Vi använder cookies för statistik och marknadsföring. Genom att klicka vidare acceepterar du användet av cookies. Läs mer
Medlem av danska Rejsegarantifonden nr. 2829
Skriv till oss på: info@flamingotours.se
Ring till oss på tel. 010-750 24 72
MENY
Zebror springa i floden

Reseinformation till Kenya

Fakta om Kenya
 • Nairobi
 • Engelska och Swahili
 • Kenya Shilling (KES)
 • 34,7 miljoner
 • 20°C - 30°C
 • Sommartid +1 timme, vintertid +2 timmer

Om du åker på safari i Kenya får du garanterat natur- och djurupplevelser i världsklass. För att du ska vara väl förberedd inför din resa rekommenderar vi att du läser igenom vår reseinfo om Kenya.

Om du funderar på att förlänga din resa med badsemester i Mombasa eller Zanzibar, rekommenderar vi dessutom at du läser igenom vår reseinfo om Mombasa och/eller vår reseinfo om Zanzibar.

Läs mer om hotellen du har möjlighet att övernatta på under safarin och på badsemestern.
Hotell i Kenya
Hotell i Mombasa
Hotell på Zanzibar

Se alla våra safariresor till Kenya här.

Väder och klimat

Resevillkor

Alla resor köpta hos Flamingotours.se omfattas av lagen om paketresor. Läs mer om våra resevillkor här.

Resevillkor
Vacker grupp av unga lejon

Flygbiljetter och resplan

Din resplan skickas till dig när du har accepterat din offert, härefter skickas dina resedokument med information om din flygresa. Det är mycket viktigt att ditt namn på flygbiljetten är 100 % identiskt med namnet som det står skrivet i passet eftersom det inte kan ändras senare. Vi rekommenderar att du befinner dig på flygplatsen i god tid före avresan.

Eftersom flygtiderna kan ändras, är det viktigt att du kontrollerar aktuella flygtider på avresedagen på VIEW TRIP. Här fyller du i reservationsnumret på din flygbiljett och ditt efternamn.

Platsreservation

Hur gärna vi än vill, kan in inte välja platser på flyget. Om du har särskilda önskemål till var du vill sitta i flyget, eller om ni reser tillsammans och vill vara säkra på att få sitta tillsammans på flygresan, så föreslår vi att du gör en platsreservation på flygbolagets hemsida.

På flygbolagets hemsida, finns oftast en kategori som heter ”manage my booking” där du bl.a. kan reservera din plats i flyget. Observera att många flygbolag kräver betalning för platsreservationen och att det är en bra idé att ha betalkortet till hands. Många flygbolag erbjuder dessutom uppgradering till platser med extra benplats och högre komfort mot extra betalning.

Det varierar mellan olika flygbolag hur tidigt det är möjligt att reservera platser och flera bolag öppnar för platsreservation mellan 72 och 24 timmar före avresan. Det är ändå en bra idé att prova att göra platsreservationen så snart du mottagit dina e-tickets och om det är för tidigt att reservera platser får du ett meddelande om när detta är möjligt.

Många flygbolag har i dag också en app till telefonen där man bl.a. kan välja platser i flyget och se eventuella tidsändringar med det samma.

Bästa tiden att besöka Kenya

Man kan resa på safari i Kenya året runt. Flera av safariområden ligger på en högplatås med en genomsnittstemperatur på ca 27°C på dagen och ca 13°C på natten. Man har normalt en längre regnperiod från april till slutet av maj och en kortare regnperiod i november.

När det regnar i Kenya är det oftast som regnskurar som följs av blå himmel. Man kan därför åka på safari även i regnperioderna - områdena är mer frodiga och det är färre turister. 

Ankomst på flygplatsen

Vår lokala guide står redo att möta dig på flygplatsen vid ankomsten och kommer följa dig under hela resan.  

