Medlem av danska Rejsegarantifonden nr. 2829
Skriv till oss på: info@flamingotours.se
Ring till oss på tel. 010-750 24 72
MENY
Machu Picchu sett från toppen

Peru

Fakta om Peru
 • Lima
 • Spanska, Quechua och Aymara
 • Nuevo Sol (PEN)
 • 30 miljoner
 • 13°C - 27°C
 • Sommartid -7 timmar, vintertid -6 timmar

Peru ligger i västra Sydamerika och är ett otroligt spännande land. Här kan du både uppleva djungeln i Amazonas, surfa på sanden i öknen, vandra på inkaleden eller uppleva Inkariket med Machu Picchu.

Våra resor till Peru rekommenderas inte för barn under 12 år.

Hitta din resa till Peru här

Väder och klimat

Resevillkor

Alla resor köpta hos Flamingotours.se omfattas av lagen om paketresor. Du kan läsa mer om våra resevillkor här.
 
Resevillkor

Flygbiljetter och resplan

Din resplan skickas till dig när du har accepterat din offert. Härefter skickas dina resedokument med information om din flygresa. 
 
Det är mycket viktigt att ditt namn på flygbiljetten är 100% identiskt med det namn som står skrivet i passet eftersom det inte kan ändras när reservationen har gått igenom.
 
Eftersom flygtiderna kan ändras är det viktigt att du kontrollerar aktuella flygtider på avresedagen på VIEW TRIP. Här fyller du i reservationsnumret som står på din flygbiljett och ditt efternamn.
 
Vi rekommenderar att du befinner dig på flygplatsen i god tid före avresan.

Platsreservation

Även om vi gärna vill hjälpa till, så har vi tyvärr inte möjlighet att reservera platser på flyget. Har du särskilda önskemål om var du vill sitta i flyget, eller reser ni flera tillsammans som gärna vill vara säkra på att få sitta tillsammans på flygresan, så föreslår vi att du går in på flygbolagets hemsida och gör en platsreservation i förväg till flyget. Hos många flygbolag är det dessutom möjligt att uppgradera reserverade biljetter till platser med extra benplats och komfort, om så önskas.
 
På flygbolagets hemsida finns oftast en kategori i menyn som heter ”manage my booking” och det är här som du kan boka ditt säte. Var god observera att många flygbolag kräver betalning för platsreservation. Vi föreslår därför att du har ditt betalkort redo när du påbörjar reservationen. Många flygbolag erbjuder också – för en avgift – extra benplats eller uppgradering till bättre komfort
 
Det varierar från flygbolag till flygbolag när det är möjligt att göra platsreservationer.  De flesta flygbolag öppnar först upp för möjligheten mellan 72 till 24 timmar före avresan. Vi föreslår därför att du så snabbt som möjligt försöker göra en reservation när du har fått din e-biljett från oss. 
 
Om det ännu inte är möjligt att boka plats, kommer du att få besked om detta samt information om när det är möjligt att reservera säten.
 
Många flygbolag har också en app till telefonen där du bland annat kan välja platser i flyget och se eventuella tidsändringar omgående.

Bästa tiden att besöka Peru

Peru är indelat i tre zoner – kusten kring Lima, höglandet kring Cusco och Amazonas.
 
Kustområdet kring Lima har högst temperaturer från december till april, där det ligger på 25 till 35 grader.
 
På höglandet kring Cusco är det en stor temperaturskillnad på dag och natt, så kom ihåg att också ta med lite varmare kläder. Det kan vara bra att kolla upp när det är minst och mest regn, om du exempelvis ska vandra på Inkaleden. Det regnar mest de första fyra månaderna på året. Den torraste perioden är därför från maj till oktober. 
 
Amazonas har höga temperaturer och hög luftfuktighet. Det regnar minst från april till oktober. Från juni till september är det minst mygg och djuren är lättare att få syn på eftersom de gärna vistas nära floderna under denna period.

Mottagande på flygplatsen

Vår lokala representant står redo att ta emot dig på flygplatsen.

