Vi använder cookies för statistik och marknadsföring. Genom att klicka vidare acceepterar du användet av cookies. Läs mer
Medlem av danska Rejsegarantifonden nr. 2829
Skriv till oss på: info@flamingotours.se
Ring till oss på tel. 010-750 24 72
MENY

Reseinformation till Zanzibar

Fakta om Zanzibar
 • Tanzania, Dodoma
 • Engelsk och swahili
 • Tanzaniska shilling (TZS)
 • 53,5 miljoner
 • 20°C - 30°C
 • Sommartid +1 timme, vintertid +2 timmar

Zanzibar är en ögrupp som består av flera öar utan för Tanzanias kust. Den största ön heter Unguja, och är den som de flesta av oss menar när vi pratar om Zanzibar.

På Zanzibar står intrycken på kö och du kan uppleva kryddor, kulturarv och inte minst underbara, vita sandstränder. Stränderna är som hämtade från paradiset och tillhör världens bästa.

Havet är rikt på fisk och man kan se hela familjer fiska från sina träbåtar, gå med nät längs kustlinjen, och samla musslor och krabbor på stranden vid lågvatten.

Den enda större staden på Zanzibar är Stone Town, som har en mörk historia som centrum för slavhandel. Museet och statyerna vid den anglikanska kyrkan vittnar om många hårda människoöden och du kan bl.a. se cellerna där fångarna hölls fångna i väntan på att säljas. Staden finns upptagen på UNESCO:s världsarvslista tack vare sin gamla stadskärna, känd för sin livliga marknad och vindlande gränder.

Zanzibar är i dag en del av Tanzania, men har ett visst självstyre.

Resevillkor

Alla resor köpta hos Flamingotours.se omfattas av lagen om paketresor. Läs mer om våra resevillkor här.

Resevillkor

Flygbiljetter och resplan

Din resplan skickas till dig när du har accepterat din offert, härefter skickas dina resedokument med information om din flygresa.

Det är mycket viktigt att ditt namn på flygbiljetten är 100 % identiskt med namnet som det står skrivet i passet eftersom det inte kan ändras senare.

Vi rekommenderar att du befinner dig på flygplatsen i god tid före avresan.

Eftersom flygtiderna kan ändras, är det viktigt att du kontrollerar aktuella flygtider på avresedagen på VIEW TRIP. Här fyller du i reservationsnumret på din flygbiljett och ditt efternamn.

Platsreservation

Hur gärna vi än vill, kan in inte välja platser på flyget. Om du har särskilda önskemål till var du vill sitta i flyget, eller om ni reser tillsammans och vill vara säkra på att få sitta tillsammans på flygresan, så föreslår vi att du gör en platsreservation på flygbolagets hemsida.

På flygbolagets hemsida, finns oftast en kategori som heter ”manage my booking” där du bl.a. kan reservera din plats i flyget. Observera att många flygbolag kräver betalning för platsreservationen och att det är en bra idé att ha betalkortet till hands. Många flygbolag erbjuder dessutom uppgradering till platser med extra benplats och högre komfort mot extra betalning.

Det varierar mellan olika flygbolag hur tidigt det är möjligt att reservera platser och flera bolag öppnar för platsreservation mellan 72 och 24 timmar före avresan. Det är ändå en bra idé att prova att göra platsreservationen så snart du mottagit dina e-tickets och om det är för tidigt att reservera platser får du ett meddelande om när detta är möjligt.

Många flygbolag har i dag också en app till telefonen där man bl.a. kan välja platser i flyget och se eventuella tidsändringar med det samma.

Bästa tiden att besöka Zanzibar

Du kan resa till Zanzibar året runt. Från ungefär slutet av mars till mitten av maj infaller den stora regnperioden och man kan riskera heldagsregn flera dagar i rad.

I november har man den lilla regnperioden vilket i regel innebär kortare regnbyar som följs av solsken från blå himmel.

Läget nära ekvatorn ger en jämn temperatur som alltid i ligger runt 28 grader. Brisen från havet gör att värmen känns behaglig.

Ankomst på flygplatsen

Vår lokala samarbetspartner står klar på flygplatsen för att köra er till ert hotell

Incheckat bagage och handbagage

På din resplan hittar du information om hur många kilo du får ta med som incheckat bagage och som handbagage. Det är viktigt att se till att du packar så att du klarar dig några dagar med det som finns i handbagaget om ditt bagage är försenat vid ankomsten. Kom ihåg att packa pass, pengar, visum medicin m.m. i handbagaget. Om bagaget blir försenat tar det alltid lite längre tid innan det kommer fram än vad vi är vana vid i Europa.

