Medlem av danska Rejsegarantifonden nr. 2829
Skriv till oss på: info@flamingotours.se
Ring till oss på tel. 010-750 24 72
MENY

Reseinformation till Mauritius

Fakta om Mauritius
 • Port Louis
 • Engelska, franska och kreol
 • Mauritiska rupee (MUR)
 • 1,27 miljoner
 • 24-30 °C
 • Sommertid +1 timme, vintertid +2 timmar
Om du väljer att kombinera din safari i Afrika med en avslappnande badsemester på exotiska Mauritius rekommenderar vi dig att läsa igenom nedanstående reseinfo. Här hittar du praktisk information om allt från flygbiljetter och bagage till visum och valuta.
 
Du kan även läsa mer om och se bilder från våra hotell på Mauritius här.

Väder och klimat

Resevillkor

Alla resor köpta hos Flamingotours.se omfattas av lagen om paketresor. Läs mer om våra resevillkor här.
 
Resevillkor

Flygbiljetter och resplan

Din reseplan skickas till dig när du har accepterat din offert, härefter skickas dina resedokument med information om din flygresa.
 
Det är mycket viktigt att ditt namn på flygbiljetten är 100% identiskt med namnet som det står skrivet i passet eftersom det inte kan ändras senare.
 
Eftersom flygtiderna kan ändras, är det viktigt att du kontrollerar aktuella flygtider på avresedagen på VIEW TRIP. Här fyller du i reservationsnumret på din flygbiljett och ditt efternamn.
 
Vi rekommenderar att du befinner dig på flygplatsen i god tid före avresan.

Platsreservation

Hur gärna vi än vill, kan in inte välja platser på flyget. Om du har särskilda önskemål till var du vill sitta i flyget, eller om ni reser tillsammans och vill vara säkra på att få sitta tillsammans på flygresan, så föreslår vi att du gör en platsreservation på flygbolagets hemsida.
 
På flygbolagets hemsida, finns oftast en kategori som heter ”manage my booking” där du bl.a. kan reservera din plats i flyget. Observera att många flygbolag kräver betalning för platsreservationen och att det är en bra idé att ha betalkortet till hands. Många flygbolag erbjuder dessutom uppgradering till platser med extra benplats och högre komfort mot extra betalning.
 
Det varierar mellan olika flygbolag hur tidigt det är möjligt att reservera platser och flera bolag öppnar för platsreservation mellan 72 och 24 timmar före avresan. Det är ändå en bra idé att prova att göra platsreservationen så snart du mottagit dina e-tickets och om det är för tidigt att reservera platser får du ett meddelande om när detta är möjligt.
 
Många flygbolag har i dag också en app till telefonen där man bl.a. kan välja platser i flyget och se eventuella tidsändringar med det samma.

Bästa tiden att besöka Mauritius

Mauritius har behagligt subtropiskt klimat med lufttemperaturer på ca 24–30 °C, vattentemperaturer på 24–28 °C och 7-8 soltimmar om dagen året runt. Ön är därför ett lämpligt resmål hela året.
 
Regnperioden infaller mellan december och april, men regn förekommer året runt. I regel faller regnen som korta, intensiva regnskurar följda av uppklarnande väder och solsken, så du kan besöka Mauritius även i regntid.
 
Observera att perioden januari till mars är cyklonsäsong på Mauritius. Det är sällan ön drabbas av cykloner, i genomsnitt sker detta endast var 16:e år. Stormar och skyfall kan dock förekomma som följd av cykloner över Indiska oceanen.
 
Den kyligaste perioden på Mauritius är från maj till oktober, men med en medeltemperatur på 24–27 °C är det behagligt varmt för en badsemester. På sydöstra och östra kusten kan temperaturen vara ett par grader lägre på grund av vinden.
 
Om du vill dyka är perioden september till mars den allra bästa, medan juni till augusti är bäst för surfing.

Ankomst på flygplatsen

Våra lokala samarbetspartner står redo att möta dig på flygplatsen och köra dig till hotellet.

Incheckat bagage och handbagage

Som regel kan du alltid ha med dig 20 kg incheckat bagage och 5 kg handbagage på din resa. På din resplan kan du se exakt hur mycket bagage du kan ta med.
 
Observera att du får ta med mindre bagage på inrikesflyg än på internationella flyg. Var därför extra uppmärksam på bagagebegränsningarna på alla inrikesflyg.
 
Ditt bagage checkas alltid in hela vägen från början till slut. Du behöver därför inte hämta ditt bagage och checka in igen vid eventuella mellanlandningar.
 
Vi rekommenderar att packa så att du klarar dig några dagar med det som finns i handbagaget om ditt bagage är försenat vid ankomsten. Kom ihåg att packa pass, pengar, visum, medicin m.m. i handbagaget.
 
Om bagaget blir försenat tar det alltid lite längre tid innan det kommer fram än vad vi är vana vid i Europa. 

Utflykter

Du kan beställa utflykter hos vår lokala samarbetspartner efter ankomsten till Mauritius. De flesta hotell kan också hjälpa till med att arrangera utflykter.
 
Exempel på utflykter:

Måltider och drycker

På resor till Mauritius ingår de måltider som beskrivs i dagsprogrammet – i regel halvpension. Drycker är alltid för egen räkning.

