Medlem av danska Rejsegarantifonden nr. 2829
Skriv till oss på: info@flamingotours.se
Ring till oss på tel. 010-750 24 72
MENY

Reseinformation till Vietnam

Fakta om Vietnam
 • Hanoi
 • Vietnamesiska
 • Dong (VND)
 • 95,5 miljoner
 • 14°C - 35°C
 • Sommartid +5 timmar, vintertid +6 timmar

Vi rekommenderar att du läser nedanstående reseinformation, där du hittar information som är viktig när du planerar en resa till Vietnam. Här hittar du information om allt från flygbiljetter och bagage till visum, vaccinationer, valuta och tidsskillnad.

Du kan också läsa mer om våra hotell i Vitenam här.

Hitta din nästa resa till Vietnam här.

Väder och klimat

Resevillkor

Alla resor köpta hos Flamingotours.se omfattas av lagen om paketresor. Läs mer om våra resevillkor här.
 
Resevillkor

Flygbiljetter och resplan

Din resplan skickas till dig när du har accepterat din offert, härefter skickas dina resedokument med information om din flygresa. Inrikesflyg bokas separat och biljetterna lämnas ut på plats i Vietnam.
 
Det är mycket viktigt att ditt namn på flygbiljetten är 100% identiskt med namnet som det står skrivet i passet eftersom det inte kan ändras senare.
 
Eftersom flygtiderna kan ändras, är det viktigt att du kontrollerar aktuella flygtider på avresedagen. I din bokningsbekräftelse hittar du instruktioner om hur du enklast gör detta.
 
Vi rekommenderar att du befinner dig på flygplatsen i god tid före avresan.

Platsreservation på flyget

Hur gärna vi än vill, kan vi inte välja platser på flyget. Om du har särskilda önskemål till var du vill sitta i flyget, eller om ni reser tillsammans och vill vara säkra på att få sitta tillsammans på flygresan, så föreslår vi att du gör en platsreservation på flygbolagets hemsida.
 
På flygbolagets hemsida, finns oftast en kategori som heter ”manage my booking” där du bl.a. kan reservera din plats i flyget. Observera att många flygbolag kräver betalning för platsreservationen och att det är en bra idé att ha betalkortet till hands. Många flygbolag erbjuder dessutom uppgradering till platser med extra benplats och högre komfort mot extra betalning.
 
Det varierar mellan olika flygbolag hur tidigt det är möjligt att reservera platser och flera bolag öppnar för platsreservation mellan 72 och 24 timmar före avresan. Det är ändå en bra idé att prova att göra platsreservationen så snart du mottagit dina e-tickets och om det är för tidigt att reservera platser får du ett meddelande om när detta är möjligt.
 
Många flygbolag har i dag också en app till telefonen där man bl.a. kan välja platser i flyget och se eventuella tidsändringar med det samma.

Reseform

Detta är en individuell resa, men guidade turer är i grupper med upp till 45 deltagare och engelsktalande guide.
 • Mot ett tillägg på 1000 SEK per person är det möjligt att välja en mindre grupp med max 15 personer.

Bästa tiden att besöka Vietnam

Vietnam kan besökas året runt och eftersom det 160 mil långa landet sträcker sig över två klimatzoner varierar vädret mycket, beroende på var i landet du befinner dig. När det är bäst att resa till Vietnam beror därför i stor utsträckning på vilka områden du besöker.  
 

Regnperiod i Vietnam

Vädret i Vietnam bestäms först och främst av de två regnperioderna – sydvästmonsunen som varar från april till september och normalt är varm och våt, samt nordostmonsunen från oktober till april och som är något torrare och mindre varm.
 
På en rundresa från nord till syd kommer du troligen att uppleva regn någon gång längs resans gång och det är en bra idé att ta med ett paraply eller en lätt regnjacka. Heldagsregn är ovanligt även i regnperioderna och regnen faller oftast som häftiga skurar som följs av blå himmel.
 

