Vi använder cookies för statistik och marknadsföring. Genom att klicka vidare acceepterar du användet av cookies. Läs mer
Medlem av danska Rejsegarantifonden nr. 2829
Skriv till oss på: info@flamingotours.se
Ring till oss på tel. 010-750 24 72
Zebror springa i floden

Reseinformation till Kenya

Fakta om Kenya
 • Nairobi
 • Engelska och Swahili
 • Kenya Shilling (KES)
 • 34,7 miljoner
 • 20°C - 30°C
 • Sommartid +1 timme, vintertid +2 timmer

Om du åker på safari i Kenya får du garanterat natur- och djurupplevelser i världsklass. För att du ska vara väl förberedd inför din resa rekommenderar vi att du läser igenom vår reseinfo om Kenya. Om du funderar på att förlänga din resa med badsemester i Mombasa eller Zanzibar, rekommenderar vi dessutom at du läser igenom vår reseinfo om Mombasa och/eller vår reseinfo om Zanzibar.

 

Läs mer om hotellen du har möjlighet att övernatta på under safarin och på badsemestern.

Hotell i Kenya

Hotell i Mombasa

Hotell på Zanzibar

 

Resevillkor

Alla resor köpta hos Flamingotours.se omfattas av lagen om paketresor. Läs mer om våra resevillkor här.

 

 

Flygbiljetter och resplan

Din resplan skickas till dig när du har accepterat din offert, härefter skickas dina resedokument med information om din flygresa. Det är mycket viktigt att ditt namn på flygbiljetten är 100 % identiskt med namnet som det står skrivet i passet eftersom det inte kan ändras senare. Vi rekommenderar att du befinner dig på flygplatsen i god tid före avresan.

 

Eftersom flygtiderna kan ändras, är det viktigt att du kontrollerar aktuella flygtider på avresedagen på VIEW TRIP. Här fyller du i reservationsnumret på din flygbiljett och ditt efternamn.

 

Hur gärna vi än vill, kan in inte välja platser på flyget. Om du har särskilda önskemål till var du vill sitta i flyget, eller om ni reser tillsammans och vill vara säkra på att få sitta tillsammans på flygresan, så föreslår vi att du gör en platsreservation på flygbolagets hemsida.

 

På flygbolagets hemsida, finns oftast en kategori som heter ”manage my booking” där du bl.a. kan reservera din plats i flyget. Observera att många flygbolag kräver betalning för platsreservationen och att det är en bra idé att ha betalkortet till hands. Många flygbolag erbjuder dessutom uppgradering till platser med extra benplats och högre komfort mot extra betalning.

 

Det varierar mellan olika flygbolag hur tidigt det är möjligt att reservera platser och flera bolag öppnar för platsreservation mellan 72 och 24 timmar före avresan. Det är ändå en bra idé att prova att göra platsreservationen så snart du mottagit dina e-tickets och om det är för tidigt att reservera platser får du ett meddelande om när detta är möjligt.

 

Många flygbolag har i dag också en app till telefonen där man bl.a. kan välja platser i flyget och se eventuella tidsändringar med det samma.

 

Bästa tiden att besöka Kenya

Man kan resa på safari i Kenya året runt. Flera av safariområden ligger på en högplatås med en genomsnittstemperatur på ca 27°C på dagen och ca 13°C på natten. Man har normalt en längre regnperiod från april till slutet av maj och en kortare regnperiod i november. När det regnar i Kenya är det oftast som regnskurar som följs av blå himmel. Man kan därför åka på safari även i regnperioderna - områdena är mer frodiga och det är färre turister. 

 

 

Ankomst på flygplatsen

Vår lokala guide står redo att möta dig på flygplatsen vid ankomsten och kommer följa dig under hela resan.  

 

 

Incheckat bagage och handbagage

På din resplan hittar du information om hur många kilo du får ta med som incheckat bagage och som handbagage. Det är viktigt att se till att du packar så att du klarar dig några dagar med det som finns i handbagaget om ditt bagage är försenat vid ankomsten. Kom ihåg att packa pass, pengar, visum medicin m.m. i handbagaget. Om bagaget blir försenat tar det alltid lite längre tid innan det kommer fram än vad vi är vana vid i Europa. 

 

 

Transport i Kenya

safarin i Kenya åker vi alltid i fyrhjulsdrivna landcruisers med höj- och sänkbart tak, vilket gör det möjligt att resa sig upp under safariturerna. På så sätt får du fri sikt åt alla håll och möjlighet att ta fantastiska djurbilder. Vi kör med högst 6 personer i varje bil och alla har fönsterplats. Det är möjligt att beställa en privat safaribil mot extra betalning. Kom ihåg att säga till om detta vid beställning av resan. 

Tillägg för uppgradering till egen privat safaribil (för hela sällskapet): 

Big Five Safari & Ekvatorn: 4 100 kr

Kilimanjaro, Big Five Safari och badsemester: 3 400 kr

Flamingo Safari: 3 400 kr 

 

 

Måltider och drycker

I våra resor ingår de måltider som framgår av programmet. Alla drycker är på egen räkning. 

