Vi använder cookies för statistik och marknadsföring. Genom att klicka vidare acceepterar du användet av cookies. Läs mer
Medlem av danska Rejsegarantifonden nr. 2829
Skriv till oss på: info@flamingotours.se
Ring till oss på tel. 010-750 24 72
MENY

Reseinformation för Costa Rica

Fakta om Costa Rica
 • San José
 • Spanska
 • Colón (CRC)
 • 5,21 miljoner invånare
 • 14-31°C
 • Tidsskillnad: -8 timmar

Om du planerar en resa till Costa Rica rekommenderar vi att du läser reseinformationen nedan. Du hittar praktisk information om visum, flyg och bagage, samt massor av råd om vaccinationer, tips och den bästa tiden att resa.

Om du vill veta hur du ska bo i Costa Rica kan du se bilder och läsa mer om alla våra hotell i Costa Rica.

Letar du efter din drömsemester till Costa Rica? Kolla in våra semestrar till Costa Rica.

Resevillkor

Alla resor köpta hos Flamingotours.se omfattas av lagen om paketresor. Läs mer om våra resevillkor här.

Resevillkor

Flygbiljetter och resplan

Din resplan skickas till dig när du har accepterat din offert, härefter skickas dina resedokument med information om din flygresa.

Det är mycket viktigt att ditt namn på flygbiljetten är 100% identiskt med namnet som det står skrivet i passet eftersom det inte kan ändras senare.

Eftersom flygtiderna kan ändras, är det viktigt att du kontrollerar aktuella flygtider på avresedagen. Hur du gör detta enklast framgår av din bokningsbekräftelse.

Vi rekommenderar att du befinner dig på flygplatsen i god tid före avresan.

Platsreservation på flyget

Hur gärna vi än vill, kan vi inte välja platser på flyget. Om du har särskilda önskemål till var du vill sitta i flyget, eller om ni reser tillsammans och vill vara säkra på att få sitta tillsammans på flygresan, så föreslår vi att du gör en platsreservation på flygbolagets hemsida.

På flygbolagets hemsida, finns oftast en kategori som heter ”manage my booking” där du bl.a. kan reservera din plats i flyget. Observera att många flygbolag kräver betalning för platsreservationen och att det är en bra idé att ha betalkortet till hands. Många flygbolag erbjuder dessutom uppgradering till platser med extra benplats och högre komfort mot extra betalning.

Det varierar mellan olika flygbolag hur tidigt det är möjligt att reservera platser och flera bolag öppnar för platsreservation mellan 72 och 24 timmar före avresan. Det är ändå en bra idé att prova att göra platsreservationen så snart du mottagit dina e-tickets och om det är för tidigt att reservera platser får du ett meddelande om när detta är möjligt.

Många flygbolag har i dag också en app till telefonen där man bl.a. kan välja platser i flyget och se eventuella tidsändringar med det samma.

Mottagande på flygplatsen

Vår lokala samarbetspartner står redo att ta emot dig på flygplatsen. Håll utkik efter en chockrosa Flamingo Tours-skylt.

Incheckat bagage och handbagage

Som regel kan du alltid ha med dig 20 kg incheckat bagage och 5 kg handbagage på din resa. På din resplan kan du se exakt hur mycket bagage du kan ta med.

Observera att du får ta med mindre bagage på inrikesflyg än på internationella flyg. Var därför extra uppmärksam på bagagebegränsningarna på alla inrikesflyg.

Ditt bagage checkas alltid in hela vägen från början till slut. Du behöver därför inte hämta ditt bagage och checka in igen vid eventuella mellanlandningar.

Vi rekommenderar att packa så att du klarar dig några dagar med det som finns i handbagaget om ditt bagage är försenat vid ankomsten. Kom ihåg att packa pass, pengar, visum, medicin m.m. i handbagaget.

Om bagaget blir försenat tar det alltid lite längre tid innan det kommer fram än vad vi är vana vid i Europa. 

Reseförsäkringar

Vi rekommenderar att alla våra kunder har både reseförsäkring och avbeställningsskydd. Se till att du har rätt skydd för resor till Costa Rica med dina befintliga försäkringar. Vi hjälper gärna till med försäkring om du saknar rese- eller avbeställningsförsäkring. Läs mer här.

Observera att eventuell avbeställningsförsäkring måste tecknas före betalning av handpenningen.

Pass och visum

Som svensk medborgare kan du resa visumfritt till Costa Rica i 90 dagar. Ditt pass ska dock vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomst och det ska finnas plats för in- och utresestämplar i passet. Du kan läsa mer om visum till Costa Rica på utrikesministeriets hemsida.

