Medlem av danska Rejsegarantifonden nr. 2829
Skriv till oss på: info@flamingotours.se
Ring till oss på tel. 010-750 24 72
MENY

Reseinformation för Costa Rica

Fakta om Costa Rica
 • San José
 • Spanska
 • Colón (CRC)
 • 5,21 miljoner invånare
 • 14-31°C
 • Tidsskillnad: -8 timmar

Om du planerar en resa till Costa Rica rekommenderar vi att du läser reseinformationen nedan. Du hittar praktisk information om visum, flyg och bagage, samt massor av råd om vaccinationer, tips och den bästa tiden att resa.

Om du vill veta hur du ska bo i Costa Rica kan du se bilder och läsa mer om alla våra hotell i Costa Rica.

Letar du efter din drömsemester till Costa Rica? Kolla in våra semestrar till Costa Rica.

Väder och klimat

Resevillkor

Alla resor köpta hos Flamingotours.se omfattas av lagen om paketresor. Läs mer om våra resevillkor här.
 
Resevillkor

Flygbiljetter och resplan

Din resplan skickas till dig när du har accepterat din offert, härefter skickas dina resedokument med information om din flygresa.
 
Det är mycket viktigt att ditt namn på flygbiljetten är 100% identiskt med namnet som det står skrivet i passet eftersom det inte kan ändras senare.
 
Eftersom flygtiderna kan ändras, är det viktigt att du kontrollerar aktuella flygtider på avresedagen. Hur du gör detta enklast framgår av din bokningsbekräftelse.
 
Vi rekommenderar att du befinner dig på flygplatsen i god tid före avresan.

Platsreservation på flyget

Hur gärna vi än vill, kan vi inte välja platser på flyget. Om du har särskilda önskemål till var du vill sitta i flyget, eller om ni reser tillsammans och vill vara säkra på att få sitta tillsammans på flygresan, så föreslår vi att du gör en platsreservation på flygbolagets hemsida.
 
På flygbolagets hemsida, finns oftast en kategori som heter ”manage my booking” där du bl.a. kan reservera din plats i flyget. Observera att många flygbolag kräver betalning för platsreservationen och att det är en bra idé att ha betalkortet till hands. Många flygbolag erbjuder dessutom uppgradering till platser med extra benplats och högre komfort mot extra betalning.
 
Det varierar mellan olika flygbolag hur tidigt det är möjligt att reservera platser och flera bolag öppnar för platsreservation mellan 72 och 24 timmar före avresan. Det är ändå en bra idé att prova att göra platsreservationen så snart du mottagit dina e-tickets och om det är för tidigt att reservera platser får du ett meddelande om när detta är möjligt.
 
Många flygbolag har i dag också en app till telefonen där man bl.a. kan välja platser i flyget och se eventuella tidsändringar med det samma.

Mottagande på flygplatsen

Vår lokala samarbetspartner står redo att ta emot dig på flygplatsen. Håll utkik efter en chockrosa Flamingo Tours-skylt.

Incheckat bagage och handbagage

Som regel kan du alltid ha med dig 20 kg incheckat bagage och 5 kg handbagage på din resa. På din resplan kan du se exakt hur mycket bagage du kan ta med.
 
Observera att du får ta med mindre bagage på inrikesflyg än på internationella flyg. Var därför extra uppmärksam på bagagebegränsningarna på alla inrikesflyg.
 
Ditt bagage checkas alltid in hela vägen från början till slut. Du behöver därför inte hämta ditt bagage och checka in igen vid eventuella mellanlandningar.
 
Vi rekommenderar att packa så att du klarar dig några dagar med det som finns i handbagaget om ditt bagage är försenat vid ankomsten. Kom ihåg att packa pass, pengar, visum, medicin m.m. i handbagaget.
 
Om bagaget blir försenat tar det alltid lite längre tid innan det kommer fram än vad vi är vana vid i Europa. 