Utflykter

Du kan köpa utflykter på hotellet eller genom vår lokala samarbetspartner på Zanzibar. 

Utflykter:
Pilli Pipa Dhow Safari
Safari Blue Trip
Jozani Forest Tour
Dhow Sunset cruise
Sandbank/Nakupenda Tour
Dolphin Tour
Prison island
Spice Tour
Stone Town

Utflykter

Måltider og drycker

I våra resor ingår de måltider om framgår av programmet. Alla drycker är på egen räkning, med mindre du har uppgraderat till all inclusive.

Reseförsäkringar

Vi rekommenderar alla våra kunder att teckna både reseförsäkring och avbeställningsförsäkring. Kontrollera att de försäkringar du redan har gäller även vid resor till Afrika. Vi hjälper dig gärna med försäkringarna om du saknar rese- eller avbeställningsförsäkring. 

Observera att en eventuell avbeställningsförsäkring ska beställas innan anmälningsavgiften betalas.

Visum

Svenska medborgare behöver visum till Tanzania vid inres till Zanzibar. Om du har haft ett visum för safari i Tanzania så gäller det även vid inresa på Zanzibar, annars rekommenderar vi dig att ansöka om visum på flygplatsen vid ankomsten. 

Ett visum kostar 50 USD per person vid visumdisken på flygplatsen, där du får ett visum och inresestämpel i passet. Kom ihåg att ha 50 USD per person med i kontanter på flygplatsen. 

Ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter utresan från Tanzania och det ska finnas plats för in- och utresestämplar i passet. 

Du kan läsa mer om visum till Tanzania på UD:s hemsida: https://www.swedenabroad.se/

Om du inte är svensk medborgare rekommenderar vi att du kontaktar Tanzanias ambassad i Stockholm för att höra vilka regler som gäller för dig. http://www.tanemb.se

Swedenabroad.se

Vaccinationer

Vi rekommenderar dig att kontakta din vaccinationsmottagning angående vaccinationer till Tanzania. Du kan även läsa mer om vaccinationer här: www.vaccinationsguiden.se

Kom ihåg att ta med intyg på att du här vaccinerad så att du kan visa upp det vid ankomst om det blir nödvändigt.

Om du reser via ett annat afrikanskt land ska du vara särskilt uppmärksam på reglerna om gul feber. Rådgör med vaccinationsmottagningen om detta.

Vaccinationsguiden.se

Handbagage

Vi rekommenderar att du packar följande i ditt handbagage

 • Pass
 • Flygbiljetter
 • Kreditkort & kontanter
 • Malariatabletter
 • Annan medicin
 • Kamera & kikare
 • Solglasögon
 • Mobiltelefon, laddare och annan elektronik
 • Kläder till ett par dagar om bagaget skulle vara försenat
 • Påse för att skydda kamera m.m. mot det fina, röda afrikanska dammet
 • Medel mot dålig mage

Förbud mot plastpåsar på Zanzibar

När du reser till Zanzibar ska du vara uppmärksam på förbudet mot plastpåsar, som trädde i kraft den 1 juni 2019.

Som ett led i att begränsa omfattningen av miljöskadlig plast råder ett förbud mot att använda, importera, exportera, tillverka, säja och förvara alla typer av icke-nedbrytbara plastpåsar och plastemballage.

Små blixtlåspåsar som används till vätskor i handbagaget på flyget är fortfarande tillåtna, men det förväntas att du tar dem med dig när du lämnar landet.

Om du har plastpåse med dig när du landar på Zanzibar kan du endera låta den ligga kvar i planet, eller så kan du lämna påsen i en av de behållare som finns för detta ändamål i ankomsthallen.

Myndigheterna vill naturligtvis inte att turister får sin semester förstörd på grund av plastförbudet, men de uppmanar turister och andra besökare tänka på hur – och i vad – man packar sitt bagage.

 Vi ber dig respektera plastförbudet och undvika plastpåsar och plastförpackningar i möjligaste mån.

Valuta på Zanzibar

I Tanzania använder du US-dollar för att betala drycker m.m. under resan. Se till att du får med sedlar i små valörer; 20-, 10-, 5- och 1-dollarssedlar. Dollarsedlar utgivna före 2003 är inte giltiga i Tanzania och mottas inte.

Observera att det inte är alla övernattningsställen i Tanzania som tar emot kreditkort.

Om man kan betala med kort kan man riskera höga avgifter så kontanter är att föredra. 

Dricks

På många ställen runt om i världen används dricks som en naturlig del av de anställdas lön. Så är det också på Zanzibar.

Det är lämpligt att ha småsedlar med sig eftersom de anställda inte kan lämna växel på större belopp.