Incheckat bagage och handbagage

Som regel kan du alltid ha med dig 20 kg incheckat bagage och 5 kg handbagage på din resa. På din resplan kan du se exakt hur mycket bagage du kan ta med.
 
Observera att du får ta med mindre bagage på inrikesflyg än på internationella flyg. Var därför extra uppmärksam på bagagebegränsningarna på alla inrikesflyg.
 
Ditt bagage checkas alltid in hela vägen från början till slut. Du behöver därför inte hämta ditt bagage och checka in igen vid eventuella mellanlandningar.
 
Vi rekommenderar att packa så att du klarar dig några dagar med det som finns i handbagaget om ditt bagage är försenat vid ankomsten. Kom ihåg att packa pass, pengar, visum, medicin m.m. i handbagaget.
 
Om bagaget blir försenat tar det alltid lite längre tid innan det kommer fram än vad vi är vana vid i Europa.

Transport i Peru

Det kommer att vara transport med buss mellan orterna. Du hämtas på hotellet, körs till busstationen och får hjälp med att komma med rätt buss vidare, sedan blir du hämtad när du kommer fram och körs till ditt hotell.

Måltider och dryck

I våra resor ingår de måltider som framgår av programmet. Drycker är alltid på egen räkning.

Reseförsäkringar

Vi rekommenderar alla våra kunder att teckna både reseförsäkring och avbeställningsförsäkring. Kontrollera att de försäkringar du redan har även gäller vid resor till Peru.
 
Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkringar, som har marknadens bästa skydd och som även täcker kostnaderna om du blir sjuk i covid-19 eller placeras i karantän. Läs mer och beställ din reseförsäkring här.
 
Observera att en eventuell avbeställningsförsäkring ska beställas innan anmälningsavgiften betalas.
 

Visum

Det är inte nödvändigt att ha visum till Peru när man vistas i landet mindre än 90 dagar.
 
Det är dock viktigt att ditt pass är giltigt i minst 6 månader från hemresedatumet och att du har minst 2 blanka sidor med plats till stämplar.
 
 
Om du inte är svensk medborgare rekommenderar vi dig att kontakta Perus ambassad i Stockholm för att höra vilka regler som gäller för dig.
 
Visumregler till Peru

Vaccinationer

Vi rekommenderar att du kontaktar en vaccinationsmottagning angående vaccinationer till Peru. Du kan även läsa mer om vaccinationer här.
 
Kom ihåg att ta med intyg på att du är vaccinerad så att du kan visa upp det vid ankomst om det skulle behövas.
 
Om du reser med stopp i andra länder ska du också vara uppmärksam på särskilda regler. Prata med vaccinationsmottagningen om detta.
 
Läs mer på www.vaccinationsguiden.se

Klädsel på resan till Peru

Eftersom Peru är väldigt ombytligt, allt efter var du befinner dig, är det en bra idé att ha med sig kläder till både varma och kalla dagar/kvällar.
 
Om du ska på Inkavandring kan du se en rekommenderad packlista längre ned.

Bagage

Vi rekommenderar att du tar med en ryggsäck när du reser, eftersom det bara är möjligt att ta med en väska eller ryggsäck som väger högst 5 kg och 157 cm (längd + bredd + höjd) på tåg i Peru.
 
Vi föreslår att du packar följande i ditt handbagage:
 • Pass
 • Flygbiljetter
 • Kreditkort & kontanter
 • Malariamedicin
 • Livsviktig medicin
 • Kamera och kikare
 • Solglasögon
 • Mobiltelefon, laddare, adapter och annan elektronik
 • Kläder till ett par dagar om bagaget blir försenat
 • Medel mot dålig mage

Valuta och ekonomi i Peru

Valutan i Peru heter Nuevo sol (PEN). Vi föreslår att du tar med dig amerikanska dollar och växlar till PEN i Peru – detta kan du göra nästan överallt men fråga eventuellt guiden var det är bäst att växla.
 