Reseförsäkringar

Vi rekommenderar alla våra kunder att teckna både reseförsäkring och avbeställningsförsäkring. Kontrollera att de försäkringar du redan har även gäller vid resor till Costa Rica.
 
Vi samarbetar med Gouda, men du kan naturligtvis också använda ditt eget försäkringsbolag. Läs mer och beställ din reseförsäkring här.
 
Observera att eventuell avbeställningsförsäkring måste beställas innan depositionen betalas.

Pass och visum

Som svensk medborgare kan du resa visumfritt till Costa Rica i 90 dagar. Ditt pass ska dock vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomst och det ska finnas plats för in- och utresestämplar i passet. Du kan läsa mer om visum till Costa Rica på utrikesministeriets hemsida.
 
Om du inte är svensk medborgare rekommenderar vi även att du kontaktar ambassaden för att ta reda på vilka inreseregler som gäller för dig.
 

Speciellt när man kommer in via USA

Många flygrutter till Costa Rica går via USA. Vid resa via USA måste alla resenärer (inklusive barn) fylla i en ESTA-ansökan i god tid före avgång och senast 72 timmar innan.
 
 
Det tar nästan en halvtimme att slutföra ansökan och kostar för närvarande 21 USD per person, betalas med kort när all information är klar. Kom ihåg att ange ditt namn som det står i passet – även om det inte är ditt förnamn. Om du har inresestämplar från Kuba i ditt pass rekommenderar vi att du kontaktar USA:s ambassad, då du i så fall inte kan nöja dig med en ESTA-ansökan utan istället måste ansöka om visum till USA.
 

Särskilda regler för resor via Kanada

Om du reser via Kanada måste du ansöka om ett inresetillstånd för Kanada - även kallat eTA (Electronic Travel Authorisation). Vi rekommenderar att du ansöker i god tid före din avresa. Det elektroniska inresetillståndet kostar 7 CAD och krävs för alla resenärer oavsett ålder – även om du bara är på genomresa i Kanada.
 
Du kan ansöka om ett eTA online här. Kom ihåg att ha ditt pass och kreditkort redo. Vi rekommenderar att du tar med dig en fysisk kopia av ditt inresetillstånd för säkerhets skull.
 

Speciellt för barn

Om du reser med minderåriga barn kan det vara nödvändigt att visa upp dokumentation för föräldraskap eller förmynderskap – särskilt om barnen inte har samma efternamn som du. Om du reser ensam med ditt barn eller med barn som inte är ditt eget ska du även ta med dig en fullmakt från alla innehavare av föräldramyndighet.

Vaccinationer

Vi rekommenderar dig att kontakta din vaccinationsmottagning angående vaccinationer till Costa Rica. Du kan även läsa mer om vaccinationer här.
 
Var särskilt uppmärksam om du är gravid eller planerar att bli gravid innan du reser, eftersom det finns risk för infektion med zikavirus i Costa Rica. Sjukdomen, som överförs av myggor, orsakar vanligtvis bara milda influensasymtom, men det finns risk för fosterskador för gravida kvinnor, vilket är anledningen till att resor till Costa Rica inte rekommenderas för gravida kvinnor.
 
Kom ihåg att ta med intyg på att du här vaccinerad så att du kan visa upp det vid ankomst om det blir nödvändigt.
 
Läs mer på www.vaccinationsguiden.se

Måltider och drycker

I våra resor till Costa Rica ingår de måltider som anges i programmet. Drycker är alltid på egen bekostnad.

Väder i Costa Rica

Den bästa tiden att besöka Costa Rica beror på dina preferenser och vad du vill uppleva, eftersom Costa Rica har olika klimatförhållanden under hela året. Vädret i Costa Rica är vanligtvis runt 23° i bergsdalarna och varmare vid kusterna.
 
Temperaturerna varierar lite under året, men om du reser till höglandet kan du uppleva vissa fluktuationer. 
 