Vietnams klimat

Här kan du se vad statistiken säger om vädret i olika områden i Vietnam.
 
  Hanoi / Nordvietnam  
  Jan  
  Feb  
  Mar  
  Apr  
  Maj  
  Jun  
  Jul  
  Aug  
  Sep  
  Okt  
  Nov  
  Dec  
Max. temp.
 20
20
23
28
32
33
33
32
31
29
25
22
Min. temp.
 14
15
18
22
25
26
26
26
25
22
19
16
 
Halong-bukten och Bai Tu Long-bukten: Observer att det är risk för tyfoner i perioden augusti – oktober och att det kan innebära att kryssningen i bukten ställs in eller flyttas.
 
  Hoi An / Centrala Vietnam  
  Jan  
  Feb  
  Mar  
  Apr  
  Maj  
  Jun  
  Jul  
  Aug  
  Sep  
  Okt  
  Nov  
  Dec  
Max. temp.
 24
25
27
30
32
33
33
32
31
29
27
25
Min. temp.
 18
19
21
23
24
26
26
25
24
23
21
19
 
Strandsemester i Hoi An: Under regnperioden från oktober till januari kan det finnas perioder då det inte går att bada i havet på grund av våldsamma vågor. När det är solsken och lugnt vatten kan du dock enkelt bada i havet – även under regnperioden.
 
  Ho Chi Minh City / Sydvietnam 
  Jan  
  Feb  
  Mar  
  Apr  
  Maj  
  Jun  
  Jul  
  Aug  
  Sep  
  Okt  
  Nov  
  Dec  
Maks. temp.
31
32
33
35
33
32
31
31
31
31
31
31
Min. temp.
 21
22
23
24
25
24
24
24
24
23
23
22

Ankomst på flygplatsen

Våra lokala guider står redo att möta dig på flygplatsen vid ankomsten och kör dig till hotellet.

Incheckat bagage och handbagage

På din resplan hittar du information om hur många kilo du får ta med som incheckat bagage och som handbagagen. Var uppmärksam att du på inrikesflygningar i Vietnam endast får medbringa 20 kg incheckat bagage och 5 kg handbagage.
 
Ditt bagage checkas alltid in hela vägen från början till slut. Du behöver därför inte hämta ditt bagage och checka in igen vid eventuella mellanlandningar.
 
Vi rekommenderar att packa så att du klarar dig några dagar med det som finns i handbagaget om ditt bagage är försenat vid ankomsten. Kom ihåg att packa pass, pengar, visum, medicin m.m. i handbagaget.
 
Om bagaget blir försenat tar det alltid lite längre tid innan det kommer fram än vad vi är vana vid i Europa. 

Måltider och drycker

På våra resor till Vietnam ingår de måltider som framgår av dagsprogrammet. Alla drycker är på egen räkning.

Reseförsäkringar

Vi rekommenderar alla våra kunder att teckna både reseförsäkring och avbeställningsförsäkring. Kontrollera att de försäkringar du redan har även gäller vid resor till Vietnam.
 
Vi samarbetar med Gouda, men du kan naturligtvis också använda ditt eget försäkringsbolag. Läs mer och beställ din reseförsäkring här.
 
Observera att eventuell avbeställningsförsäkring måste beställas innan depositionen betalas.

Pass och visum

Som svensk medborgare kan du resa till Vietnam utan visum i högst 45 dagar. Om du stannar i Vietnam längre än 45 dagar behöver du ett turistvisum. Du kan ansöka om ett e-visum med 90 dagars giltighetstid på hemsidan Vietnam Evisa.
 
Observera att det är ditt eget ansvar att hålla dig uppdaterad med gällande visumregler och att vi därför rekommenderar alla att läsa mer om visum till Vietnam på UD:s hemsida.
 
Frågor om visum besvaras av Vietnams ambassad i Stockholm. Kontakta dem om du till exempel har frågor vilka visumregler som gäller vid annat än svenskt medborgarskap.
 
