>
Vi använder cookies för statistik och marknadsföring. Genom att klicka vidare acceepterar du användet av cookies. Läs mer
Medlem av danska Rejsegarantifonden nr. 2829
Skriv till oss på: info@flamingotours.se
Ring till oss på tel. 010-750 24 72
MENY

Reseinformation till Zanzibar

Fakta om Zanzibar
 • Tanzania, Dodoma
 • Engelsk och swahili
 • Tanzaniska shilling (TZS)
 • 53,5 miljoner
 • 20°C - 30°C
 • Sommartid +1 timme, vintertid +2 timmar

Zanzibar är en ögrupp som består av flera öar utan för Tanzanias kust. Den största ön heter Unguja, och är den som de flesta av oss menar när vi pratar om Zanzibar.

På Zanzibar står intrycken på kö och du kan uppleva kryddor, kulturarv och inte minst underbara, vita sandstränder. Stränderna är som hämtade från paradiset och tillhör världens bästa.

Havet är rikt på fisk och man kan se hela familjer fiska från sina träbåtar, gå med nät längs kustlinjen, och samla musslor och krabbor på stranden vid lågvatten.

Den enda större staden på Zanzibar är Stone Town, som har en mörk historia som centrum för slavhandel. Museet och statyerna vid den anglikanska kyrkan vittnar om många hårda människoöden och du kan bl.a. se cellerna där fångarna hölls fångna i väntan på att säljas. Staden finns upptagen på UNESCO:s världsarvslista tack vare sin gamla stadskärna, känd för sin livliga marknad och vindlande gränder.

Zanzibar är i dag en del av Tanzania, men har ett visst självstyre.

Resevillkor

Alla resor köpta hos Flamingotours.se omfattas av lagen om paketresor. Läs mer om våra resevillkor här.

Resevillkor

Flygbiljetter och resplan

Din resplan skickas till dig när du har accepterat din offert, härefter skickas dina resedokument med information om din flygresa.

Det är mycket viktigt att ditt namn på flygbiljetten är 100 % identiskt med namnet som det står skrivet i passet eftersom det inte kan ändras senare.

Vi rekommenderar att du befinner dig på flygplatsen i god tid före avresan.

Eftersom flygtiderna kan ändras, är det viktigt att du kontrollerar aktuella flygtider på avresedagen på VIEW TRIP. Här fyller du i reservationsnumret på din flygbiljett och ditt efternamn.

Platsreservation

Hur gärna vi än vill, kan in inte välja platser på flyget. Om du har särskilda önskemål till var du vill sitta i flyget, eller om ni reser tillsammans och vill vara säkra på att få sitta tillsammans på flygresan, så föreslår vi att du gör en platsreservation på flygbolagets hemsida.

På flygbolagets hemsida, finns oftast en kategori som heter ”manage my booking” där du bl.a. kan reservera din plats i flyget. Observera att många flygbolag kräver betalning för platsreservationen och att det är en bra idé att ha betalkortet till hands. Många flygbolag erbjuder dessutom uppgradering till platser med extra benplats och högre komfort mot extra betalning.

Det varierar mellan olika flygbolag hur tidigt det är möjligt att reservera platser och flera bolag öppnar för platsreservation mellan 72 och 24 timmar före avresan. Det är ändå en bra idé att prova att göra platsreservationen så snart du mottagit dina e-tickets och om det är för tidigt att reservera platser får du ett meddelande om när detta är möjligt.

Många flygbolag har i dag också en app till telefonen där man bl.a. kan välja platser i flyget och se eventuella tidsändringar med det samma.

Bästa tiden att besöka Zanzibar

Du kan resa till Zanzibar året runt. Från ungefär slutet av mars till mitten av maj infaller den stora regnperioden och man kan riskera heldagsregn flera dagar i rad.

I november har man den lilla regnperioden vilket i regel innebär kortare regnbyar som följs av solsken från blå himmel.

Läget nära ekvatorn ger en jämn temperatur som alltid i ligger runt 28 grader. Brisen från havet gör att värmen känns behaglig.

Ankomst på flygplatsen

Vår lokala samarbetspartner står klar på flygplatsen för att köra er till ert hotell

Incheckat bagage och handbagage

Som regel kan du alltid ha med dig 20 kg incheckat bagage och 5 kg handbagage på din resa. På din resplan kan du se exakt hur mycket bagage du kan ta med.

Observera att du får ta med mindre bagage på inrikesflyg än på internationella flyg. Var därför extra uppmärksam på bagagebegränsningarna på alla inrikesflyg.