Den torra årstiden

Den torra årstiden varar från december till april och är den mest populära tiden att besöka Costa Rica. Under den här tiden är vädret i allmänhet torrt och soligt, och temperaturerna ligger vanligtvis mellan 20 och 30 grader Celsius. Det här är den perfekta tiden att njuta av solen och utforska Costa Ricas olika natursköna områden. Manuel Antonio nationalpark och vulkanen Arenal är särskilt tilltalande eftersom vandringslederna är mer tillgängliga och djurlivet är lättare att upptäcka.
 
Strandområdena längs Stillahavskusten, som Tamarindo och Manuel Antonio, är också perfekta för avkopplande dagar i solen och vattensportaktiviteter. Detta är högsäsong i Costa Rica, så du kan förvänta dig att dela det vackra landet med många andra turister.
 

Regnig säsong i Costa Rica

Regnperioden i Costa Rica varar från maj till november och kallas ofta "den gröna säsongen" av lokalbefolkningen. Under dessa månader är naturen som bäst eftersom landskapet är frodigt och vackert på grund av regnet. Om du drömmer om att uppleva den frodiga djungeln eller föredrar att resa vid en tidpunkt då det finns färre turister, är regnperioden rätt tid för dig. Tortuguero nationalpark är särskilt imponerande under denna tid, och vattenaktiviteter som forsränning får en extra dimension på grund av de ökade vattennivåerna. Det är viktigt att du är förberedd på regn och väljer lämpliga kläder och skor om du reser under denna tid.
 
På Costa Ricas karibiska kust (Tortuguero och Puerto Viejo de Talamanca) förekommer regnskurar regelbundet under hela året. Även under torrperioden kan det förekomma perioder med regn på den karibiska kusten. Detta område är känt för sitt fuktiga tropiska klimat och nederbörden kan vara mer oförutsägbar jämfört med Stillahavskusten (Manuel Antonio, Arenal och Tamarindo). 


Klimattabeller för Costa Rica

Nedan kan du se hur det genomsnittliga vädret var på utvalda destinationer i landet. Observera att dessa siffror är genomsnitt och kan variera beroende på årstid och lokala förhållanden.
 
San José
 Jan 
 Feb 
 Mar 
 Apr 
 Maj 
 Jun 
 Jul 
 Aug 
 Sep 
 Okt 
 Nov 
 Dec 
Max. temperatur (°C) 
25
26
27
27
26
26
26
26
25
25
25
25
Min. temperatur (°C) 
18
19
19
20
20
19
19
19
19
19
18
18
Nedbør (mm)
6
8
13
79
221
280
231
278
355
330
142
40
 
Arenal
 Jan 
 Feb 
 Mar 
 Apr 
 Maj 
 Jun 
 Jul 
 Aug 
 Sep 
 Okt 
 Nov 
 Dec 
Max. temperatur (°C)
30
31
32
32
32
30
29
29
29
29
29
29
Min. temperatur (°C)
21
21
22
23
23
23
22
22
22
22
22
21
Nederbörd (mm)
73
67
94
147
256
280
308
312
372
355
219
118
 
Tortuguero
 Jan 
 Feb 
 Mar 
 Apr 
 Maj 
 Jun 
 Jul 
 Aug 
 Sep 
 Okt 
 Nov 
 Dec 
Max. temperatur (°C)
29
30
30
30
30
29
29
29
29
29
29
29
Min. temperatur (°C)
22
23
23
24
24
23
23
23
23
23
22
22
Nederbörd (mm)
314
256
300
257
381
280
308
308
355
381
422
451
 
Manuel Antonio
 Jan 
 Feb 
 Mar 
 Apr 
 Maj 
 Jun 
 Jul 
 Aug 
 Sep 
 Okt 
 Nov 
 Dec 
Max. temperatur (°C)
32
33
34
34
33
31
31
31
31
31
32
32
Min. temperatur (°C)
23
23
24
24
24
23
23
23
23
23
23
23
Nederbörd (mm)
10
5
10
52
267
283
224
210
355
345
129
31
Temperatur i badvatten (°C)
29
29
29
30
29
29
29
29
28
28
28
28
 