Du kan räkna med ca följande tillägg för drycker:

Endast safari: 500 kr per person

Safari + badsemester: 1500 kr per person

 

 

Förberedelser/kom ihåg

Reseförsäkringar

Vi rekommenderar alla våra kunder att teckna både reseförsäkring och avbeställningsförsäkring. Kontrollera att de försäkringar du redan har även gäller vid resor till Afrika. Vi hjälper dig gärna med försäkringarna om du saknar rese- eller avbeställningsförsäkring. 

 

OBSERVERA att en eventuell avbeställningsförsäkring ska beställas innan anmälningsavgiften betalas.

 

 

Visum

Svenska medborgare behöver turistvisum för att besöka Kenya. Visumet kan fås vid ankomst, det kostar 50 USD och betalas kontant.

Du kan spara tid vid ankomst genom att söka visum online. För att söka om visum online ska du skapa ett konto (eVisa) på www.ecitizen.go.ke, och betala direkt med VISA eller Mastercard. Kom ihåg att skiva ut bekräftelsen på ditt visum och ta med detta på resan.

Visumet kostar 51 USD per person. Vi rekommenderar dig att söka om visum i god tid före avresan, men observera att visumet gäller i 3 månader och ska vara giltigt hela resan.

Observera även att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemresan och att det ska finnas minst två tomma sidor i passet.

Om du inte är svensk medborgare rekommenderar vi att du kontaktar Kenyas ambassad i Stockholm för att höra vilka regler som gäller för dig. http://kenyaembassystockholm.com/index.html

 

10 Vaccinationer

Vi rekommenderar dig att kontakta din vaccinationsmottagning angående vaccinationer till Kenya. Du kan även läsa mer om vaccinationer här: www.vaccinationsguiden.se

Kom ihåg att ta med intyg på att du här vaccinerad så att du kan visa upp det vid ankomst om det blir nödvändigt. 

Om du reser via ett annat afrikanskt land ska du vara särskilt uppmärksam på reglerna om gul feber. Rådgör med vaccinationsmottagningen om detta. 

 

 

11 Påklädning under safarin

Vi rekommenderar vanliga sommarkläder till safarin - gärna ljusa färger, eftersom starka färger kan locka till sig tsetseflugor. Eftersom det kan komma fram en del mygg efter mörkrets inbrott rekommenderas långärmat och långbyxor. Det kan vara kallt morgon och kväll, så ta med en jacka eller fleecetröja.

 

 

12 Handbagage

 Vi rekommenderar att du packar följande i ditt handbagage: 

 • Pass
 • Flygbiljetter 
 • Kreditkort & kontanter
 • Malariatabletter
 • Annan medicin
 • Kamera & kikare 
 • Solglasögon
 • Mobiltelefon, laddare och annan elektronik 
 • Kläder till ett par dagar om bagaget skulle vara försenat 
 • Påse för att skydda kamera m.m. mot det fina, röda afrikanska dammet 
 • Medel mot dålig mage

 

 

Fakta

13 Valuta i Kenya

Den lokala valutan i Kenya är kenyanska shilling, KES. Man använder sig i stor utsträckning av US-dollar för att betala drycker m.m. under safarin, så det är bra idé att ta med sig en del dollar hemifrån. Se till att du får med sedlar i små valörer; 20-, 10-, 5- och 1-dollarssedlar. Dollarsedlar utgivna före 2003 är inte giltiga i Kenya och mottas inte. Observera att det inte är alla övernattningsställen i Kenya som tar emot kreditkort. Om man kan betala med kort kan man riskera höga avgifter så kontanter är att föredra. 

 

 

14 Dricks

På många ställen runt om i världen används dricks som en naturlig del av de anställdas lön. Så är det också i Kenya. Det är lämpligt att ha småsedlar med sig eftersom de anställda inte kan lämna växel på större belopp. En rättningslinje är att lämna 1 USD per väska som bärarna hjälper er med och 6–12 USD per person per dag till safariguiden. Dricksen är självklart frivillig och ska ges personligen till guiden/bäraren. Ge gärna guiden dricks varje dag om du tycker att han gör ett bra arbete. 

 

 

15 Tidsskillnad

Kenya är två timmar före Sverige när vi har vintertid och en timme före Sverige när vi har sommartid.

 

 

16 Språk

Kenya har en befolkning på ca 43 miljoner människor och Kiswahili (eller endast ”swahili”) är landets officiella språk. Även engelska är ett huvudspråk i landet är och är utbrett i framför allt städer och turistområden. Barnen lär engelska i skolan från första klass.

 

 

17 Mygg

Se till att ha myggmedel med på resan så att du kan skydda dig mot myggen, särskilt ben och händer. Det finns myggnät på rummet på de flesta övernattningsställen.

 

 

18 Elektricitet och laddning av mobiltelefoner m.m. 

De flesta hotell och lodger får sin elektricitet från sina egna generatorer och de flesta stänger av dessa nattetid. Det är därför en bra idé att ta med en ficklampa eller mobiltelefon som kan användas att lysa med. Elen är 240 V och man använder sig av 3-benade stickkontakter (som i Storbritannien). Vi rekomenderar att ni tar med er flergrenad kontakt, så att ni kan ladda flera enheter på en gång. 

 

Se alla våra safariresor till Kenya här.

Fakta om Kenya
 • Nairobi
 • Engelska och Swahili
 • Kenya Shilling (KES)
 • 34,7 miljoner
 • 20°C - 30°C
 • Sommartid +1 timme, vintertid +2 timmer