E-visum - Vietnam

Vaccinationer

Vi rekommenderar dig att kontakta din vaccinationsmottagning angående vaccinationer till Vietnam. Kom ihåg att ta med intyg på att du här vaccinerad så att du kan visa upp det vid ankomst om det blir nödvändigt. 
 
Läs mer på www.vaccinationsguiden.se

Handbagage

Vi rekommenderar att du packar följande i ditt handbagage: 
 • Pass
 • Flygbiljetter 
 • Kreditkort & kontanter
 • Medicin
 • Kamera
 • Solglasögon
 • Mobiltelefon, laddare och annan elektronik 
 • Kläder till ett par dagar om bagaget skulle vara försenat 
 • Ev. medel mot dålig mage

Valuta i Vietnam

Valutan i Vietnam heter dong (VND) och du kan växla till dig dong på flygplatsen och på de flesta banker och hotell. Dessutom är det möjligt att ta ut lokal valuta i uttagsautomater utanför bankerna. Du kan inte växla till dong utan för Vietnam.
 
En del större restauranger och butiker accepterar även VISA och/eller Mastercard, men i mindre städer och butiker kan du endast betala med dong.
 
10 000 dong motsvarer knappt 4 svenska kronor.
 
Kontrollera valuta

Dricks

På många ställen runt om i världen används dricks som en naturlig del av de anställdas lön i turistbranschen. Så är det även i Vietnam.
 
Vi vill gärna poängtera att det är ett personligt val om man vill ge dricks eller ej och helt frivilligt, men vi rekommenderar ändå att du respekterar och följer den lokala drickskulturen.
 
I Vietnam anses det vara god ton att ge dricks till bland annat chaufförer, guider, piccolor, städerskor och servitriser, om du är nöjd med den service du har fått.
 
Om du vill ge dricks är det bra tumregel att lägg till 5-10% på notan på restauranger och caféer. Ca 10 000 dong (per dag) kan vara en lämplig dricks till den som städar rummet.

Tidsskillnad

Vietnam är sex timmar före Sverige vid vintertid och fem timmar före Sverige när vi har sommartid.

Språk

Det officiella språket i Vietnam är vietnamesiska, men de flesta större städer och i turistområdena talar de flesta även engelska.

Mygg

Mygg är svåra att undvika helt när man reser till Vietnam och andra asiatiska länder.  Även om risken för malaria är liten i de större städerna och turistområdena, bör du förhöra dig om risken med sjukdomar som sprids av mygg innan du reser.
 
För att minimera antalet myggbett kan du följa nedanstående rekommendationer:
 • Täck huden och använd myggmedel – särskilt kvällstid (lokalt myggmedel med DEET är mest effektivt)  
 • Använd eventuellt rummets luftkonditionering, eftersom myggen föredrar värme.  
 • Använd myggnätet över sängen när det finns 

Elektricitet och laddning av mobiltelefoner m.m.

När du reser till Vietnam ska du vara förberedd på att man både spänningen i elnätet och stickkontakterna varierar. Du kan uppleva allt från 110V till 220V och kontakterna kan ha både två och tre hål.
 
Vi rekommenderar därför att ta med ett adapterset med olika möjligheter.

Vett och etikett

Kulturen i Vietnam är mycket annorlunda än den du är van vid från Sverige. Vi har därför samlat en rad tips och goda råd, som kan vara en hjälp för att förbereda dig på den fantastiska resa du ska göra.
 
Vietnameserna är generellt mycket öppna och ställer gärna frågor, som för svenskar kan verka mycket ingående och personliga. Vi rekommenderar dig att se det som en upplevelse och njuta av denna annorlunda och öppna kultur.
 
Klä dig alltid anständigt, särskilt vid tempel och i områden med färre turister. Kom ihåg att ta av dig skor och huvudbonad innan du går in i ett tempel eller ett privat hem. Shorts, korta kjolar och linnen hör hemma på stranden.
 