Tamarindo
 Jan 
 Feb 
 Mar 
 Apr 
 Maj 
 Jun 
 Jul 
 Aug 
 Sep 
 Okt 
 Nov 
 Dec 
Max. temperatur (°C)
32
33
34
34
33
31
31
31
31
31
32
32
Min. temperatur (°C)
22
22
23
24
24
23
23
23
23
23
23
23
Nederbörd (mm)
2
5
5
13
90
200
160
160
260
180
40
7
Temperatur i badvatten (°C)
27
28
29
29
29
29
29
29
28
28
27
28
 
Puerto Viejo de Talamanca
 Jan 
 Feb 
 Mar 
 Apr 
 Maj 
 Jun 
 Jul 
 Aug 
 Sep 
 Okt 
 Nov 
 Dec 
Max. temperatur (°C)
30
30
30
30
29
28
28
28
28
28
29
29
Min. temperatur (°C)
23
23
23
24
24
23
23
23
23
23
23
23
Nederbörd (mm.)
173
130
150
292
380
411
294
352
403
428
433
346
Temperatur i badvatten (°C)
27
27
28
28
29
29
29
28
29
29
28
28

Håndbagasje

Vi rekommenderar att du packar följande i ditt handbagage:
 • Pass med minst 6 månaders giltighetstid
 • Flygbiljetter
 • Kreditkort och kontanter
 • Nödvändiga mediciner
 • Kamera och kamera
 • Mobiltelefon, laddare och annan elektronik
 • Kläder för några dagar om resväskan blir försenad

Andra saker som vi rekommenderar att du lägger till i din packlista:
 • Solskyddsmedel och insektsmedel
 • Bekväma t-shirts och byxor
 • Vattentäta och lätta vandringskängor, bra sandaler och ett par träningsskor
 • Regnkläder: Poncho, vattentät jacka och paraply
 • Hatt, keps och solglasögon
 • Återanvändbara vattenflaskor och en liten ryggsäck för vandringar
 • Laddare för elektroniska apparater och amerikansk adapter
 • Långbyxor för vandring
 • Ficklampa för nattvandring
 • Vattenflaska

Dricks

Dricks är en vanlig praxis inom turistnäringen i Costa Rica. Det är vanligt för resenärer att ge dricks till bland annat chaufförer, lokala guider, piccoloer på hotell och på restauranger. Vissa restauranger inkluderar en serviceavgift i räkningen, men det är fortfarande vanligt att ge dricks. Om det inte har lagts till en serviceavgift på räkningen förväntas det normalt att man lägger till en mindre summa som dricks till servitören.
 
För de flesta resenärer kan det vara utmanande att fastställa det exakta beloppet som ska ges som dricks till varje enskild person. Men vanligtvis räcker det med en till två colóns i de flesta fall.

Valutor i Costa Rica

Den officiella valutan i Costa Rica är colón (CRC). Colón är uppkallad efter Christofer Columbus och är uppdelad i 100 centavos. Symbolerna för colón är ₡ och centavo betecknas som ¢.
 
När du besöker Costa Rica är det viktigt att notera att amerikanska dollar (USD) också accepteras på många ställen, särskilt i turistområden. Det är dock en bra idé att ha några colóns för mindre inköp och i mer avlägsna områden där dollar kanske inte accepteras.
 
Vi rekommenderar att du växlar lite pengar till colóns när du anländer till Costa Rica, antingen på flygplatsen, banker eller auktoriserade växlingskontor, för att se till att du har den lokala valutan tillgänglig. Tänk på att växelkurserna kan variera och att det kan vara bra att jämföra dem för att få bäst valuta för pengarna. De flesta större kreditkort accepteras också på hotell, restauranger och butiker i Costa Rica.
 