Mastercard, Visa, Diners och American Express kan användas på de flesta hotell och i en del butiker. I uttagsautomater kan du använda Mastercard och Visa till att ta ut PEN. Du kan inte ta ut pengar i Amazonas.
 
Du kan få en bra måltid för cirka 80-90 kronor plus dryck.
 
Kontrollera valutan

Dricks

Som på många andra ställen i världen läggs det 10 till 15% i serviceavgift på många restaurangnotor. Detta kan du se på din nota.
 
Förutom detta är det kutym att lägga till cirka 5% till serveringspersonalen, men det är självklart frivilligt.
 
Det är vanligt att ge busschaufförer, guider, piccolor, taxichaufförer etc. dricks. Här kommer du långt med 1-2 dollar.

Tidsskillnad

När det är sommartid i Sverige ligger Peru 7 timmar efter. När det är vintertid i Sverige ligger Peru 6 timmar efter

Språk

De flesta peruaner talar spanska. Runt Titicacasjön pratas indianspråket, quechua, och i Amazonas flera andra inhemska språk.
 
Största delen av befolkningen i Peru förstår även engelska.

Mygg

Vi föreslår att du köper en myggspray när du kommer till Peru eftersom deras myggspray är mer effektiv än den du kan köpa i Sverige. Var noga med att spreja efter mörkrets inbrott, framförallt i Amazonas. I Amazonas är det minst myggor från juni till september.

Höjdsjuka

Under rundresan besöker du platser som ligger högt över havet och det finns risk för s.k. höjdsjuka, som omfattar olika symtom som t.ex. huvudvärk, yrsel, trötthet, svårigheter att sova, dålig aptit och illamående.
 
Det är omöjligt att veta på förhand vem som kommer att drabbas av höjdsjuka och risken påverkas inte av ålder, hälsa eller kondition.
 
Prata eventuellt med läkare/vaccinationscentral före avresan och lyssna på de råd som guiden har att ge om du drabbas av symtom på höjdsjuka under resan.

Elektricitet och laddning av bl.a. mobiltelefoner

Elnätet i Peru är 220 volt, precis som i Sverige, men man använder olika sorters stickkontakter. Vi rekommenderar dig därför att ta med en multiadapter och en grenkontakt, så att du kan använda flera elektriska enheter genom samma uttag.

Vett och etikett

Naturen

I Peru är det viktigt att man respekterar områdena man vistas och rör sig i. De flesta områden vi besöker är naturskyddsområden och både myndigheter och lokalbefolkning prioriterar bevarandet av dessa högt. Din guide kommer att informera dig mer om detta.
 

Rökning

Det är förbjudet att röka i offentliga transportmedel samt på de flesta restauranger och barer etc. Se skyltning, eller fråga eventuellt, innan du tänder en cigarett.

Packlista till inkavandring

Allmän information

Ta med en ryggsäck för dagsturer där du packar de mest nödvändiga sakerna för din vandring. Tänk på att välja en ryggsäck som ger bra stöd, där du bär med både ländrygg och bröstkorg för att skydda axlar och rygg. Kom också ihåg ett regnskydd till din ryggsäck så att saker och ting inte blir blöta.
 
Det är möjligt att hyra vandringsstavar, sovsäckar och liggunderlag på campingplatsen - eller så kan du boka dem i förväg. 
 

Packningslista för vandringen (vägledande):

 • Vandringskängor - bra stöd för anklarna och med styv sula (kom ihåg att gå in dem före vandringen)
 • Vattentät och vindtät jacka med huva och överdragsbyxor - utöver regnkläder
 • Eventuellt vandringsstavar
 • 1 mössa, varma vantar och halsduk
 • 2-4 par vandringsstrumpor och tunna strumpor att ha under
 • 1-2 bra byxor/shorts för vandring
 • Svettransporterande underkläder och T-shirts
 • 2-3 tröjor (av ull)
 • Fleecetröjor (1 tunn och 1 tjock)
 • Sovsäck - kom ihåg att den också ska packas vattentät.
 • Liggunderlag
 • Vatten och vatten
 • Lunchpaket
 • Kamera och kamera
 • Desinfektionsgel
 • Plåster
 • Eventuellt kikare. 
 • Mediciner 
 • Värdesaker - pass, resedokument, pengar, telefon

Import av växter, frön och växtdelar

Enligt EU:s växtskyddsförordning är det inte tillåtet att föra in växter, frön, blommor, grönsaker eller frukt från länder utanför EU utan ett av ett officiellt tillstånd. Det finns några få undantag, bland annat dadlar. Reglerna gäller för alla resenärer som anländer till Sverige från destinationer utanför EU.