 

Speciellt när man kommer in via USA

Många flygrutter till Costa Rica går via USA. Vid resa via USA måste alla resenärer (inklusive barn) fylla i en ESTA-ansökan i god tid före avgång och senast 72 timmar innan.

Du kan fylla i din ESTA-ansökan här.

Det tar nästan en halvtimme att slutföra ansökan och kostar för närvarande 21 USD per person, betalas med kort när all information är klar. Kom ihåg att ange ditt namn som det står i passet – även om det inte är ditt förnamn. Om du har inresestämplar från Kuba i ditt pass rekommenderar vi att du kontaktar USA:s ambassad, då du i så fall inte kan nöja dig med en ESTA-ansökan utan istället måste ansöka om visum till USA.

Om du inte är svensk medborgare rekommenderar vi även att du kontaktar ambassaden för att ta reda på vilka inreseregler som gäller för dig.

 

Speciellt för barn

Om du reser med minderåriga barn kan det vara nödvändigt att visa upp dokumentation för föräldraskap eller förmynderskap – särskilt om barnen inte har samma efternamn som du.

Om du reser ensam med ditt barn eller med barn som inte är ditt eget ska du även ta med dig en fullmakt från alla innehavare av föräldramyndighet.

Vaccinationer

Vi rekommenderar dig att kontakta din vaccinationsmottagning angående vaccinationer till Costa Rica. Du kan även läsa mer om vaccinationer här.

Var särskilt uppmärksam om du är gravid eller planerar att bli gravid innan du reser, eftersom det finns risk för infektion med zikavirus i Costa Rica. Sjukdomen, som överförs av myggor, orsakar vanligtvis bara milda influensasymtom, men det finns risk för fosterskador för gravida kvinnor, vilket är anledningen till att resor till Costa Rica inte rekommenderas för gravida kvinnor.

Kom ihåg att ta med intyg på att du här vaccinerad så att du kan visa upp det vid ankomst om det blir nödvändigt.

Läs mer på www.vaccinationsguiden.se

Måltider och drycker

I våra resor till Costa Rica ingår de måltider som anges i programmet. Drycker är alltid på egen bekostnad.

Väder i Costa Rica

Den bästa tiden att resa till Costa Rica beror på dina önskemål och vad du vill uppleva, eftersom Costa Rica har olika klimatförhållanden under hela året. Vädret i Costa Rica är vanligtvis runt 23° i bergsdalarna och varmare vid kusterna. Temperaturerna varierar mycket lite under året, men man kan få lite variation genom att resa upp eller ner på höglandet. 

Den torra årstiden

Torrsäsongen pågår från december till april och är den mest populära tiden att besöka Costa Rica. Vädret är i allmänhet torrt och soligt under denna period och temperaturerna ligger vanligtvis mellan 20-30 grader. Det här är också den bästa tiden att utforska nationalparker och stränder. Den här perioden är Costa Ricas högsäsong och du kan förvänta dig att dela det vackra landet med många andra turister.

Regnperioden i Costa Rica

Regnperioden i Costa Rica pågår från maj till november och kallas ofta "den gröna säsongen" av lokalbefolkningen. Under dessa månader är naturen på topp eftersom landskapet är frodigt och vackert på grund av regnet.

Om du drömmer om att uppleva den frodiga djungeln eller föredrar att resa när det finns färre turister är regnsäsongen rätt tid för dig.

Orkanernas säsong i Costa Rica

September och oktober är de mest riskfyllda månaderna att besöka Costa Rica, eftersom det kan förekomma orkaner i Karibien. Vädret kan vara instabilt och vissa områden kan vara mycket blåsiga med kraftiga regnskurar. Vi rekommenderar att du håller koll på väderprognoserna om du bestämmer dig för att resa under den här perioden.

Högsäsong i Karibien 

I resten av Costa Rica regnar det under februari-mars och september-november, men på den karibiska kusten kan det vara soligare. Det här är en utmärkt tid att besöka Tortuguero och Puerto Viejo på den karibiska sidan av landet.

 

Klimattabeller för Costa Rica

Nedan kan du se hur vädret har varit i Costa Rica tidigare.