Kontrollera valuta

Tidsskillnad

Tidsskillnaden i Costa Rica beror på om det är sommar- eller vintertid i Sverige.
 • För sommartid i Sverige: -8 timmar. Detta innebär att när klockan är 12:00 i Sverige, är den 04:00 i Costa Rica.
 • Vintertid i Sverige: -7 timmar. Det innebär att när klockan är 12.00 i Sverige är klockan 05.00 i Costa Rica.

Språk

Det officiella språket i Costa Rica är spanska. Engelska är det mest talade främmande språket i Costa Rica, så du kan klara dig på engelska i landets större städer.
 
Det är dock en bra idé att lära sig några spanska fraser om du vill kunna hälsa på lokalbefolkningen. Om du inte talar spanska är det också en bra idé att ladda ner en svensk-spansk ordbok på din telefon innan du åker, så att du kan använda den även om du inte har tillgång till internet.

Elektricitet och laddning av mobiltelefoner och annan utrustning

I Costa Rica används normalt 120 V och amerikanska stickkontakter. Vi rekommenderar att du tar med en adapter för att säkerställa att du kan ladda mobiltelefoner, kameror etc. på vägen.

Säkerhet och trygghet

Costa Rica är i allmänhet ett mycket säkert resmål, och med sunt förnuft och försiktighet kan du resa fritt i alla delar av landet.
 
Det är dock inte tillrådligt att ge sig in i huvudstaden San Jose på egen hand efter mörkrets inbrott - ta istället en taxi om du vill utforska staden på egen hand.

Transport i Costa Rica

All transport arrangeras och sköts i förväg, så att du kan luta dig tillbaka och njuta av din semester. Läs mer under varje enskild resa.
 
Transport i Costa Rica sker med minibuss i små, internationella grupper, med undantag för transport till/från staden Tortuguero. Här tar du minibussen till Guápiles, varifrån du fortsätter till Tortuguero med hotellets buss. På återresan tar du också hotellbussen till Guápiles, varifrån du fortsätter med minibussen.
 
Förarna talar i allmänhet spanska, men vissa har även grundläggande kunskaper i engelska.
 
Tänk på att vägarna i Costa Rica är av en annan kvalitet än vägarna i Sverige. Det kan förekomma ojämnheter och gropar. Precis som i Sverige kör man på höger sida av vägen och det är obligatoriskt att använda säkerhetsbälte.
 
Nedan hittar du en översikt över de förväntade avstånden och restiderna för olika rutter.
 
Costa Rica från kust til kust
San José – Tortuguero
126 km
Ca. 3 timmar
Tortuguero – Puerto Viejo de Limón
200 km
Ca. 4 timmar
Puerto Viejo de Limón – Arenal Volcano
275 km
Ca. 4.5 timmar
Arenal Volcano – Rincón de la Vieja
160 km
Ca. 3.5 timmar
Rincón de la Vieja – Tamarindo Beach
136 km
Ca. 3 timmar
Tamarindo Beach – Monteverde
160 km
Ca. 3 timmar
Monteverde - Manuel Antonio
190 km
Ca. 3.5 timmar
Manuel Antonio – San José
170 km
Ca. 3 timmar

Goda råd

Costa Rica är ett fantastiskt land med en rik natur, spännande kultur och välkomnande människor. Om du planerar att besöka Costa Rica får du här några tips som hjälper dig att få den bästa upplevelsen:
 
1. Ta dig tid för natur och äventyr: Costa Rica är känt för sin otroliga natur och sina möjligheter till äventyr. Utforska regnskogar, vulkaner, vattenfall och nationalparker som Manuel Antonio och prova zip-lining, vandring, forsränning och dykning för att uppleva skönheten och spänningen i landet.
 
2. Lär dig lite spanska: Även om många människor i Costa Rica talar engelska kan det vara bra att lära sig några grundläggande spanska fraser och ord. Detta kan förbättra din upplevelse och kommunikation med lokalbefolkningen.
 
