Medlem av danska Rejsegarantifonden nr. 2829
Skriv till oss på: info@flamingotours.se
Ring till oss på tel. 010-750 24 72
MENY
Massor av buffel löper över vägen

Reseinformation till Tanzania

Fakta om Tanzania
 • Dodoma
 • Engelsk och swahili
 • Tanzaniska shilling (TZS)
 • 53,5 miljoner
 • 20°C - 30°C
 • Sommartid +1 timme, vintertid +2 timmar
Vi rekommenderar att du läser nedanstående reseinformation om Tanzania, där du hittar information som är viktig när du planerar en safari i Tanzania.
 
Läs mer om hotellen du har möjlighet att övernatta på under safarin och på badsemestern.
Hotell i Tanzania
Hotell på Zanzibar
 

Väder och klimat

Resevillkor

Alla resor köpta hos Flamingotours.se omfattas av lagen om paketresor. Läs mer om våra resevillkor här.
 
Resevillkor

Flygbiljetter och resplan

Din resplan skickas till dig när du har accepterat din offert, härefter skickas dina resedokument med information om din flygresa.
 
Det är mycket viktigt att ditt namn på flygbiljetten är 100 % identiskt med namnet som det står skrivet i passet eftersom det inte kan ändras senare. Vi rekommenderar att du befinner dig på flygplatsen i god tid före avresan.
 
Eftersom flygtiderna kan ändras, är det viktigt att du kontrollerar aktuella flygtider på avresedagen på VIEW TRIP. Här fyller du i reservationsnumret på din flygbiljett och ditt efternamn.

Platsreservation

Hur gärna vi än vill, kan in inte välja platser på flyget. Om du har särskilda önskemål till var du vill sitta i flyget, eller om ni reser tillsammans och vill vara säkra på att få sitta tillsammans på flygresan, så föreslår vi att du gör en platsreservation på flygbolagets hemsida.
 
På flygbolagets hemsida, finns oftast en kategori som heter ”manage my booking” där du bl.a. kan reservera din plats i flyget. Observera att många flygbolag kräver betalning för platsreservationen och att det är en bra idé att ha betalkortet till hands.
 
Många flygbolag erbjuder dessutom uppgradering till platser med extra benplats och högre komfort mot extra betalning.
 
Det varierar mellan olika flygbolag hur tidigt det är möjligt att reservera platser och flera bolag öppnar för platsreservation mellan 72 och 24 timmar före avresan. Det är ändå en bra idé att prova att göra platsreservationen så snart du mottagit dina e-tickets och om det är för tidigt att reservera platser får du ett meddelande om när detta är möjligt.
 
Många flygbolag har i dag också en app till telefonen där man bl.a. kan välja platser i flyget och se eventuella tidsändringar med det samma.

Bästa tiden att besöka Tanzania

Det är möjligt att åka på safari i Tanzania hela året. Serengeti ligger på en högplatå med en genomsnittstemperatur på ca  27°C på dagen och ca  13°C på natten.
 
Man har normalt en längre regnperiod från april till slutet av maj och en kortare regnperiod i november. När det regnar i Tanzania är det oftast som regnskurar som följs av blå himmel.
 
Man kan därför åka på safari även i regnperioderna - områdena är mer frodiga och det är färre turister. 
 

Ankomst på flygplatsen

Våra lokala guider står redo att möta dig på flygplatsen vid ankomsten och kommer att följa dig under hela resan.  

Incheckat bagage och handbagage

Som regel kan du alltid ha med dig 20 kg incheckat bagage och 5 kg handbagage på din resa. På din resplan kan du se exakt hur mycket bagage du kan ta med.
 
Observera att du får ta med mindre bagage på inrikesflyg än på internationella flyg. Var därför extra uppmärksam på bagagebegränsningarna på alla inrikesflyg.
 