En rättningslinje är att lämna 1 USD per väska som bärarna hjälper er med och 6-12 USD per person per dag till guider.

Dricksen är självklart frivillig och ska ges personligen till guiden/bäraren.

Infrastrukturskatt

Observera att du betalar en skatt på 1 USD per person och natt direkt på hotellet på Zanzibar vid utcheckning.

Tidsskillnad

Zanzibar är två timmar före Sverige när vi har vintertid och en timme före Sverige när vi har sommartid. 

Språk

Det bor ca 1 miljon människor i Zanzibar och drygt hälften av dem bor på huvudön, Unguja. Kiswahili (eller kort och gott ”swahili”) är officiellt språk, men de flesta pratar även engelska.

Mygg

Se till att ha myggmedel med på resan så att du kan skydda dig mot myggen, särskilt ben och händer. Det finns myggnät på rummet på de flesta övernattningsställen.

Elektricitet och uppladdning av mobiltelefoner m.m.

Elen på Zanzibar är 240 V och man använder sig av 3-benade stickkontakter.

Tidvatten på Zanzibar

Zanzibars kritvita stränder, som är bland världens bästa, är tillsammans med den kristallklara Indiska Oceanen och de vackra korallreven utan tvekan en av huvudattraktionerna på paradisön.

Här kan du även uppleva det fascinerande fenomenet tidvatten – framförallt på öns östkust där det är störst skillnad på högvatten och lågvatten.

Tidvatten på Zanzibars östkust

Det är högvatten två gånger om dygnet och skillnaden på högvatten och lågvatten är störst vid fullmåne och nymåne. När skillnaderna är som störst kan upp till 800 meter havsbotten vara blottad vid lågvatten.

På en del tider av dygnet är det därför inte så lätt att bada i havet på östkusten. Men däremot är det möjligt att leta efter musselskal och fina snäckor på den blottade havsbotten, utforska reven längs kusten, gå en tur längs den vackra sandstranden eller ta ett dopp i hotellets swimmingpool.

Mindre tidvatten på nordkusten

Drömmer du om att kunna bada i havet dagen lång är nordkusten det perfekta valet för dig. Stränderna på nordkusten påverkas inte lika mycket av tidvattnet och havet kan därför njutas hela dagen. Vattnet blir dock snabbt djupt och därför är nordkusten inte så barnvänlig på sina ställen.

Säkerhet på Zanzibar

Zanzibar är i generellt sett en mycket säker plats att besöka. Turism är en viktig inkomstkälla för Zanzibar och de allra flesta av lokalbefolkningen är mycket vänliga och hjälpsamma.

Men som i andra utvecklingsländer bör du vara medveten om att en stor del av befolkningen är fattig och några går långt för att skaffa mat till familjen. Det händer därför att turister utsätts för stölder.


För att undvika att komma i en olycklig situation rekommenderar vi att du följer råden nedan:
1. Rör dig inte utanför hotellet på egen hand - särskilt inte på kvällen.
2. Be hotellet att ordna transport om du åker på utflykt eller äter utanför hotellområdet. Det är säkrare än att stoppa en taxi ute på vägen.
3. Kom ihåg att avtala tid och plats för hämtning med chauffören när han släpper av dig, så att du inte ska fundera på det först när det är dags att åka tillbaka.
4. Lämna värdefulla smycken hemma och låt bli att ta med dem på resan.
5. Ha en (bältes)väska med dina värdesaker nära kroppen när du är på utflykter - gå inte runt med kamera, mobiltelefon och plånbok framme.
6. Använd ditt sunda förnuft och ta inga risker. 

Sjöborrar på östkusten

På Zanzibars östkust hittar du några av de vackraste stränderna i världen med kristallklart, azurblått vatten. Nackdelen med östkusten är dock att det kan finnas många sjöborrar på havsbotten, vilket kan vara ett problem om du vill bada i havet vid när vattnet är lågt.

 

Sjöborrar kan vara mycket smärtsamma att kliva på. Vi rekommenderar därför att du tar med ett par badskor eller använder de badskor som många hotell erbjuder gratis.

"Rekommenderar starkt Flamingotours till alla som vill åka på safari antingen i Tanzania eller Kenya."

- Barbara

"Flamingo tours ska ha en stor eloge de har varit så hjälpsamma med alla frågor vi haft inför resan alltid vänliga och trevliga."

- Lena Antoniusson

"Vi vill rekommendera flamingotours för vi har alltid fått bra svar och bemötande när vi undrat något."

- Anna Kivi

"Vi reste till Sydafrika på kombinerad safari med Kapstaden. Allt fungerade perfekt med flygresor och transfer. Vi kände oss mycket väl omhändertagna."

- Sirpa