Reseförsäkringar

Vi rekommenderar alla våra kunder att teckna både reseförsäkring och avbeställningsförsäkring. Kontrollera att de försäkringar du redan har  även gäller vid resor till Mauritius.
 
Vi samarbetar med Gouda, men du kan naturligtvis också använda ditt eget försäkringsbolag. Läs mer och beställ din reseförsäkring här.
 
Observera att en eventuell avbeställningsförsäkring ska beställas innan anmälningsavgiften betalas.
 

Pass och visum

Som svensk medborgare kan du vistas på Mauritius upp till 90 dagar utan visum. Ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemresan från Mauritius och ha två tomma sidor med plats för stämplar och visum.
 
 
Läsa mer om visumregler

Vaccinationer

Vi rekommenderar dig att kontakta din vaccinationsmottagning angående vaccinationer till Mauritius. Du kan även läsa mer om vaccinationer här.
 
Om du reser via ett annat afrikanskt land ska du vara särskilt uppmärksam på reglerna om gul feber. Rådgör med vaccinationsmottagningen om detta och ta med ett intyg om det blir nödvändigt att visa upp det vid ankomst.
 
Läs mer på www.vaccinationsguiden.se

Handbagage

Vi rekommenderar att du packar följande i ditt handbagage: 
 • Pass
 • Flygbiljetter 
 • Kreditkort & kontanter
 • Malariatabletter
 • Annan medicin
 • Kamera & kikare 
 • Solglasögon
 • Mobiltelefon, laddare och annan elektronik 
 • Kläder till ett par dagar om bagaget skulle vara försenat 
 • Påse för att skydda kamera m.m. mot det fina, röda afrikanska dammet 
 • Medel mot dålig mage

Valuta på Mauritius

Valutan på Mauritius heter mauritiska rupee (MUR), och 100 MUR motsvarar ca 25 svenska kronor. Du kan växla till MUR på flygplatsen, på banker, på några hotell och det finns uttagsautomater i t.ex. shoppingcenter.  VISA och Mastercard accepteras också på många ställen.
 
Kontrollera valutan

Dricks

På många ställen runt om i världen används dricks som en naturlig del av de anställdas lön. Detta gäller dock inte på Mauritius.
 
Chaufförer och guider får ofta dricks, men på hotell och restauranger läggs en serviceavgift i regel till på räkningen. Dricks ger du om du är mycket nöjd med den service du har fått.
 
I hotellets reception finns en låda att stoppa dricks i som sedan fördelas mellan alla anställda. Om du tycker att någon i personalen har gjort ett extra bra arbete ger du dricks direkt till honom eller henne.

Tidsskillnad

Mauritius är två timmar före Sverige när vi har vintertid och en timme före Sverige när vi har sommartid. Mauritius är därför ett perfekt resmål om du vill undvika jetlag.

Språk

De officiella språken på Mauritius är engelska och franska (ett arv på kolonialtiden), men de infödda pratar oftast mauritisk kreol med varandra.
 
Eftersom Mauritius är en smältdegel av kulturer talas även en rad andra språk på ön, bland annat hindi, franska, arabiska, kinesiska och tamil.

Mygg

Mygg är normalt sett inte en stor plåga på Mauritius och risken för till exempel malaria är minimal. För att undvika kliande myggbett kan det vara en bra idé att ta med en myggspray att använda efter mörkrets inbrott.

Elektricitet och laddning av mobiltelefoner m.m.

Precis som Sverige har Mauritius också 220 volt, men stickkontakterna är i regel av en annan modell på hotellen så ta med en adapter.  

Import av växter, frön och växtdelar

Enligt EU:s växtskyddsförordning är det inte tillåtet att föra in växter, frön, blommor, grönsaker eller frukt från länder utanför EU utan ett av ett officiellt tillstånd. Det finns några få undantag, bland annat dadlar. Reglerna gäller för alla resenärer som anländer till Sverige från destinationer utanför EU.

Syftet med reglerna är att skydda vår natur och vår växtproduktion mot allvarliga sjukdomar, invasiva arter och skadegörare som kan följa med växter och växtdelar, eftersom dessa kan orsaka stor skada både för ekonomin och naturen. Du kan läsa mer på bland annat Naturvårdsverket.

Läkemedel

Olika länder har olika regler för att ta med sig läkemedel på resor. Du bör kontakta landets ambassad för att ta reda på vilka krav som gäller. Enligt vår erfarenhet brukar följande praxis gälla.
 
Få din läkare att skriva ett intyg på engelska där det framgår:
 • Ditt namn, födelsedatum och passnummer
 • Vad du behandlas för
 • Vad du behandlas med (namn och styrka på din medicin)
 • Vilken mängd du är ordinerad (mängd per dag)

Kom alltid ihåg att resa med läkemedlet i originalförpackningen.

"Flamingo tours ska ha en stor eloge de har varit så hjälpsamma med alla frågor vi haft inför resan alltid vänliga och trevliga."

- Lena Antoniusson

"Rekommenderar starkt Flamingotours till alla som vill åka på safari antingen i Tanzania eller Kenya."

- Barbara

"Vi vill rekommendera flamingotours för vi har alltid fått bra svar och bemötande när vi undrat något."

- Anna Kivi

"Vi reste till Sydafrika på kombinerad safari med Kapstaden. Allt fungerade perfekt med flygresor och transfer. Vi kände oss mycket väl omhändertagna."

- Sirpa