San José

Jan

Feb

Mar

Apr

Maj

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Max. temperatur

24

24

26

27

27

27

26

26

27

26

25

24

Min. temperatur

14

14

15

16

16

16

16

16

16

15

15

15

 

Limón

Jan

Feb

Mar

Apr

Maj

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Max. temperatur

29

29

30

31

30

30

30

30

31

30

30

29

Min. temperatur

21

21

21

22

23

23

23

22

22

22

22

21

Håndbagasje

Vi rekommenderar att du packar följande i ditt handbagage:

 • Pass med minst 6 månaders giltighetstid
 • Flygbiljetter
 • Kreditkort och kontanter
 • Nödvändiga mediciner
 • Kamera och kamera
 • Mobiltelefon, laddare och annan elektronik
 • Kläder för några dagar om resväskan blir försenad


Andra saker som vi rekommenderar att du lägger till i din packlista:

 • Solskyddsmedel och insektsmedel
 • Bekväma t-shirts och byxor
 • Vattentäta och lätta vandringskängor, bra sandaler och ett par träningsskor
 • Regnkläder: Poncho, vattentät jacka och paraply
 • Hatt, keps och solglasögon
 • Återanvändbara vattenflaskor och en liten ryggsäck för vandringar
 • Laddare för elektroniska apparater och amerikansk adapter
 • Långbyxor för vandring
 • Ficklampa för nattvandring
 • Vattenflaska

Dricks

Dricks är en vanlig praxis inom turistnäringen i Costa Rica. Det är vanligt för resenärer att ge dricks till bland annat chaufförer, lokala guider, piccoloer på hotell och på restauranger. Vissa restauranger inkluderar en serviceavgift i räkningen, men det är fortfarande vanligt att ge dricks. Om det inte har lagts till en serviceavgift på räkningen förväntas det normalt att man lägger till en mindre summa som dricks till servitören.

För de flesta resenärer kan det vara utmanande att fastställa det exakta beloppet som ska ges som dricks till varje enskild person. Men vanligtvis räcker det med en till två colóns i de flesta fall.

Valutor i Costa Rica

Den officiella valutan i Costa Rica är colón (CRC). Colón är uppkallad efter Christofer Columbus och är uppdelad i 100 centavos. Symbolerna för colón är ₡ och centavo betecknas som ¢.

När du besöker Costa Rica är det viktigt att notera att amerikanska dollar (USD) också accepteras på många ställen, särskilt i turistområden. Det är dock en bra idé att ha några colóns för mindre inköp och i mer avlägsna områden där dollar kanske inte accepteras.

Vi rekommenderar att du växlar lite pengar till colóns när du anländer till Costa Rica, antingen på flygplatsen, banker eller auktoriserade växlingskontor, för att se till att du har den lokala valutan tillgänglig. Tänk på att växelkurserna kan variera och att det kan vara bra att jämföra dem för att få bäst valuta för pengarna. De flesta större kreditkort accepteras också på hotell, restauranger och butiker i Costa Rica.

Kontrollera valuta

Tidsskillnad

Tidsskillnaden i Costa Rica beror på om det är sommar- eller vintertid i Sverige.

 • För sommartid i Sverige: -8 timmar. Detta innebär att när klockan är 12:00 i Danmark, är den 04:00 i Costa Rica.
 • Vintertid i Sverige: -7 timmar. Det innebär att när klockan är 12.00 i Danmark är klockan 05.00 i Costa Rica.

Språk

Det officiella språket i Costa Rica är spanska. Engelska är det mest talade främmande språket i Costa Rica, så du kan klara dig på engelska i landets större städer.

Det är dock en bra idé att lära sig några spanska fraser om du vill kunna hälsa på lokalbefolkningen. Om du inte talar spanska är det också en bra idé att ladda ner en svensk-spansk ordbok på din telefon innan du åker, så att du kan använda den även om du inte har tillgång till internet.

Elektricitet och laddning av mobiltelefoner och annan utrustning

I Costa Rica används normalt 120 V och amerikanska stickkontakter. 

Vi rekommenderar att du tar med en adapter för att säkerställa att du kan ladda mobiltelefoner, kameror etc. på vägen.

Säkerhet och trygghet

Costa Rica är i allmänhet ett mycket säkert resmål, och med sunt förnuft och försiktighet kan du resa fritt i alla delar av landet.

Det är dock inte tillrådligt att ge sig in i huvudstaden San Jose på egen hand efter mörkrets inbrott - ta istället en taxi om du vill utforska staden på egen hand.

Transport i Costa Rica

All transport arrangeras och sköts i förväg, så att du kan luta dig tillbaka och njuta av din semester. Läs mer under varje enskild resa.

Du reser till och från flygplatsen i Costa Rica med privat transfer. Övrig transport i Costa Rica sker med minibuss, som är reserverad för Flamingo Tours gäster, med undantag för transport till/från staden Tortuguero. Här tar du minibussen till Guápiles, varifrån du fortsätter till Tortuguero med hotellets buss (dvs. med gäster av alla nationaliteter). På återresan tar du också hotellbussen till Guápiles, varifrån du fortsätter med minibussen.

Förarna talar i allmänhet spanska, men vissa har även grundläggande kunskaper i engelska.