3. Använd solskydd: Solen i Costa Rica kan vara stark, särskilt i kustområdena. Kom ihåg att använda solkräm, bära solglasögon och en hatt för att skydda dig mot solbränna.
 
4. Respektera miljön: Costa Rica är stolt över sin naturliga skönhet och hållbarhet. Följ principerna för ekoturism genom att slänga ditt skräp i en soptunna, undvik att ta souvenirer från naturen och använd miljövänliga produkter.
 
5. Var medveten om djurlivet: Costa Rica har en rik och varierad djurvärld. Respektera djurlivet genom att observera från ett säkert avstånd och undvik att störa dem.
 
6. Ta hand om dina värdesaker: Som på alla turistmål bör du vara uppmärksam på dina värdesaker för att undvika stöld. Använd säkra fickor och bankfack på hotellen.
 
7. Använd lokal valuta: Även om US-dollar accepteras på många ställen är det en bra idé att ha med sig några lokala colóns för mindre inköp och i mer avlägsna områden.
 
8. Var flexibel: Costa Rica är känt för sin "pura vida"-mentalitet (rent liv), vilket innebär att man uppskattar livets enkla nöjen och är avslappnad. Var öppen för spontana upplevelser och ha tålamod eftersom saker och ting kan gå långsammare än du är van vid.
 
Kom ihåg att Costa Rica är ett vackert och mångsidigt land, så var beredd att ta saker i lugn takt och njuta av de fantastiska upplevelser som landet har att erbjuda.

Utflykter i Costa Rica

Utflykterna i Costa Rica organiseras i internationella grupper med en engelsktalande guide. Antalet deltagare beror på hur många som har anmält sig till den aktuella dagen. Se här vilka ytterligare turer du kan uppleva i Costa Rica.
 
De inkluderade vandringarna är lämpliga för alla som är i allmänt god form, men inte för personer med gångsvårigheter. Personer med gångsvårigheter kan dock delta i resten av resorna, med undantag för vandring.

Import av växter, frön och växtdelar

Enligt EU:s växtskyddsförordning är det inte tillåtet att föra in växter, frön, blommor, grönsaker eller frukt från länder utanför EU utan ett av ett officiellt tillstånd. Det finns några få undantag, bland annat dadlar. Reglerna gäller för alla resenärer som anländer till Sverige från destinationer utanför EU.
 
Syftet med reglerna är att skydda vår natur och vår växtproduktion mot allvarliga sjukdomar, invasiva arter och skadegörare som kan följa med växter och växtdelar, eftersom dessa kan orsaka stor skada både för ekonomin och naturen. Du kan läsa mer på bland annat Naturvårdsverket.

Läkemedel

Olika länder har olika regler för att ta med sig läkemedel på resor. Du bör kontakta landets ambassad för att ta reda på vilka krav som gäller. Enligt vår erfarenhet brukar följande praxis gälla.
 
Få din läkare att skriva ett intyg på engelska där det framgår:
 • Ditt namn, födelsedatum och passnummer
 • Vad du behandlas för
 • Vad du behandlas med (namn och styrka på din medicin)
 • Vilken mängd du är ordinerad (mängd per dag)

Kom alltid ihåg att resa med läkemedlet i originalförpackningen.

"Flamingo tours ska ha en stor eloge de har varit så hjälpsamma med alla frågor vi haft inför resan alltid vänliga och trevliga."

- Lena Antoniusson

"Rekommenderar starkt Flamingotours till alla som vill åka på safari antingen i Tanzania eller Kenya."

- Barbara

"Vi vill rekommendera flamingotours för vi har alltid fått bra svar och bemötande när vi undrat något."

- Anna Kivi

"Vi reste till Sydafrika på kombinerad safari med Kapstaden. Allt fungerade perfekt med flygresor och transfer. Vi kände oss mycket väl omhändertagna."

- Sirpa