Medlem av danska Rejsegarantifonden nr. 2829
Skriv till oss på: info@flamingotours.se
Ring till oss på tel. 010-750 24 72
MENY
Victoria vattenfall från Zambia sett i närheten

Reseinformation till Zambia

Fakta om Zambia
 • Lusaka
 • Engelska och bantu språk
 • Kwacha (ZMK)
 • 15,5 mio.
 • 9°C - 31°C
 • Sommertid 0 timer/vintertid +1 time
Vi rekommenderar att du läser nedanstående reseinformation om Zambia, där du hittar information som är viktig när du planerar en resa till Zambia.

Väder och klimat

Resevillkor

Alla resor köpta hos flamingotours.se omfattas av lagen om paketresor. Läs mer om våra resevillkor
 
Resevillkor

Flygbiljetter och resplan

Din resplan skickas till dig när du har accepterat din offert, härefter skickas dina resedokument med information om din flygresa.
 
Det är mycket viktigt att ditt namn på flygbiljetten är 100% identiskt med namnet som det står skrivet i passet eftersom det inte kan ändras senare. Vi rekommenderar att du befinner dig på flygplatsen i god tid före avresan.
 
Eftersom flygtiderna kan ändras, är det viktigt att du kontrollerar aktuella flygtider på avresedagen på VIEW TRIP. Här fyller du i reservationsnumret på din flygbiljett och ditt efternamn.

Platsreservation

Hur gärna vi än vill, kan in inte välja platser på flyget. Om du har särskilda önskemål till var du vill sitta i flyget, eller om ni reser tillsammans och vill vara säkra på att få sitta tillsammans på flygresan, så föreslår vi att du gör en platsreservation på flygbolagets hemsida.
 
På flygbolagets hemsida, finns oftast en kategori som heter ”manage my booking” där du bl.a. kan reservera din plats i flyget. Observera att många flygbolag kräver betalning för platsreservationen och att det är en bra idé att ha betalkortet till hands. Många flygbolag erbjuder dessutom uppgradering till platser med extra benplats och högre komfort mot extra betalning.
 
Det varierar mellan olika flygbolag hur tidigt det är möjligt att reservera platser och flera bolag öppnar för platsreservation mellan 72 och 24 timmar före avresan. Det är ändå en bra idé att prova att göra platsreservationen så snart du mottagit dina e-tickets och om det är för tidigt att reservera platser får du ett meddelande om när detta är möjligt.
 
Många flygbolag har i dag också en app till telefonen där man bl.a. kan välja platser i flyget och se eventuella tidsändringar med det samma.

Bästa tiden att besöka Zambia/Victoriafallen

Vädret i Zambia är inte alltid enkelt att förutse så informationen nedan ska enbart ses som en vägledande beskrivning av klimatet.
 
Vädret i Zambia indelas i regnperiod och torrperiod, precis som i många andra tropiska länder. Regnperioden infaller från december till april då det är varmt, vått och en hög luftfuktighet. Maj till augusti är den torraste och kyligaste perioden, men temperaturerna ligger ändå på samma nivå som i Sverige. Det är dock en bra idé att ta med sig en tröja till kvällarna. I september till november är det varmt och torrt med enstaka regnskurar i slutet av säsongen.
 
Vattenmängden i Victoriafallen varierar naturligt i förhållande till regnperiod respektive torrperiod och den bästa tiden att besöka vattenfallen beror helt på vad du gärna vill uppleva.
 
Från mars till maj är vattenfallens styrka som högst och det är här du kan uppleva det enorma och fascinerande ångmolnet från de dånande vattenfallen som reser sig flera hundra meter upp i luften och kan ses på kilometers avstånd. En helt spektakulär syn! Den våldsamma kraften som vattnet forsar med gör att det däremot är svårt att se själva vattenfallen och ett paraply är helt överflödigt under denna period eftersom du ändå inte kan undvika att bli genomblöt när du går längs med fallen.
 
I januari och februari samt juni till augusti är vattenstyrkan medium till hög och här har du de bästa möjligheterna för att se de vackra vattenfallen samt prova på vattenaktiviteter som till exempel whitewater-rafting – och vattenmängden är ändå tillräckligt stor för att både dåna, spruta och göra upplevelsen imponerande.
 