Att bada eller sola naken eller topless bör undvikas helt eftersom det uppfattas som mycket stötande, även på stranden.
 
Vietnameserna är mycket måna om att skapa social harmoni och uppträda behärskat. Självbehärskning ses därför som en mycket viktig egenskap och du bör undvika att visa ilska, missnöje eller skrika, eftersom det uppfattas som bristande respekt.
 
Visa inte tecken på kärlek genom att exempelvis kramas eller kyssas offentligt.
 
Rör inte vid andras huvuden – inte heller barns – och låt bli att peka på någon eller något med fingrarna. Det uppfattas som stötande och nedlåtande.
 
Ge inte pengar till tiggare – särskilt inte till barn, eftersom det finns stor risk för att föräldrarna hellre skickar ut barnen på gatan än till skolan. Undantaget är handikappade och gamla människor, som saknar andra möjligheter för försörjning.

Vietnamesiskt nyår (Tet Festival)

Vietnamesiskt nyår – eller Tet, som det också kallas – är den längsta och viktigaste festivalen i Vietnam. Tet firas i slutet av januari eller i februari (beroende på månkalendern) med färgsprakande parader, massor av traditionella ritualer, besök hos familjer och vänner, överdådiga fester, besök hos och donationer till de buddhistiska templen, samt en helt fantastisk feststämning rent generellt.
 
Om du planerar att resa till Vietnam i perioden omkring Tet, ska du vara medveten om att mycket är stängt en vecka i samband med den populära högtiden.

Import av växter, frön och växtdelar

Enligt EU:s växtskyddsförordning är det inte tillåtet att föra in växter, frön, blommor, grönsaker eller frukt från länder utanför EU utan ett av ett officiellt tillstånd. Det finns några få undantag, bland annat dadlar. Reglerna gäller för alla resenärer som anländer till Sverige från destinationer utanför EU.

Syftet med reglerna är att skydda vår natur och vår växtproduktion mot allvarliga sjukdomar, invasiva arter och skadegörare som kan följa med växter och växtdelar, eftersom dessa kan orsaka stor skada både för ekonomin och naturen. Du kan läsa mer på bland annat Naturvårdsverket.

Läkemedel

Olika länder har olika regler för att ta med sig läkemedel på resor. Du bör kontakta landets ambassad för att ta reda på vilka krav som gäller. Enligt vår erfarenhet brukar följande praxis gälla.
 
Få din läkare att skriva ett intyg på engelska där det framgår:
 • Ditt namn, födelsedatum och passnummer
 • Vad du behandlas för
 • Vad du behandlas med (namn och styrka på din medicin)
 • Vilken mängd du är ordinerad (mängd per dag)
 
Kom alltid ihåg att resa med läkemedlet i originalförpackningen.
Ingår i priset
 • 14 dagar
 • Inklusive flygbiljetter
 • Bagage ingår
 • Inklusive transfer och guide
 • Måltider enligt beskrivning i programmet
 • 11 nätters rundresa
 • Inrikesflyg – inga slitna nattåg
 • Hanoi
 • Kryssning i Halong och Bai Tu Long-bukten
 • Hue
 • Hoi An
 • Ho Chi Minh City
 • Mekongdeltat
 • Flytande marknad
Pris pr. pers. från
25 495 SEK
Läs mer

"Flamingo tours ska ha en stor eloge de har varit så hjälpsamma med alla frågor vi haft inför resan alltid vänliga och trevliga."

- Lena Antoniusson

"Rekommenderar starkt Flamingotours till alla som vill åka på safari antingen i Tanzania eller Kenya."

- Barbara

"Vi vill rekommendera flamingotours för vi har alltid fått bra svar och bemötande när vi undrat något."

- Anna Kivi

"Vi reste till Sydafrika på kombinerad safari med Kapstaden. Allt fungerade perfekt med flygresor och transfer. Vi kände oss mycket väl omhändertagna."

- Sirpa