflykter till vingårdar med vinsmakning, dykning i bur med vithajar, hoppa världens högsta bungy jump på 215 meter eller åka på valsafari i båt. Om du bara vill ligga på stranden finns det även en del fantastiska stränder runt Kapstaden.

 

 

Resevillkor

Alla resor köpta hos Flamingotours.se omfattas av lagen om paketresor. Läs mer om våra resevillkor här.

 

 

Flygbiljetter och resplan

Din resplan skickas till dig när du har accepterat din offert, härefter skickas dina resedokument med information om din flygresa. Det är mycket viktigt att ditt namn på flygbiljetten är 100 % identiskt med namnet som det står skrivet i passet eftersom det inte kan ändras senare. Vi rekommenderar att du befinner dig på flygplatsen i god tid före avresan.

 

Eftersom flygtiderna kan ändras, är det viktigt att du kontrollerar aktuella flygtider på avresedagen på VIEW TRIP. Här fyller du i reservationsnumret på din flygbiljett och ditt efternamn. Observera att det inte längre finns fysiska biljetter och att du därför ska använda ditt pass och ditt reservationsnummer vid incheckningen på flygplatsen.

 

 

Bästa tiden att besöka Sydafrika

Sommaren i Sydafrika är från november/december till februari/mars och den tid på året då det regnar mest i området vid Kruger National Park. Även våren och hösten är varma årstider.

 

 

Vår: september, oktober och november 

Vädret i Sydafrika under vårmånaderna bjuder på sol och värme, temperaturer mellan 22 och 27 grader och lite nederbörd. Djuren är aktiva, så tiden är perfekt för safari. Blommorna blommar, bushen grönskar och detta är en av de vackraste årstiderna. Om det regnar lite i början av perioden kommer grönskan senare på våren. 

 

 

Sommar: december, januari och februari

Det är varmt och dagstemperaturen ligger på 27-28 grader. Sommar i Sydafrika betyder risk för våldsamma skyfall, men i regel drar regnet förbi snabbt och kommer sent på eftermiddagen eller på kvällen – resten av dagen brukar bjuda på blå himmel och solsken. På safari i den här perioden kan man få uppleva många nyfödda djurungar som tumlar runt i grönskan. 

 

 

Höst: mars, april och maj 

Sydafrikas höst är varm och det kan fortfarande vara regniga dagar emellanåt. I april – maj faller temperaturerna till 22-27 grader. Djuren söker sig mot vattenhålen och är lättare att hitta eftersom bladen börjar falla av buskar och träd. 

 

Vinter: juni, juli och augusti. Dagstemperaturen kan falla ner till 19-22 grader men i området vid Kruger National Park upplever man många dagar med sol och dagstemperaturer på 28 grader. Bladen faller av träden och gräset vissnar ner vilket gör det ideellt för safari eftersom djuren inte kan gömma sig lika lätt. Nätterna är kalla.

 

Safari är möjligt året om och du ser djur i alla väder och vid alla temperaturer. Välj den säsong du själv föredrar – Sydafrika visar sig alltid från sin bästa sida.

 

 

Ankomst på flygplatsen

Våra lokala guider står redo att möta dig på flygplatsen och kör dig till hotellet.

 

 

Incheckat bagage och handbagage

På din resplan hittar du information om hur många kilo du får ta med som incheckat bagage och som handbagage. Det är viktigt att se till att du packar så att du klarar dig några dagar med det som finns i handbagaget om ditt bagage är försenat vid ankomsten. Kom ihåg att packa pass, pengar, visum medicin m.m. i handbagaget. Om bagaget blir försenat tar det alltid lite längre tid innan det kommer fram än vad vi är vana vid i Europa.

 

 

Transport i Sydafrika

All safari i Sydafrika körs i öppna safaribilar.

 

 

Måltider och drycker

I våra resor ingår de måltider om framgår av programmet. Alla drycker är på egen räkning.

Priserna för drycker är förhållandevis låga på lodgen i Krugerparken och en vattenflaska kostar ca 5 kr. 

Det är möjligt att uppgradera till all inclusive vid ankomsten till lodgen i Krugerparken. Detta kostar ca 2 100 kr per person, halva priset för barn under 12 år.

 

 

Reseförsäkringar

Vi rekommenderar alla våra kunder att teckna både reseförsäkring och avbeställningsförsäkring. Kontrollera att de försäkringar du redan har gäller även vid resor till Afrika. Vi hjälper dig gärna med försäkringarna om du saknar rese- eller avbeställningsförsäkring.

