Medlem av danska Rejsegarantifonden nr. 2829
Skriv till oss på: info@flamingotours.se
Ring till oss på tel. 010-750 24 72
MENY

Reseinformation till Sydafrika

Fakta om Sydafrika
 • Pretoria
 • Engelska och afrikaans
 • Rand
 • 54,3 miljoner
 • 3°C - 28°C
 • Sommartid 0 timmar, vintertid +1 timme
Storslagen natur, vilda djur, ändlösa stränder och böljande vinfält är något av allt det du kan uppleva i Sydafrika.
 
En safari vid Krugerparken bjuder på en stor variation av djur. Parken är mer än 100 år gammal och här finns lejon, giraff, elefant, flodhäst, krokodil och många andra djur.
 
Kombinera din safari i Sydafrika med en avkopplande strandsemester på paradisön Zanzibar eller en storstadssemester i pulserande Kapstaden, där du kan t.ex. för att lägga till utflykter till vinlandet med vinprovning, gå på en båttur för att se valar eller bara koppla av på stranden.
 

Väder och klimat

Resevillkor

Alla resor köpta hos Flamingotours.se omfattas av lagen om paketresor. Läs mer om våra resevillkor här.
 
Resevillkor

Flygbiljetter och resplan

Din resplan skickas till dig när du har accepterat din offert, härefter skickas dina resedokument med information om din flygresa. Det är mycket viktigt att ditt namn på flygbiljetten är 100 % identiskt med namnet som det står skrivet i passet eftersom det inte kan ändras senare. Vi rekommenderar att du befinner dig på flygplatsen i god tid före avresan.
 
Eftersom flygtiderna kan ändras, är det viktigt att du kontrollerar aktuella flygtider på avresedagen på VIEW TRIP. Här fyller du i reservationsnumret på din flygbiljett och ditt efternamn.

Platsreservation

Hur gärna vi än vill, kan vi inte välja platser på flyget. Om du har särskilda önskemål till var du vill sitta i flyget, eller om ni reser tillsammans och vill vara säkra på att få sitta tillsammans på flygresan, så föreslår vi att du gör en platsreservation på flygbolagets hemsida.
 
På flygbolagets hemsida, finns oftast en kategori som heter ”manage my booking” där du bl.a. kan reservera din plats i flyget. Observera att många flygbolag kräver betalning för platsreservationen och att det är en bra idé att ha betalkortet till hands.
 
Många flygbolag erbjuder dessutom uppgradering till platser med extra benplats och högre komfort mot extra betalning.
 
Det varierar mellan olika flygbolag hur tidigt det är möjligt att reservera platser och flera bolag öppnar för platsreservation mellan 72 och 24 timmar före avresan. Det är ändå en bra idé att prova att göra platsreservationen så snart du mottagit dina e-tickets och om det är för tidigt att reservera platser får du ett meddelande om när detta är möjligt.
 
Många flygbolag har i dag också en app till telefonen där man bl.a. kan välja platser i flyget och se eventuella tidsändringar med det samma.

Bästa tiden att besöka Sydafrika

Sommaren i Sydafrika är från november/december till februari/mars och den tid på året då det regnar mest i området vid Kruger National Park. Även våren och hösten är varma årstider.
 

Vår: september, oktober och november 

Vädret i Sydafrika under vårmånaderna bjuder på sol och värme, temperaturer mellan 22 och 27 grader och lite nederbörd. Djuren är aktiva, så tiden är perfekt för safari. Blommorna blommar, bushen grönskar och detta är en av de vackraste årstiderna. Om det regnar lite i början av perioden kommer grönskan senare på våren. 
 

Sommar: december, januari och februari

Det är varmt och dagstemperaturen ligger på 27-28 grader. Sommar i Sydafrika betyder risk för våldsamma skyfall, men i regel drar regnet förbi snabbt och kommer sent på eftermiddagen eller på kvällen – resten av dagen brukar bjuda på blå himmel och solsken. På safari i den här perioden kan man få uppleva många nyfödda djurungar som tumlar runt i grönskan. 
 