Ditt bagage checkas alltid in hela vägen från början till slut. Du behöver därför inte hämta ditt bagage och checka in igen vid eventuella mellanlandningar.

Vi rekommenderar att packa så att du klarar dig några dagar med det som finns i handbagaget om ditt bagage är försenat vid ankomsten. Kom ihåg att packa pass, pengar, visum, medicin m.m. i handbagaget.

Om bagaget blir försenat tar det alltid lite längre tid innan det kommer fram än vad vi är vana vid i Europa. 

Utflykter

Du kan köpa utflykter på hotellet eller genom vår lokala samarbetspartner på Zanzibar. 

Utflykter:
Pilli Pipa Dhow Safari
Safari Blue Trip
Jozani Forest Tour
Dhow Sunset cruise
Sandbank/Nakupenda Tour
Dolphin Tour
Prison island
Spice Tour
Stone Town

Utflykter

Måltider og drycker

I våra resor ingår de måltider om framgår av programmet. Alla drycker är på egen räkning, med mindre du har uppgraderat till all inclusive.

Reseförsäkringar

Vi rekommenderar alla våra kunder att teckna både reseförsäkring och avbeställningsförsäkring. Kontrollera att de försäkringar du redan har gäller även vid resor till Afrika.

Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkringar, som har marknadens bästa skydd och som även täcker kostnaderna om du blir sjuk i covid-19 eller placeras i karantän. Läs mer och beställ din reseförsäkring här.

Observera att en eventuell avbeställningsförsäkring ska beställas innan anmälningsavgiften betalas.

Visum

Svenska medborgare behöver visum till Tanzania vid inres till Zanzibar. Om du har haft ett visum för safari i Tanzania så gäller det även vid inresa på Zanzibar, annars rekommenderar vi dig att ansöka om visum på flygplatsen vid ankomsten. 

Ett visum kostar 50 USD per person vid visumdisken på flygplatsen, där du får ett visum och inresestämpel i passet. Kom ihåg att ha 50 USD per person med i kontanter på flygplatsen. 

Ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter utresan från Tanzania och det ska finnas plats för in- och utresestämplar i passet. 

Du kan läsa mer om visum till Tanzania på UD:s hemsida: https://www.swedenabroad.se/

Om du inte är svensk medborgare rekommenderar vi att du kontaktar Tanzanias ambassad i Stockholm för att höra vilka regler som gäller för dig. http://www.tanemb.se

Swedenabroad.se

Vaccinationer

Vi rekommenderar dig att kontakta din vaccinationsmottagning angående vaccinationer till Tanzania. Du kan även läsa mer om vaccinationer här: www.vaccinationsguiden.se

Kom ihåg att ta med intyg på att du här vaccinerad så att du kan visa upp det vid ankomst om det blir nödvändigt.

Om du reser via ett annat afrikanskt land ska du vara särskilt uppmärksam på reglerna om gul feber. Rådgör med vaccinationsmottagningen om detta.

COVID-19

Inreserestriktionerna för resor till Tanzania har officiellt upphävts, men eftersom de nya reglerna ännu inte tillämpas konsekvent rekommenderar vi att du fortsätter att följa nedanstående regler.

Vid inresa till Tanzania måste alla resenärer som har fyllt 13 år visa ett vaccinationsintyg eller ett negativt PCR-test taget max 72 timmar före avresan.

Reglerna kan ändras med mycket kort varsel och i slutändan är det ditt eget ansvar att du följer de regler och restriktioner som finns. Därför rekommenderar vi att du håller dig uppdaterad genom Sweden Abroad.

Vaccinationsguiden.se

Handbagage

Vi rekommenderar att du packar följande i ditt handbagage

 • Pass
 • Flygbiljetter
 • Kreditkort & kontanter
 • Malariatabletter
 • Annan medicin
 • Kamera & kikare
 • Solglasögon
 • Mobiltelefon, laddare och annan elektronik
 • Kläder till ett par dagar om bagaget skulle vara försenat
 • Påse för att skydda kamera m.m. mot det fina, röda afrikanska dammet
 • Medel mot dålig mage

Förbud mot plastpåsar på Zanzibar

När du reser till Zanzibar ska du vara uppmärksam på förbudet mot plastpåsar, som trädde i kraft den 1 juni 2019.

Som ett led i att begränsa omfattningen av miljöskadlig plast råder ett förbud mot att använda, importera, exportera, tillverka, säja och förvara alla typer av icke-nedbrytbara plastpåsar och plastemballage.