Den lägsta vattenmängden är i perioden september till december och här har man chansen att komma nära vattenfallen och ta vackra bilder av de spektakulära omgivningarna, utan att bli nedsprutad eftersom ångmolnet under denna period är minimalt. Under denna period är det också möjligt att bada i den ultimata infinity-poolen ”Devil’s Pool” där man ligger i Zambezifloden och tittar rakt ned i ravinen. En spännande och helt unik upplevelse.
 
Zambia och Victoriafallen kan alltså besökas året runt. Kontakta oss gärna för att ta reda på den bästa tiden att resa för att uppfylla just dina önskemål.

Ankomst på flygplatsen

På flygplatsen står vår lokala chaufför redo för att ta emot dig och skjutsa dig till hotellet.

Incheckat bagage och handbagage

Som regel kan du alltid ha med dig 20 kg incheckat bagage och 5 kg handbagage på din resa. På din resplan kan du se exakt hur mycket bagage du kan ta med.
 
Observera att du får ta med mindre bagage på inrikesflyg än på internationella flyg. Var därför extra uppmärksam på bagagebegränsningarna på alla inrikesflyg.
 
Ditt bagage checkas alltid in hela vägen från början till slut. Du behöver därför inte hämta ditt bagage och checka in igen vid eventuella mellanlandningar.
 
Vi rekommenderar att packa så att du klarar dig några dagar med det som finns i handbagaget om ditt bagage är försenat vid ankomsten. Kom ihåg att packa pass, pengar, visum, medicin m.m. i handbagaget.
 
Om bagaget blir försenat tar det alltid lite längre tid innan det kommer fram än vad vi är vana vid i Europa. 

Måltider och drycker

De måltider som ingår framgår av dagsprogrammet. All dryck samt övriga måltider är på egen räkning.

Reseförsäkringar

Vi rekommenderar alla våra kunder att teckna en reseförsäkring och ett avbeställningsskydd. Kom ihåg att kolla upp om dina nuvarande försäkringar täcker en resa till Afrika.
 
Vi samarbetar med Gouda, men du kan naturligtvis också använda ditt eget försäkringsbolag. Läs mer och beställ din reseförsäkring här.
 
Observera att en ev. avbeställningsförsäkring ska beställas innan du har betalat resans anmälningsavgift.

Visum/pass

Det är visumsplikt för svenska medborgare och vi rekommenderar att du söker visum vid ankomst till Zambia. Vi rekommenderar dig att söka om UNIVISA, som ger möjlighet för att besöka även Zimbabwe och Botswana. Priset är 50 USD per person som betalas vid visumdisken på flygplatsen varpå visum samt inresestämpel sätts i passet. Viktigt: Kom ihåg att ta med 50 USD per person i kontanter till betalning av visumet.
 
Är du inte svensk medborgare bör du ta reda på vilka regler som gäller för dig.
 
Observera att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter utresan från Zambia, samt att det ska finnas plats till in- och utresestämplar i passet.
 
Observera också att resenärer med barn kan vara tvungna att dokumentera att hen är målsman eller förmyndare. Det kan därför vara bra att ta med sig en kopia av ett personbevis eller annan form av dokumentation.

Vaccinationer

Vi rekommenderar att du kontaktar vårdcentralen angående vaccinationer till Zambia. Du kan också läsa mer om vaccinationer till Zambia här.
 
Var framförallt observant på krav om dokumentation för gul feber-vaccinationen när du reser mellan de afrikanska länderna. Prata med din läkare om detta.
 
Läs mer på www.vaccinationsguiden.se

Handbagage

Vi rekommenderar att du packar följande i ditt handbagage:
 • Pass
 • Flygbiljetter
 • Kreditkort och kontanter
 • Malariamedicin
 • Livsviktig medicin
 • Kamera och ev. kikare
 • Solglasögon
 • Mobiltelefon, laddare och annan elektronik
 • Kläder till ett par dagar, om nu resväskan skulle bli försenad
 • Påse för att skydda kameran m.m. mot det fina afrikanska dammet
 • Magmedicin
 • Handsprit

Valuta i Zambia

I Zambia är den lokala valutan kwacha (ZMW), men på de flesta ställen är det möjligt att betala med US dollar. Vi rekommenderar att du tar med dig 20, 10, 5 och 1 dollarsedlar till betalning av till exempel drycker, dricks och liknande på resan.
 