Höst: mars, april och maj 

Sydafrikas höst är varm och det kan fortfarande vara regniga dagar emellanåt. I april – maj faller temperaturerna till 22-27 grader. Djuren söker sig mot vattenhålen och är lättare att hitta eftersom bladen börjar falla av buskar och träd. 
 

Vinter: juni, juli och augusti

Dagstemperaturen kan falla ner till 19-22 grader men i området vid Kruger National Park upplever man många dagar med sol och dagstemperaturer på 28 grader. Bladen faller av träden och gräset vissnar ner vilket gör det ideellt för safari eftersom djuren inte kan gömma sig lika lätt. Nätterna är kalla.
 
Safari är möjligt året om och du ser djur i alla väder och vid alla temperaturer. Välj den säsong du själv föredrar – Sydafrika visar sig alltid från sin bästa sida.

Genomförande av utflykterna i programmet

Observera att alla utflykter som beskrivs i dagsprogrammet ingår i resan, men att ordningen kan ändras så att en utflykt genomförs på en annan dag än angivet i programmet. Detta kan bero på bl.a. lokala helgdagar eller väderförhållanden.

Ankomst på flygplatsen

Våra lokala guider står redo att möta dig på flygplatsen och kör dig till hotellet.

Incheckat bagage och handbagage

Som regel kan du alltid ha med dig 20 kg incheckat bagage och 5 kg handbagage på din resa. På din resplan kan du se exakt hur mycket bagage du kan ta med.
 
Observera att du får ta med mindre bagage på inrikesflyg än på internationella flyg. Var därför extra uppmärksam på bagagebegränsningarna på alla inrikesflyg.
 
Ditt bagage checkas alltid in hela vägen från början till slut. Du behöver därför inte hämta ditt bagage och checka in igen vid eventuella mellanlandningar.
 
Vi rekommenderar att packa så att du klarar dig några dagar med det som finns i handbagaget om ditt bagage är försenat vid ankomsten. Kom ihåg att packa pass, pengar, visum, medicin m.m. i handbagaget.
 
Om bagaget blir försenat tar det alltid lite längre tid innan det kommer fram än vad vi är vana vid i Europa.

Transport i Sydafrika

All safari i Sydafrika körs i öppna safaribilar.

Måltider och drycker

På resan ingår de måltider som framgår av dagsprogrammet. 
 
Det är möjligt att köpa all inclusive på safarin för 315 kr per natt. Med all inclusive ingår frukost, lunch och middag samt lokala drycker, bland annat vatten, läsk, öl, vin och drinkar. All inclusive gäller endast på lodgen och inte på eventuella utflykter.

Reseförsäkringar

Vi rekommenderar alla våra kunder att teckna både reseförsäkring och avbeställningsförsäkring. Kontrollera att de försäkringar du redan har även gäller vid resor till Afrika.
 
Vi samarbetar med Gouda, men du kan naturligtvis också använda ditt eget försäkringsbolag. Läs mer och beställ din reseförsäkring här.
 
Observera att en eventuell avbeställningsförsäkring ska beställas innan anmälningsavgiften betalas.
 
Resor till Afrika

Visum

Som svensk medborgare behöver du visum när du reser till Sydafrika. Turistvisum utfärdas vid ankomsten och är giltigt upp till 90 dagar. Visumet till Sydafrika är gratis.
 
Ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter utresan från Sydafrika, ha två tomma sidor med plats för stämplar och visum och det ska kunna maskinläsas. 
 
Om du inte är svensk medborgare rekommenderar vi att du kontaktar Sydafrikas ambassad i Stockholm för att höra vilka regler som gäller för dig. Du kan läsa mer om visum till Sydafrika här.

Vaccinationer

Vi rekommenderar dig att kontakta din vaccinationsmottagning angående vaccinationer till Sydafrika. Du kan även läsa mer om vaccinationer här.
 