Incheckat bagage och handbagage

Som regel kan du alltid ha med dig 20 kg incheckat bagage och 5 kg handbagage på din resa. På din resplan kan du se exakt hur mycket bagage du kan ta med.

Observera att du får ta med mindre bagage på inrikesflyg än på internationella flyg. Var därför extra uppmärksam på bagagebegränsningarna på alla inrikesflyg.

Ditt bagage checkas alltid in hela vägen från början till slut. Du behöver därför inte hämta ditt bagage och checka in igen vid eventuella mellanlandningar.

Vi rekommenderar att packa så att du klarar dig några dagar med det som finns i handbagaget om ditt bagage är försenat vid ankomsten. Kom ihåg att packa pass, pengar, visum, medicin m.m. i handbagaget.

Om bagaget blir försenat tar det alltid lite längre tid innan det kommer fram än vad vi är vana vid i Europa. 

Transport i Kenya

På safari i Kenya åker vi alltid i fyrhjulsdrivna landcruisers med höj- och sänkbart tak, vilket gör det möjligt att resa sig upp under safariturerna. På så sätt får du fri sikt åt alla håll och möjlighet att ta fantastiska djurbilder. Vi kör med högst 6 personer i varje bil och alla har fönsterplats. Det är möjligt att beställa en privat safaribil mot extra betalning. Kom ihåg att säga till om detta vid beställning av resan. 

Tillägg för uppgradering till egen privat safaribil (för hela sällskapet): 

 

Avstånd och väder

Avstånden i Kenya kan vara stora och nedan kan du hitta ungefärliga transporttider för våra safariresor i Kenya. Notera att transporttiderna uteslutande är cirka-tider och förvänta dig vägar som är av en annan standard än de som vi är vana vid i Norden.

Du kan se fram emot att få uppleva allt från stora trafikerade asfaltsvägar till små grusvägar med stora dammoln och där man kan köra fast – framförallt under regnperioden där det kan komma stora mängder nederbörd på kort tid. Skulle det ske, att ni kör fast, har vi naturligtvis fasta procedurer för hur den slags händelser hanteras så att ni snabbt kan komma vidare på resan.

Vi rekommenderar därför att du har tålamod och tar Kenyas trafik och landets väderförhållanden som en del av upplevelsen.

Safari Kenya

Nairobi - Amboseli

230 km

Ca. 4 timmar

Amboseli - Lake Elementaita

375 km

Ca. 6½ timmar

Lake Elementaita - Lake Naivasha

80 km

Ca. 2 timmar

Lake Elementaita - Masai Mara

220 km

Ca. 5 timmar

Masai Mara - Nairobi

250 km

Ca. 5 timmar

 

Lyxsafari i Kenya

Nairobi - Aberdare

180 km

Ca. 3 timmar

Aberdare - Samburu

130 km

Ca. 2 timmar

Samburu - Mount Kenya

150 km

Ca. 2½ timmar

Mount Kenya - Lake Nakuru

210 km

Ca. 4 timmar

Lake Nakuru - Lake Naivasha

90 km

Ca. 1½ timmar

Lake Naivasha - Masai Mara

250 km

Ca. 5 timmar

Masai Mara - Nairobi

300 km

Ca. 6 timmar

 

Masai Mara Safari

Nairobi - Lake Elementaita

150 km

Ca. 3 timmar

Lake Elementaita - Lake Nakuru

40 km

Ca. 1 timmar

Lake Nakuru - Masai Mara

200 km

Ca. 5 timmar

Masai Mara - Nairobi

250 km

Ca. 5 timmar

Måltider och drycker

I våra resor ingår de måltider som framgår av programmet. Alla drycker är på egen räkning. 

Reseförsäkringar

Vi rekommenderar alla våra kunder att teckna både reseförsäkring och avbeställningsförsäkring. Kontrollera att de försäkringar du redan har även gäller vid resor till Afrika.

Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkringar, som har marknadens bästa skydd och som även täcker kostnaderna om du blir sjuk i covid-19 eller placeras i karantän. Läs mer och beställ din reseförsäkring här.

OBSERVERA att en eventuell avbeställningsförsäkring ska beställas innan anmälningsavgiften betalas.

Visum

Det är visumplikt för alla svenska medborgare som reser till Kenia och du söker visumet online på www.evisa.go.ke. För att söka visum ska du skapa ett konto på www.evisa.go.ke, fylla i ansökningsblanketten och betala direkt med Visa eller Mastercard.

Se vår guide till visumansökan här.

Om du reser med barn under 16 år kan du lägga till dem under punkt 5 (Travelling Informations) i din visumansökning. Du behöver alltså inte söka visum separat till barn under 16 år. Observera att ditt visum måste vara godkänt i Kenya innan du skriver ut bekräftelsen. Du får inget meddelande när ditt visum har godkänts, så du måste själv gå in på sajten några dagar efter du gjort ansökan och kontrollera att din ansökan är godkänd. Utan godkänt visum kan du inte resa in i Kenya. Kontrollera därför noga att status har ändrats till "approved".

När din visumansökan är "approved" ska du skriva ut bekräftelsen och ta med den på din resa. Observera att det är ditt eget ansvar att du får visum i tid. Vi rekommenderar att du ansöker om visum till Kenya i god tid – helst 1-3 månader före avresan. Du ska dessutom säkerställa att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter hemkomsten och att det finns minst tre tomma sidor i passet.

Om du inte är svensk medborgare, ber vi dig kontakta kenyanska ambassaden för att undersöka vilka visumregler som gäller för dig.

Guide till visumansökan

Vaccinationer

Vi rekommenderar dig att kontakta din vaccinationsmottagning angående vaccinationer till Kenya. Du kan även läsa mer om vaccinationer här.

Kom ihåg att ta med intyg på att du här vaccinerad så att du kan visa upp det vid ankomst om det blir nödvändigt. 

Om du reser via ett annat afrikanskt land ska du vara särskilt uppmärksam på reglerna om gul feber. Rådgör med vaccinationsmottagningen om detta.

Läs mer på www.vaccinationsguiden.se

Påklädning under safarin

Vi rekommenderar vanliga sommarkläder till safarin - gärna ljusa färger, eftersom starka färger kan locka till sig tsetseflugor. Eftersom det kan komma fram en del mygg efter mörkrets inbrott rekommenderas långärmat och långbyxor. Det kan vara kallt morgon och kväll, så ta med en jacka eller fleecetröja. Ta gärna med en sjal eller liknande för att skydda mun och näsa mot damm på grusvägarna.

Handbagage

 Vi rekommenderar att du packar följande i ditt handbagage: 

 • Pass
 • Flygbiljetter 
 • Kreditkort & kontanter
 • Malariatabletter
 • Annan medicin
 • Kamera & kikare 
 • Solglasögon
 • Mobiltelefon, laddare och annan elektronik 
 • Kläder till ett par dagar om bagaget skulle vara försenat 
 • Påse för att skydda kamera m.m. mot det fina, röda afrikanska dammet 
 • Medel mot dålig mage

Förbud mot plastpåsar i Kenya

När du reser till Kenya ska du vara uppmärksam på förbudet mot plastpåsar.

Som ett led i att begränsa användandet av miljöskadlig plast förbjöd Kenya användning, tillverkning och import av plastpåsar år 2017. Förbudet gäller alla typer av plastpåsar, även blixtlåspåsar för vätskor i handbagaget.

Lagen gäller visserligen för alla, men straffet för turister är milt – du riskerar att få en varning av myndigheterna och att få din plastpåse beslagtagen.

Vi ber dig respektera reglerna och tänka på hur – och i vad – du packar. När du landar i Kenya, kan du eventuellt låta plastpåsar ligga kvar i flyget när du lämnar det.