Observera att en eventuell avbeställningsförsäkring ska beställas innan anmälningsavgiften betalas.

 

 

Visum

Resenärer med svenskt pass behöver alltid visum när du reser till Sydafrika. Turistvisum utfärdas vid ankomsten och är giltigt upp till 90 dagar. Visumet till Sydafrika är gratis.

 

Ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter utresan från Sydafrika, ha två tomma sidor med plats för stämplar och visum och det ska kunna maskinläsas. 

 

När du reser med barn under 18 år är det viktigt att ha med barnets personbevis där båda föräldrarnas namn framgår. Personbeviset ska vara på engelska och fås genom Skatteverket. Om barnet reser utan föräldrar eller endast med den ena föräldern, gäller särskilda regler. 

 

Du kan läsa mer om visum till Sydafrika här.

 

 

10 Vaccinationer

Vi rekommenderar dig att kontakta din vaccinationsmottagning angående vaccinationer till Sydafrika. Du kan även läsa mer om vaccinationer här: www.vaccinationsguiden.se

Kom ihåg att ta med intyg på att du här vaccinerad så att du kan visa upp det vid ankomst om det blir nödvändigt. 

 

Om du reser via ett annat afrikanskt land ska du vara särskilt uppmärksam på reglerna om gul feber. Rådgör med vaccinationsmottagningen om detta. 

 

 

11 Kläder under safarin

Vi rekommenderar vanliga sommarkläder till safarin - gärna ljusa färger, eftersom starka färger kan locka till sig tsetseflugor. Eftersom det kan komma fram en del mygg efter mörkrets inbrott rekommenderas långärmat och långbyxor. 

 

Det kan vara kallt morgon och kväll, så ta med en jacka eller fleecetröja.

 

 

12 Handbagage

Vi rekommenderar att du packar följande i ditt handbagage:

 • Pass
 • Flygbiljetter 
 • Kreditkort & kontanter
 • Malariatabletter
 • Annan medicin
 • Kamera & kikare 
 • Solglasögon
 • Mobiltelefon, laddare och annan elektronik 
 • Kläder till ett par dagar om bagaget skulle vara försenat 
 • Påse för att skydda kamera m.m. mot det fina, röda afrikanska dammet 
 • Medel mot dålig mage

 

 

 

Fakta

13 Valuta i Sydafrika

I Sydafrika heter den lokala valutan sydafrikanska rand, förkortat ZAR eller R. De flesta internationella kreditkort kan användas på många ställen, men observera att man betalar med kontanter på lodgen i Krugerparken. Vi rekommenderar att man växlar till rand före avresan. Det går att ta ut pengar på kort på flygplatsen i Johannesburg, men det är begränsat med uttagsmöjligheter under safarin.

 

 

14 Dricks

Det är normalt att ge 10-15% i dricks på hotell och restauranger. Guider ”belönar” du utifrån den insats du tycker de har gjort och gärna varje dag om det är en guide du kommer ha i flera dagar.  

 

 

15 Tidsskillnad

Sydafrika är 1 timme före Sverige när vi har vintertid. Sommartid är det ingen tidsskillnad. 

 

 

16 Språk

Det officiella språket är engelska (ca 3,5 miljoner) och afrikaans (knap 6 miljoner). Därutöver finns det 9 bantuspråk som pratas av fler än 39 miljoner människor: ndebele, pedi, sotho, swazi, tsonga, tswani, venda, xhosa och zulu. 

 

Engelska är dock det språk som har störst utbredning.

 

 

17 Mygg

Se till att ha myggmedel med på resan så att du kan skydda dig mot myggen, särskilt ben och händer. Det finns myggnät på rummet i Krugerparken.

 

 

18 Elektricitet och uladdning av mobiltelefoner m.m.

Sydafrika har 220/230 volt och du behöver därför en adapter till dina elektriska apparater.

 

 

17 Diverse

Rökning: på lodgen i Krugerparken är rökning endast tillåtet i utomhusområdena.

Internet: på lodgen finns det tillgång till internet i loungeområdet, men täckningen kan variera från dag till dag.  

Fakta om Sydafrika
 • Pretoria
 • Engelska och afrikaans
 • Rand
 • 54,3 miljoner
 • 3°C - 28°C
 • Sommartid 0 timmar, vintertid +1 timme