Kom ihåg att ta med intyg på att du är vaccinerad och kan visa upp det vid ankomst om det blir nödvändigt.
 
Om du reser via ett annat afrikanskt land ska du vara särskilt uppmärksam på reglerna om gul feber. Rådgör med vaccinationsmottagningen om detta. 
 
Läs mer på www.vaccinationsguiden.se

Kläder under safarin

Vi rekommenderar vanliga sommarkläder till safarin - gärna ljusa färger, eftersom starka färger kan locka till sig tsetseflugor. Eftersom det kan komma fram en del mygg efter mörkrets inbrott rekommenderas långärmat och långbyxor. 
 
Det kan vara kallt morgon och kväll, så ta med en jacka eller fleecetröja.

Handbagage

Vi rekommenderar att du packar följande i ditt handbagage:
 • Pass
 • Flygbiljetter 
 • Kreditkort & kontanter
 • Malariatabletter
 • Annan medicin
 • Kamera & kikare 
 • Solglasögon
 • Mobiltelefon, laddare och annan elektronik 
 • Kläder till ett par dagar om bagaget skulle vara försenat 
 • Påse för att skydda kamera m.m. mot det fina, röda afrikanska dammet 
 • Medel mot dålig mage

Valuta i Sydafrika

Den inhemska valutan i Sydafrika heter sydafrikanska rand och förkortas ZAR eller R. 
 
På Lamai Safari Lodges och på många andra ställen i landet är det möjligt att betala med VISA och Mastercard. Vi rekommenderar dig ändå att växla till dig lokal valuta före avresa och ta med kontanter till t.ex. dricks och souvenirer. 
 
Kontrollera valutan

Dricks

Det är normalt att ge 10-15% i dricks på hotell och restauranger. Guider ”belönar” du utifrån den insats du tycker de har gjort och gärna varje dag om det är en guide du kommer ha i flera dagar.  
 
På Lamai Safari Lodges vid Krugerparken ser man gärna att du lämnar dricks till lodgens manager vid avresan. Managern fördelar sedan dricksen till alla anställda, så att ingen blir glömd. Det finns inga regler om hur mycket dricks du ska lämna, men mellan 800 och 1000 rand per gäst per vecka är en god riktlinje. 

Tidsskillnad

Sydafrika är en timme före Sverige när vi har vintertid. Sommartid är det ingen tidsskillnad.

Språk

Det officiella språket är engelska (ca 3,5 miljoner) och afrikaans (knap 6 miljoner). Därutöver finns det 9 bantuspråk som pratas av fler än 39 miljoner människor: ndebele, pedi, sotho, swazi, tsonga, tswani, venda, xhosa och zulu. 
 
Engelska är dock det språk som är mest utbrett.

Mygg

Se till att ha myggmedel med på resan så att du kan skydda dig mot myggen, särskilt ben och händer.
 
Liksom på många andra håll i världen finns det mygg även i Sydafrika. Se till att ha med myggspray på resan, så att du kan spraya speciellt utsatta kroppsdelar som ben och händer. Det är även en bra idé att ta med långärmade tröjor och byxor med långa byxben till kvällarna. 
 
de flesta övernattningsställen finns myggnät på rummet och på Lamai Safari Lodges vid Krugerparken finns det myggnät till alla standardsängar och alla rum sprayas med 2-3 månaders mellanrum för att minimera antalet insekter.

Elektricitet och laddning av mobiltelefoner m.m.

Sydafrika har 220/230 volt och du behöver därför en adapter till dina elektriska apparater. På alla rum på Lamai Safari Lodges finns adapter till skandinaviska stickkontakter. 
Det är en bra idé att ta med en grenkontakt, så att du kan ladda flera enheter samtidigt från samma kontakt.

Diverse

Rökning: På lodgen vid Krugerparken är rökning endast tillåtet i utomhusområdena.
Internet: På lodgen finns det tillgång till internet i loungeområdet, men täckningen kan variera från dag till dag.  