Ta med vattenflaska

Eftersom engångsflaskor inte längre tillåts i nationalparkerna i Kenya, ber vi dig ta med din egen vattenflaska hemifrån. Du kan sedan fylla dricksvatten i flaskan från en vattendunk i safaribilen.

Valuta i Kenya

Den lokala valutan i Kenya är kenyanska shilling, KES. Man använder sig i stor utsträckning av US-dollar för att betala drycker m.m. under safarin, så det är bra idé att ta med sig en del dollar hemifrån. Se till att du får med sedlar i små valörer; 20-, 10-, 5- och 1-dollarssedlar. Dollarsedlar utgivna före 2009 är inte giltiga i Kenya och mottas inte. Observera att det inte är alla övernattningsställen i Kenya som tar emot kreditkort. Om man kan betala med kort kan man riskera höga avgifter så kontanter är att föredra. 

Kontrollera valutan

Dricks

På många ställen runt om i världen används dricks som en naturlig del av de anställdas lön. Så är det också i Kenya. Det är lämpligt att ha småsedlar med sig eftersom de anställda inte kan lämna växel på större belopp. En rättningslinje är att lämna 1 USD per väska som bärarna hjälper er med och 6–12 USD per person per dag till safariguiden.

Dricksen är självklart frivillig och ska ges personligen till guiden/bäraren. Ge gärna guiden dricks varje dag om du tycker att han gör ett bra arbete. 

Tidsskillnad

Kenya är två timmar före Sverige när vi har vintertid och en timme före Sverige när vi har sommartid.

Språk

Kenya har en befolkning på ca 43 miljoner människor och Kiswahili (eller endast ”swahili”) är landets officiella språk. Även engelska är ett huvudspråk i landet är och är utbrett i framför allt städer och turistområden. Barnen lär engelska i skolan från första klass.

Mygg

Se till att ha myggmedel med på resan så att du kan skydda dig mot myggen, särskilt ben och händer. Det finns myggnät på rummet på de flesta övernattningsställen.

Buffalo i Masai Mara

Elektricitet och laddning av mobiltelefoner m.m.

De flesta hotell och lodger får sin elektricitet från sina egna generatorer och de flesta stänger av dessa nattetid. Det är därför en bra idé att ta med en ficklampa eller mobiltelefon som kan användas att lysa med. Elen är 240 V och man använder sig av 3-benade stickkontakter (som i Storbritannien). Vi rekomenderar att ni tar med er flergrenad kontakt, så att ni kan ladda flera enheter på en gång. 

Import av växter, frön och växtdelar

Enligt EU:s växtskyddsförordning är det inte tillåtet att föra in växter, frön, blommor, grönsaker eller frukt från länder utanför EU utan ett av ett officiellt tillstånd. Det finns några få undantag, bland annat dadlar. Reglerna gäller för alla resenärer som anländer till Sverige från destinationer utanför EU.

Syftet med reglerna är att skydda vår natur och vår växtproduktion mot allvarliga sjukdomar, invasiva arter och skadegörare som kan följa med växter och växtdelar, eftersom dessa kan orsaka stor skada både för ekonomin och naturen. Du kan läsa mer på bland annat Naturvårdsverket.

Läkemedel

Olika länder har olika regler för att ta med sig läkemedel på resor. Du bör kontakta landets ambassad för att ta reda på vilka krav som gäller.

Enligt vår erfarenhet brukar följande praxis gälla.

Få din läkare att skriva ett intyg på engelska där det framgår:

 • Ditt namn, födelsedatum och passnummer
 • Vad du behandlas för
 • Vad du behandlas med (namn och styrka på din medicin)
 • Vilken mängd du är ordinerad (mängd per dag)


Kom alltid ihåg att resa med läkemedlet i originalförpackningen.

Säkerhet i Kenya

Kenya är i generellt sett en mycket säker plats att besöka och de allra flesta av lokalbefolkningen är mycket vänliga och hjälpsamma.