Tänk på att vägarna i Costa Rica är av en annan kvalitet än vägarna i Danmark. Det kan förekomma ojämnheter och gropar. Precis som i Sverige kör man på höger sida av vägen och det är obligatoriskt att använda säkerhetsbälte.

Goda råd

Costa Rica är ett fantastiskt land med en rik natur, spännande kultur och välkomnande människor. Om du planerar att besöka Costa Rica får du här några tips som hjälper dig att få den bästa upplevelsen:

1. Ta dig tid för natur och äventyr: Costa Rica är känt för sin otroliga natur och sina möjligheter till äventyr. Utforska regnskogar, vulkaner, vattenfall och nationalparker som Manuel Antonio och prova zip-lining, vandring, forsränning och dykning för att uppleva skönheten och spänningen i landet.

2. Lär dig lite spanska: Även om många människor i Costa Rica talar engelska kan det vara bra att lära sig några grundläggande spanska fraser och ord. Detta kan förbättra din upplevelse och kommunikation med lokalbefolkningen.

3. Använd solskydd: Solen i Costa Rica kan vara stark, särskilt i kustområdena. Kom ihåg att använda solkräm, bära solglasögon och en hatt för att skydda dig mot solbränna.

4. Respektera miljön: Costa Rica är stolt över sin naturliga skönhet och hållbarhet. Följ principerna för ekoturism genom att slänga ditt skräp i en soptunna, undvik att ta souvenirer från naturen och använd miljövänliga produkter.

5. Var medveten om djurlivet: Costa Rica har en rik och varierad djurvärld. Respektera djurlivet genom att observera från ett säkert avstånd och undvik att störa dem.

6. Ta hand om dina värdesaker: Som på alla turistmål bör du vara uppmärksam på dina värdesaker för att undvika stöld. Använd säkra fickor och bankfack på hotellen.

7. Använd lokal valuta: Även om US-dollar accepteras på många ställen är det en bra idé att ha med sig några lokala colóns för mindre inköp och i mer avlägsna områden.

8. Var flexibel: Costa Rica är känt för sin "pura vida"-mentalitet (rent liv), vilket innebär att man uppskattar livets enkla nöjen och är avslappnad. Var öppen för spontana upplevelser och ha tålamod eftersom saker och ting kan gå långsammare än du är van vid.

Kom ihåg att Costa Rica är ett vackert och mångsidigt land, så var beredd att ta saker i lugn takt och njuta av de fantastiska upplevelser som landet har att erbjuda.

Utflykter i Costa Rica

Utflykterna i Costa Rica organiseras i internationella grupper med en engelsktalande guide. Antalet deltagare beror på hur många som har anmält sig till den aktuella dagen. Se här vilka ytterligare turer du kan uppleva i Costa Rica.

De inkluderade vandringarna är lämpliga för alla som är i allmänt god form, men inte för personer med gångsvårigheter. Personer med gångsvårigheter kan dock delta i resten av resorna, med undantag för vandring.

Import av växter, frön och växtdelar

Enligt EU:s växtskyddsförordning är det inte tillåtet att föra in växter, frön, blommor, grönsaker eller frukt från länder utanför EU utan ett av ett officiellt tillstånd. Det finns några få undantag, bland annat dadlar. Reglerna gäller för alla resenärer som anländer till Sverige från destinationer utanför EU.

Syftet med reglerna är att skydda vår natur och vår växtproduktion mot allvarliga sjukdomar, invasiva arter och skadegörare som kan följa med växter och växtdelar, eftersom dessa kan orsaka stor skada både för ekonomin och naturen. Du kan läsa mer på bland annat Naturvårdsverket.

Läkemedel

Olika länder har olika regler för att ta med sig läkemedel på resor. Du bör kontakta landets ambassad för att ta reda på vilka krav som gäller.

Enligt vår erfarenhet brukar följande praxis gälla.

Få din läkare att skriva ett intyg på engelska där det framgår:

 • Ditt namn, födelsedatum och passnummer
 • Vad du behandlas för
 • Vad du behandlas med (namn och styrka på din medicin)
 • Vilken mängd du är ordinerad (mängd per dag)


Kom alltid ihåg att resa med läkemedlet i originalförpackningen.

"Flamingo tours ska ha en stor eloge de har varit så hjälpsamma med alla frågor vi haft inför resan alltid vänliga och trevliga."

- Lena Antoniusson

"Rekommenderar starkt Flamingotours till alla som vill åka på safari antingen i Tanzania eller Kenya."

- Barbara

"Vi vill rekommendera flamingotours för vi har alltid fått bra svar och bemötande när vi undrat något."

- Anna Kivi

"Vi reste till Sydafrika på kombinerad safari med Kapstaden. Allt fungerade perfekt med flygresor och transfer. Vi kände oss mycket väl omhändertagna."

- Sirpa