Ditt bagage checkas alltid in hela vägen från början till slut. Du behöver därför inte hämta ditt bagage och checka in igen vid eventuella mellanlandningar.
 
Vi rekommenderar att packa så att du klarar dig några dagar med det som finns i handbagaget om ditt bagage är försenat vid ankomsten. Kom ihåg att packa pass, pengar, visum, medicin m.m. i handbagaget.
 
Om bagaget blir försenat tar det alltid lite längre tid innan det kommer fram än vad vi är vana vid i Europa.

Transport i Tanzania

safarin i Tanzania åker vi alltid i fyrhjulsdrivna landcruisers med höj- och sänkbart tak, vilket gör det möjligt att resa sig upp under safariturerna. På så sätt får du fri sikt åt alla håll och möjlighet att ta fantastiska djurbilder. Vi kör med högst 6 personer i varje bil och alla har fönsterplats. Det är möjligt att beställa en privat safaribil mot extra betalning. Kom ihåg att säga till om detta vid beställning av resan. 
 
Tillägg för uppgradering till egen privat safaribil (för hela sällskapet): 3 375 kr. 
 

Transporttid:

 • Kilimanjaro – Karatu: 4-5 timmar (ca. 200 km)
 • Karatu – Tarangire: 1,5 timmar (ca. 140 km)
 • Karatu – Serengeti: 4 timmar (ca. 250 km)
 • Serengeti – Ngorongoro: 3-4 timmar (ca. 100 km)
 • Ngorongoro – Karatu: 1 timme (ca. 35 km)
 • Karatu – Lake Manyara: 30 min. (ca. 30 km)
 • Lake Manyara – Arusha: 1,5 timmar (ca. 80 km)
 
Ovanstående tider kan påverkas av väder, väglag, vägarbeten och trafik m.m. Om det är regnperiod kan det också vara problem med att man sitter fast i lera mm. som gör att det tar längre tid. Speciellt inne i nationalparkerna där det inte är asfalt på vägarna där. Om ni skulle sitta fast så finns det en beredskap som fortast möjligt kommer och hjälper er så att ni kan fortsätta ert program.
 
Safarin i Tanzania

Måltider och drycker

Vilka måltider som ingår i resans pris framgår av programmet. Du får vatten i bilen på safariturerna, men andra drycker är för egen räkning. På Zanzibar kan du uppgradera boendet till all inclusive, men observera att det i endast är lokalt producerade drycker som ingår i priset. Om du föredrar till exempel ett importerat rödvin eller öl av ett internationellt märke betalar du för det på hotellet.

Reseförsäkringar

Vi rekommenderar alla våra kunder att teckna både reseförsäkring och avbeställningsförsäkring. Kontrollera att de försäkringar du redan har även gäller vid resor till Afrika. Vi samarbetar med Gouda, men du kan naturligtvis också använda ditt eget försäkringsbolag. Läs mer och beställ din reseförsäkring här.
 
Observera att en eventuell avbeställningsförsäkring ska beställas innan anmälningsavgiften betalas.
 

Visum

Svenska medborgare behöver turistvisum för att besöka Tanzania och Zanzibar. Visumet kan fås vid ankomst, det kostar 50 USD per person och betalas kontant. Visumet för Tanzania gäller även på Zanzibar.
 
Du kan spara tid vid ankomst genom att söka visum online. För att söka om visum online ska du skapa ett konto (eVisa) på Tanzanias Visa Application System och betala direkt med VISA eller Mastercard. Kom ihåg att skiva ut bekräftelsen på ditt visum och ta med detta på resan.
 
Visumet kostar 50 USD per person. Vi rekommenderar dig att söka om visum i god tid före avresan, men observera att visumet gäller i 3 månader och ska vara giltigt hela resan. Observera även att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemresan och att det ska finnas minst tre tomma sidor i passet.
 