Om ni vill betala i den lokala valutan så är det bästa att växla från US dollars till Kwacha efter ankomst, t.ex. på flygplatsen, eftersom det inte får in- eller utföras mer än 100 kwacha till/från landet. Se till att få små sedlar eftersom de lokala sällan kan ge tillbaka pengar på en stor sedel.
 
På de flesta hotell, på större restauranger samt i souvenirbutiker är det möjligt att betala med kreditkort (t.ex. VISA eller Mastercard). Var dock observant på att det kan förekomma höga avgifter om man betalar med kreditkort.
 
Kontrollera valutan

Dricks

I Zambia, precis som på många andra ställen i världen, är dricks en naturlig del av de anställdas lön. Vi rekommenderar att du tar med små sedlar eftersom de anställda sällan kan ge tillbaka på ett större belopp.
 
Som en rekommendation till dricks kan ni betala 1 USD per resväska som portörerna bär för er och ca 10% på notan på restauranger.
Att ge dricks är självklart frivilligt.

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Zambia är en liten, men varierar efter Sveriges sommar- och vintertid. När vi har vintertid är Zambia en timme före och när vi har sommartid är det ingen tidsskillnad alls.

Språk

Det officiella språket i Zambia är engelska och det är därför lätt att ta sig fram i landet eftersom de flesta – framförallt i städerna och turistområdena – kan prata engelska.
 
Dessutom finns fem officiellt erkända bantuspråk varav bemba är det mest utspridda och talas av ca 2 miljoner.

Mygg

Se till att ha myggmedel med på resan för att skydda framför allt ben och händer mot myggorna. De flesta övernattningsställen har även myggnät på rummen.

Elektricitet

De flesta hotell och lodges får elektricitet från egna generatorer som oftast stängs av nattetid. Det kan därför vara bra att ta med sig en ficklampa eller en mobiltelefon som man kan använda som lykta i mörkret.
 
Zambia har 220/240 volt men ta gärna med en adapter för säkerhets skull. För er egen skull rekomenderar vi att ni tar med er en förgrenings kontakt, så att ni kan ladda flera enheter på samma gång. 

Import av växter, frön och växtdelar

Enligt EU:s växtskyddsförordning är det inte tillåtet att föra in växter, frön, blommor, grönsaker eller frukt från länder utanför EU utan ett av ett officiellt tillstånd. Det finns några få undantag, bland annat dadlar. Reglerna gäller för alla resenärer som anländer till Sverige från destinationer utanför EU.

Syftet med reglerna är att skydda vår natur och vår växtproduktion mot allvarliga sjukdomar, invasiva arter och skadegörare som kan följa med växter och växtdelar, eftersom dessa kan orsaka stor skada både för ekonomin och naturen. Du kan läsa mer på bland annat Naturvårdsverket.

Läkemedel

Olika länder har olika regler för att ta med sig läkemedel på resor. Du bör kontakta landets ambassad för att ta reda på vilka krav som gäller. Enligt vår erfarenhet brukar följande praxis gälla.
 
Få din läkare att skriva ett intyg på engelska där det framgår:
 • Ditt namn, födelsedatum och passnummer
 • Vad du behandlas för
 • Vad du behandlas med (namn och styrka på din medicin)
 • Vilken mängd du är ordinerad (mängd per dag)

Kom alltid ihåg att resa med läkemedlet i originalförpackningen.

"Flamingo tours ska ha en stor eloge de har varit så hjälpsamma med alla frågor vi haft inför resan alltid vänliga och trevliga."

- Lena Antoniusson

"Rekommenderar starkt Flamingotours till alla som vill åka på safari antingen i Tanzania eller Kenya."

- Barbara

"Vi vill rekommendera flamingotours för vi har alltid fått bra svar och bemötande när vi undrat något."

- Anna Kivi

"Vi reste till Sydafrika på kombinerad safari med Kapstaden. Allt fungerade perfekt med flygresor och transfer. Vi kände oss mycket väl omhändertagna."

- Sirpa