Små blixtlåspåsar som används till vätskor i handbagaget på flyget är fortfarande tillåtna, men det förväntas att du tar dem med dig när du lämnar landet.

Om du har plastpåse med dig när du landar på Zanzibar kan du endera låta den ligga kvar i planet, eller så kan du lämna påsen i en av de behållare som finns för detta ändamål i ankomsthallen.

Myndigheterna vill naturligtvis inte att turister får sin semester förstörd på grund av plastförbudet, men de uppmanar turister och andra besökare tänka på hur – och i vad – man packar sitt bagage.

 Vi ber dig respektera plastförbudet och undvika plastpåsar och plastförpackningar i möjligaste mån.

Valuta på Zanzibar

I Tanzania använder du US-dollar för att betala drycker m.m. under resan. Se till att du får med sedlar i små valörer; 20-, 10-, 5- och 1-dollarssedlar. Dollarsedlar utgivna före 2006 är inte giltiga på Zanzibar och mottas inte.

Observera att det inte är alla övernattningsställen i Tanzania som tar emot kreditkort.

Om man kan betala med kort kan man riskera höga avgifter så kontanter är att föredra. 

Dricks

På många ställen runt om i världen används dricks som en naturlig del av de anställdas lön. Så är det också på Zanzibar.

Det är lämpligt att ha småsedlar med sig eftersom de anställda inte kan lämna växel på större belopp.

En rättningslinje är att lämna 1 USD per väska som bärarna hjälper er med och 6-12 USD per person per dag till guider.

Dricksen är självklart frivillig och ska ges personligen till guiden/bäraren.

Infrastrukturskatt

Observera att du betalar en skatt på 1 USD per person och natt direkt på hotellet på Zanzibar vid utcheckning.

Tidsskillnad

Zanzibar är två timmar före Sverige när vi har vintertid och en timme före Sverige när vi har sommartid. 

Språk

Det bor ca 1 miljon människor i Zanzibar och drygt hälften av dem bor på huvudön, Unguja. Kiswahili (eller kort och gott ”swahili”) är officiellt språk, men de flesta pratar även engelska.

Mygg

Se till att ha myggmedel med på resan så att du kan skydda dig mot myggen, särskilt ben och händer. Det finns myggnät på rummet på de flesta övernattningsställen.

Elektricitet och uppladdning av mobiltelefoner m.m.

Elen på Zanzibar är 240 V och man använder sig av 3-benade stickkontakter.

Tidvatten på Zanzibar

Zanzibars kritvita stränder, som är bland världens bästa, är tillsammans med den kristallklara Indiska Oceanen och de vackra korallreven utan tvekan en av huvudattraktionerna på paradisön.

Här kan du även uppleva det fascinerande fenomenet tidvatten – framförallt på öns östkust där det är störst skillnad på högvatten och lågvatten.

Tidvatten på Zanzibars östkust

Det är högvatten två gånger om dygnet och skillnaden på högvatten och lågvatten är störst vid fullmåne och nymåne. När skillnaderna är som störst kan upp till 800 meter havsbotten vara blottad vid lågvatten.

På en del tider av dygnet är det därför inte så lätt att bada i havet på östkusten. Men däremot är det möjligt att leta efter musselskal och fina snäckor på den blottade havsbotten, utforska reven längs kusten, gå en tur längs den vackra sandstranden eller ta ett dopp i hotellets swimmingpool.

Mindre tidvatten på nordkusten

Drömmer du om att kunna bada i havet dagen lång är nordkusten det perfekta valet för dig. Stränderna på nordkusten påverkas inte lika mycket av tidvattnet och havet kan därför njutas hela dagen. Vattnet blir dock snabbt djupt och därför är nordkusten inte så barnvänlig på sina ställen.

Säkerhet på Zanzibar

Zanzibar är i generellt sett en mycket säker plats att besöka. Turism är en viktig inkomstkälla för Zanzibar och de allra flesta av lokalbefolkningen är mycket vänliga och hjälpsamma.

Men som i andra utvecklingsländer bör du vara medveten om att en stor del av befolkningen är fattig och några går långt för att skaffa mat till familjen. Det händer därför att turister utsätts för stölder.