Syftet med reglerna är att skydda vår natur och vår växtproduktion mot allvarliga sjukdomar, invasiva arter och skadegörare som kan följa med växter och växtdelar, eftersom dessa kan orsaka stor skada både för ekonomin och naturen. Du kan läsa mer på bland annat Naturvårdsverket.

Läkemedel

Olika länder har olika regler för att ta med sig läkemedel på resor. Du bör kontakta landets ambassad för att ta reda på vilka krav som gäller. Enligt vår erfarenhet brukar följande praxis gälla.
 
Få din läkare att skriva ett intyg på engelska där det framgår:
 • Ditt namn, födelsedatum och passnummer
 • Vad du behandlas för
 • Vad du behandlas med (namn och styrka på din medicin)
 • Vilken mängd du är ordinerad (mängd per dag)
 
Övriga krav:
 • Det är ofta nödvändigt att få intyget stämplat (legaliserat) vid utrikesministeriet.
 • Fråga på landets ambassad om det krävs att intyget översätts till det lokala språket.
 • Fråga också om intyget och eventuell översättning måste stämplas på ambassaden efter att det legaliserats av utrikesministeriet.
 • Kom alltid ihåg att resa med läkemedlet i originalförpackningen.
 
Hitta kontaktuppgifter på andra länders ambassader i Sverige här.
Observera att ovanstående process kan ta upp till en månad. Vi rekommenderar därför att du börjar kontrollera kraven i god tid före avresan.
Ingår i priset
 • 13 dagar
 • Inklusive flygbiljetter
 • Bagage ingår
 • Inklusive transfer och guide
 • Måltider enligt beskrivning i programmet
 • Lima
 • Arequipa
 • Colca Canyon
 • Titicacasjön
 • Cusco
 • Den Heliga Dalen
 • Machu Picchu
 • 11 nätters rundresa
Pris pr. pers. från
37 995 SEK
Läs mer
Ingår i priset
 • 16 dagar
 • Inklusive flygbiljetter
 • Bagage ingår
 • Inklusive transfer och guide
 • Måltider enligt beskrivning i programmet
 • 12 nätters rundresa
 • 2 nätter i Amazonas
 • Lima
 • Arequipa
 • Colca Canyon
 • Titicacasjön
 • Cusco
 • Den Heliga Dalen
 • Machu Picchu
 • Amazonfloden
Pris pr. pers. från
48 495 SEK
Läs mer
Ingår i priset
 • 15 dagar
 • Inklusive flygbiljetter
 • Bagage ingår
 • Inklusive transfer och guide
 • Måltider enligt beskrivning i programmet
 • 10 nätters rundresa
 • 3 nätter på Inkaleden
 • Lima
 • Arequipa
 • Colca Canyon
 • Titicacasjön
 • Cusco
 • Den Heliga Dalen
 • Machu Picchu
Pris pr. pers. från
46 495 SEK
Läs mer

"Flamingo tours ska ha en stor eloge de har varit så hjälpsamma med alla frågor vi haft inför resan alltid vänliga och trevliga."

- Lena Antoniusson

"Rekommenderar starkt Flamingotours till alla som vill åka på safari antingen i Tanzania eller Kenya."

- Barbara

"Vi vill rekommendera flamingotours för vi har alltid fått bra svar och bemötande när vi undrat något."

- Anna Kivi

"Vi reste till Sydafrika på kombinerad safari med Kapstaden. Allt fungerade perfekt med flygresor och transfer. Vi kände oss mycket väl omhändertagna."

- Sirpa