Du kan läsa mer om visum till Tanzania på UD:s hemsida.
Om du inte är svensk medborgare rekommenderar vi att du kontaktar Tanzanias ambassad i Stockholm för att höra vilka regler som gäller för dig.
 
Vägledning för ansökan om visum

Vaccinationer

Vi rekommenderar dig att kontakta din vaccinationsmottagning angående vaccinationer till Tanzania. Du kan även läsa mer om vaccinationer här.
Kom ihåg att ta med intyg på att du är vaccinerad så att du kan visa upp det vid ankomst om det blir nödvändigt. 
Om du reser via ett annat afrikanskt land ska du vara särskilt uppmärksam på reglerna om gul feber. Rådgör med vaccinationsmottagningen om detta.
 
Läs mer på www.vaccinationsguiden.se

Kläder under safarin

Vi rekommenderar vanliga sommarkläder till safarin - gärna ljusa färger, eftersom starka färger kan locka till sig tsetseflugor. Eftersom det kan komma fram en del mygg efter mörkrets inbrott rekommenderas långärmat och långbyxor. Det kan vara kallt morgon och kväll, så ta med en jacka eller fleecetröja. Ta gärna med en sjal eller liknande för att skydda mun och näsa mot damm på grusvägarna.

Handbagage

Vi rekommenderar att du packar följande i ditt handbagage: 
 • Pass
 • Flygbiljetter 
 • Kreditkort & kontanter
 • Malariatabletter
 • Annan medicin
 • Kamera & kikare 
 • Solglasögon
 • Mobiltelefon, laddare och annan elektronik 
 • Kläder till ett par dagar om bagaget skulle vara försenat 
 • Påse för att skydda kamer

Förbud mot plastpåsar i Tanzania

När du reser till Tanzania ska du vara uppmärksam på förbudet mot plastpåsar, som trädde i kraft den 1 juni 2019. Som ett led i att begränsa omfattningen av miljöskadlig plast råder ett förbud mot att använda, importera, exportera, tillverka, säja och förvara alla typer av icke-nedbrytbara plastpåsar och plastemballage.
 
Små blixtlåspåsar som används till vätskor i handbagaget på flyget är fortfarande tillåtna, men det förväntas att du tar dem med dig när du lämnar landet. Om du har en plastpåse med dig när du landar i Tanzania kan du endera låta den ligga kvar i planet, eller så kan du lämna påsen i en av de behållare som finns för detta ändamål i ankomsthallen.
 
Myndigheterna vill naturligtvis inte att turister får sin semester förstörd på grund av plastförbudet, men de uppmanar turister och andra besökare tänka på hur – och i vad – man packar sitt bagage.
Vi ber dig respektera plastförbudet och undvika plastpåsar och plastförpackningar i möjligaste mån.
 
Reser till Tanzania

Valuta i Tanzania

I Tanzania använder du US-dollar för att betala drycker m.m. under resan. Se till att du får med sedlar i små valörer; 20-, 10-, 5- och 1-dollarssedlar.
 
Dollarsedlar utgivna före 2013 är inte giltiga i Tanzania och mottas inte. Observera att det inte är alla övernattningsställen i Tanzania som tar emot kreditkort.
 
Om man kan betala med kort kan man riskera höga avgifter så kontanter är att föredra. 
 
Kontrollera valutan

Dricks

På många ställen runt om i världen används dricks som en naturlig del av de anställdas lön. Så är det också i Tanzania.
 
Det är lämpligt att ha småsedlar med sig eftersom de anställda inte kan lämna växel på större belopp.
 
En rättningslinje är att lämna 1 USD per väska som bärarna hjälper er med och 6-12 USD per person per dag till safariguiden. Dricksen är självklart frivillig och ska ges personligen till guiden/bäraren.

Tidsskillnad

Tanzania är två timmar före Sverige när vi har vintertid och en timme före Sverige när vi har sommartid. 