För att undvika att komma i en olycklig situation rekommenderar vi att du följer råden nedan:
1. Rör dig inte utanför hotellet på egen hand - särskilt inte på kvällen.
2. Be hotellet att ordna transport om du åker på utflykt eller äter utanför hotellområdet. Det är säkrare än att stoppa en taxi ute på vägen.
3. Kom ihåg att avtala tid och plats för hämtning med chauffören när han släpper av dig, så att du inte ska fundera på det först när det är dags att åka tillbaka.
4. Lämna värdefulla smycken hemma och låt bli att ta med dem på resan.
5. Ha en (bältes)väska med dina värdesaker nära kroppen när du är på utflykter - gå inte runt med kamera, mobiltelefon och plånbok framme.
6. Använd ditt sunda förnuft och ta inga risker. 

Sjöborrar på östkusten

På Zanzibars östkust hittar du några av de vackraste stränderna i världen med kristallklart, azurblått vatten. Nackdelen med östkusten är dock att det kan finnas många sjöborrar på havsbotten, vilket kan vara ett problem om du vill bada i havet vid när vattnet är lågt.

 

Sjöborrar kan vara mycket smärtsamma att kliva på. Vi rekommenderar därför att du tar med ett par badskor eller använder de badskor som många hotell erbjuder gratis.

Import av växter, frön och växtdelar

Enligt EU:s växtskyddsförordning är det inte tillåtet att föra in växter, frön, blommor, grönsaker eller frukt från länder utanför EU utan ett av ett officiellt tillstånd. Det finns några få undantag, bland annat dadlar. Reglerna gäller för alla resenärer som anländer till Sverige från destinationer utanför EU.


Syftet med reglerna är att skydda vår natur och vår växtproduktion mot allvarliga sjukdomar, invasiva arter och skadegörare som kan följa med växter och växtdelar, eftersom dessa kan orsaka stor skada både för ekonomin och naturen.


Du kan läsa mer på bland annat Naturvårdsverket.

Ingår i priset
 • 14 dagar
 • Inklusive flygbiljetter
 • Bagage ingår
 • Inklusive transfer och guide
 • Måltider enligt beskrivning i programmet
 • 4 nätter på safari med helpension
 • 7 nätter på 4-stjärnigt hotell på Zanzibar
 • Lake Nakuru
 • Masai Mara
 • Mycket safari på få dagar
Pris pr. pers. från
27 995 SEK
Läs mer
Ingår i priset
 • 14 dagar
 • Inklusive flygbiljetter
 • Bagage ingår
 • Inklusive transfer och guide
 • Måltider enligt beskrivning i programmet
 • 5 nätter på safari med helpension
 • 6 nätter på Zanzibar på 4-stjärnigt hotell med halvpension
 • Serengeti National Park
 • Lake Manyara
 • Ngorongorokratern
 • Tarangire National Park
Pris pr. pers. från
35 995 SEK
Läs mer
Ingår i priset
 • 14 dagar
 • Inklusive flygbiljetter
 • Bagage ingår
 • Inklusive transfer och guide
 • Måltider enligt beskrivning i programmet
 • 5 nätter på Lamai Safari Lodges med helpension
 • 5 nätter på 4-stjärnigt hotell på Zanzibar med halvpension
 • Safari - "The Big 5"
 • Picknick och safari vid Olifants River
Pris pr. pers. från
31 495 SEK
Läs mer
Ingår i priset
 • 14 dagar
 • Inklusive flygbiljetter
 • Bagage ingår
 • Inklusive transfer och guide
 • Måltider enligt beskrivning i programmet
 • 5 nätter på safari med helpension
 • 6 nätter i Zanzibar med halvpension
 • Amboseli National Park
 • Lake Naivasha
 • Masai Mara
Pris pr. pers. från
27 495 SEK
Läs mer
Ingår i priset
 • 14 dagar
 • Inklusive flygbiljetter
 • Bagage ingår
 • Inklusive transfer och guide
 • Måltider enligt beskrivning i programmet
 • 7 nätter på safari med helpension
 • 4 nätter på Zanzibar med halvpension
 • Aberdare National Park
 • Samburu National Reserve
 • Solio Conservancy
 • Lake Naivasha
 • Masai Mara National Reserve
Pris pr. pers. från
37 995 SEK
Läs mer

"Flamingo tours ska ha en stor eloge de har varit så hjälpsamma med alla frågor vi haft inför resan alltid vänliga och trevliga."

- Lena Antoniusson

"Rekommenderar starkt Flamingotours till alla som vill åka på safari antingen i Tanzania eller Kenya."

- Barbara

"Vi vill rekommendera flamingotours för vi har alltid fått bra svar och bemötande när vi undrat något."

- Anna Kivi

"Vi reste till Sydafrika på kombinerad safari med Kapstaden. Allt fungerade perfekt med flygresor och transfer. Vi kände oss mycket väl omhändertagna."

- Sirpa