Men som i andra utvecklingsländer bör du vara medveten om att en stor del av befolkningen är fattig och några går långt för att skaffa mat till familjen. Det händer därför att turister utsätts för stölder.

För att undvika att komma i en olycklig situation rekommenderar vi att du följer råden nedan:
1. Rör dig inte utanför hotellet på egen hand - särskilt inte på kvällen.
2. Be hotellet att ordna transport om du åker på utflykt eller äter utanför hotellområdet. Det är säkrare än att stoppa en taxi ute på vägen.
3. Kom ihåg att avtala tid och plats för hämtning med chauffören när han släpper av dig, så att du inte ska fundera på det först när det är dags att åka tillbaka.
4. Lämna värdefulla smycken hemma och låt bli att ta med dem på resan.
5. Ha en (bältes)väska med dina värdesaker nära kroppen när du är på utflykter - gå inte runt med kamera, mobiltelefon och plånbok framme.
6. Använd ditt sunda förnuft och ta inga risker. 

Ingår i priset
 • 14 dagar
 • Inklusive flygbiljetter
 • Bagage ingår
 • Inklusive transfer och guide
 • Måltider enligt beskrivning i programmet
 • 4 nätter på safari med helpension
 • 7 nätter på 4-stjärnigt hotell på Zanzibar
 • Lake Nakuru
 • Masai Mara
 • Mycket safari på få dagar
Pris pr. pers. från
36 495 SEK
Läs mer
Ingår i priset
 • 14 dagar
 • Inklusive flygbiljetter
 • Bagage ingår
 • Inklusive transfer och guide
 • Måltider enligt beskrivning i programmet
 • 4 nätter på safari med helpension
 • 7 nätter på 4-stjärnigt hotell i Mombasa
 • Lake Nakuru
 • Masai Mara
 • Mycket safari på få dagar
Pris pr. pers. från
30 495 SEK
Läs mer
Ingår i priset
 • 14 dagar
 • Inklusive flygbiljetter
 • Bagage ingår
 • Inklusive transfer och guide
 • Måltider enligt beskrivning i programmet
 • 5 nätter på safari med helpension
 • 6 nätter i Zanzibar med halvpension
 • Amboseli National Park
 • Lake Naivasha
 • Masai Mara
Pris pr. pers. från
31 995 SEK
Läs mer
Ingår i priset
 • 14 dagar
 • Inklusive flygbiljetter
 • Bagage ingår
 • Inklusive transfer och guide
 • Måltider enligt beskrivning i programmet
 • 5 nätter på safari med helpension
 • 6 nätter på Mombasa med halvpension
 • Amboseli National Park
 • Lake Naivasha
 • Masai Mara
Pris pr. pers. från
32 995 SEK
Läs mer
Ingår i priset
 • 14 dagar
 • Inklusive flygbiljetter
 • Bagage ingår
 • Inklusive transfer och guide
 • Måltider enligt beskrivning i programmet
 • 7 nätter på safari med helpension
 • 4 nätter på Zanzibar med halvpension
 • Aberdare National Park
 • Samburu National Reserve
 • Solio Conservancy
 • Lake Naivasha
 • Masai Mara National Reserve
Pris pr. pers. från
42 995 SEK
Läs mer

"Flamingo tours ska ha en stor eloge de har varit så hjälpsamma med alla frågor vi haft inför resan alltid vänliga och trevliga."

- Lena Antoniusson

"Rekommenderar starkt Flamingotours till alla som vill åka på safari antingen i Tanzania eller Kenya."

- Barbara

"Vi vill rekommendera flamingotours för vi har alltid fått bra svar och bemötande när vi undrat något."

- Anna Kivi

"Vi reste till Sydafrika på kombinerad safari med Kapstaden. Allt fungerade perfekt med flygresor och transfer. Vi kände oss mycket väl omhändertagna."

- Sirpa