Språk

Tanzania har en befolkning på ca 52 miljoner invånare och kiswahili (eller endast ”swahili”) är landets officiella språk. Även engelska är ett huvudspråk i landet är och är utbrett i framför allt städer och turistområden.

Mygg

Se till att ha myggmedel med på resan så att du kan skydda dig mot myggen, särskilt ben och händer. Det finns myggnät på rummet på de flesta övernattningsställen.

Elektricitet och uppladdning av mobiltelefoner m.m.

De flesta hotell och lodger får sin elektricitet från sina egna generatorer och de flesta stänger av dessa nattetid. Det är därför en bra idé att ta med en ficklampa eller mobiltelefon som kan användas som lykta. Elen är 240 V och man använder sig av 3-benade stickkontakter.
 
Kom ihåg att ta med en förgreningskontakt, så att ni kan ladda flera enheter på en stickkontakt.

Import av växter, frön och växtdelar

Enligt EU:s växtskyddsförordning är det inte tillåtet att föra in växter, frön, blommor, grönsaker eller frukt från länder utanför EU utan ett av ett officiellt tillstånd. Det finns några få undantag, bland annat dadlar. Reglerna gäller för alla resenärer som anländer till Sverige från destinationer utanför EU.

Syftet med reglerna är att skydda vår natur och vår växtproduktion mot allvarliga sjukdomar, invasiva arter och skadegörare som kan följa med växter och växtdelar, eftersom dessa kan orsaka stor skada både för ekonomin och naturen.

Du kan läsa mer på bland annat Naturvårdsverket.

Läkemedel

Olika länder har olika regler för att ta med sig läkemedel på resor. Du bör kontakta landets ambassad för att ta reda på vilka krav som gäller. Enligt vår erfarenhet brukar följande praxis gälla.
 
Få din läkare att skriva ett intyg på engelska där det framgår:
 • Ditt namn, födelsedatum och passnummer
 • Vad du behandlas för
 • Vad du behandlas med (namn och styrka på din medicin)
 • Vilken mängd du är ordinerad (mängd per dag)

Kom alltid ihåg att resa med läkemedlet i originalförpackningen.

Säkerhet i Tanzania

Tanzania är i generellt sett en mycket säker plats att besöka och de allra flesta av lokalbefolkningen är mycket vänliga och hjälpsamma.
 
Men som i andra utvecklingsländer bör du vara medveten om att en stor del av befolkningen är fattig och några går långt för att skaffa mat till familjen. Det händer därför att turister utsätts för stölder.
 
För att undvika att komma i en olycklig situation rekommenderar vi att du följer råden nedan:
 • Rör dig inte utanför hotellet på egen hand - särskilt inte på kvällen.
 • Be hotellet att ordna transport om du åker på utflykt eller äter utanför hotellområdet. Det är säkrare än att stoppa en taxi ute på vägen.
 • Kom ihåg att avtala tid och plats för hämtning med chauffören när han släpper av dig, så att du inte ska fundera på det först när det är dags att åka tillbaka.
 • Lämna värdefulla smycken hemma och låt bli att ta med dem på resan.
 • Ha en (bältes)väska med dina värdesaker nära kroppen när du är på utflykter - gå inte runt med kamera, mobiltelefon och plånbok framme.
 • Använd ditt sunda förnuft och ta inga risker. 

"Flamingo tours ska ha en stor eloge de har varit så hjälpsamma med alla frågor vi haft inför resan alltid vänliga och trevliga."

- Lena Antoniusson

"Rekommenderar starkt Flamingotours till alla som vill åka på safari antingen i Tanzania eller Kenya."

- Barbara

"Vi vill rekommendera flamingotours för vi har alltid fått bra svar och bemötande när vi undrat något."

- Anna Kivi

"Vi reste till Sydafrika på kombinerad safari med Kapstaden. Allt fungerade perfekt med flygresor och transfer. Vi kände oss mycket väl omhändertagna."

- Sirpa