Lodgens adress

Lamai Safari Enyatikulu
Farm Try 153 kr Maruleng, R40
1380 Hoedspruit
Sydafrika

Import av växter, frön och växtdelar

Enligt EU:s växtskyddsförordning är det inte tillåtet att föra in växter, frön, blommor, grönsaker eller frukt från länder utanför EU utan ett av ett officiellt tillstånd. Det finns några få undantag, bland annat dadlar. Reglerna gäller för alla resenärer som anländer till Sverige från destinationer utanför EU.

Syftet med reglerna är att skydda vår natur och vår växtproduktion mot allvarliga sjukdomar, invasiva arter och skadegörare som kan följa med växter och växtdelar, eftersom dessa kan orsaka stor skada både för ekonomin och naturen.

Du kan läsa mer på bland annat Naturvårdsverket.

Läkemedel

Olika länder har olika regler för att ta med sig läkemedel på resor. Du bör kontakta landets ambassad för att ta reda på vilka krav som gäller. Enligt vår erfarenhet brukar följande praxis gälla.
 
Få din läkare att skriva ett intyg på engelska där det framgår:
 • Ditt namn, födelsedatum och passnummer
 • Vad du behandlas för
 • Vad du behandlas med (namn och styrka på din medicin)
 • Vilken mängd du är ordinerad (mängd per dag)

Kom alltid ihåg att resa med läkemedlet i originalförpackningen.

Säkerhet i Sydafrika

Sydafrika är i generellt sett en mycket säker plats att besöka och de allra flesta av lokalbefolkningen är mycket vänliga och hjälpsamma.
 
Men som i andra utvecklingsländer bör du vara medveten om att en stor del av befolkningen är fattig och några går långt för att skaffa mat till familjen. Det händer därför att turister utsätts för stölder.
 
För att undvika att komma i en olycklig situation rekommenderar vi att du följer råden nedan:
 • Rör dig inte utanför hotellet på egen hand - särskilt inte på kvällen.
 • Be hotellet att ordna transport om du åker på utflykt eller äter utanför hotellområdet. Det är säkrare än att stoppa en taxi ute på vägen.
 • Kom ihåg att avtala tid och plats för hämtning med chauffören när han släpper av dig, så att du inte ska fundera på det först när det är dags att åka tillbaka.
 • Lämna värdefulla smycken hemma och låt bli att ta med dem på resan.
 • Ha en (bältes)väska med dina värdesaker nära kroppen när du är på utflykter - gå inte runt med kamera, mobiltelefon och plånbok framme.
 • Använd ditt sunda förnuft och ta inga risker. 

Safari i Sydafrika med barn

Våra safariresor till Sydafrika är perfekta även för barnfamiljer. Ni bor på samma härliga lodge under hela safarin och får fantastiska upplevelser i barnvänligt tempo när ni åker på safariturer från lodgen.
 
All safari körs i öppna fordon och det är viktigt att barnen kan sitta stilla och vara tysta för att inte störa vilda djur och äventyra säkerheten. Därför kan det vara en bra idé att prata med barnen om vikten att ”prata med små bokstäver” redan på förhand.
 
Barn under 3 år får inte följa med på safariturerna, men kan i stället njuta av poolen och andra faciliteter på lodgen tillsammans med en förälder eller annan vuxen.

"Flamingo tours ska ha en stor eloge de har varit så hjälpsamma med alla frågor vi haft inför resan alltid vänliga och trevliga."

- Lena Antoniusson

"Rekommenderar starkt Flamingotours till alla som vill åka på safari antingen i Tanzania eller Kenya."

- Barbara

"Vi vill rekommendera flamingotours för vi har alltid fått bra svar och bemötande när vi undrat något."

- Anna Kivi

"Vi reste till Sydafrika på kombinerad safari med Kapstaden. Allt fungerade perfekt med flygresor och transfer. Vi kände oss mycket väl omhändertagna."

- Sirpa