Medlem av danska Rejsegarantifonden nr. 2829
Skriv till oss på: info@flamingotours.se
Ring till oss på tel. 010-750 24 72
MENY

Reseinformation till Kuba

Fakta om Kuba
 • Havanna
 • Spanska
 • Kubanska pesos (CUP)
 • 11,3 miljoner
 • 15-33°C
 • Tidsskillnad: -6 timmar
Vi rekommenderar att du läser igenom nedanstående reseinfo när du planerar din resa till Kuba. Här hittar du bland annat information om visum, flygbiljetter och bagage, samtidigt som du får en lång rad goda råd om vaccinationer, dricks, när det är bäst att resa, samt vett och etikett på Kuba.
 
Om du är nyfiken på hur du kan bo när du reser till Kuba, kan du se bilder och läsa mer om våra hotell och casa particulares på Kuba här.
 

Väder och klimat

Resevillkor

Alla resor köpta hos Flamingotours.se omfattas av lagen om paketresor. Läs mer om våra resevillkor här.
 
Resevillkor

Flygbiljetter och resplan

Din resplan skickas till dig när du har accepterat din offert, härefter skickas dina resedokument med information om din flygresa.
 
Det är mycket viktigt att ditt namn på flygbiljetten är 100% identiskt med namnet som det står skrivet i passet eftersom det inte kan ändras senare.
 
Eftersom flygtiderna kan ändras, är det viktigt att du kontrollerar aktuella flygtider på avresedagen. Hur du gör detta enklast framgår av din bokningsbekräftelse.
 
Vi rekommenderar att du befinner dig på flygplatsen i god tid före avresan.

Platsreservation på flyget

Hur gärna vi än vill, kan vi inte välja platser på flyget. Om du har särskilda önskemål till var du vill sitta i flyget, eller om ni reser tillsammans och vill vara säkra på att få sitta tillsammans på flygresan, så föreslår vi att du gör en platsreservation på flygbolagets hemsida.
 
På flygbolagets hemsida, finns oftast en kategori som heter ”manage my booking” där du bl.a. kan reservera din plats i flyget. Observera att många flygbolag kräver betalning för platsreservationen och att det är en bra idé att ha betalkortet till hands. Många flygbolag erbjuder dessutom uppgradering till platser med extra benplats och högre komfort mot extra betalning.
 
Det varierar mellan olika flygbolag hur tidigt det är möjligt att reservera platser och flera bolag öppnar för platsreservation mellan 72 och 24 timmar före avresan. Det är ändå en bra idé att prova att göra platsreservationen så snart du mottagit dina e-tickets och om det är för tidigt att reservera platser får du ett meddelande om när detta är möjligt.
 
Många flygbolag har i dag också en app till telefonen där man bl.a. kan välja platser i flyget och se eventuella tidsändringar med det samma.

Mottagande på flygplatsen

Vår lokala samarbetspartner står redo att ta emot dig på flygplatsen. Håll utkik efter en chockrosa Flamingo Tours-skylt.

Incheckat bagage och handbagage

Som regel kan du alltid ha med dig 20 kg incheckat bagage och 5 kg handbagage på din resa. På din resplan kan du se exakt hur mycket bagage du kan ta med.
 
Observera att du får ta med mindre bagage på inrikesflyg än på internationella flyg. Var därför extra uppmärksam på bagagebegränsningarna på alla inrikesflyg.
 
Ditt bagage checkas alltid in hela vägen från början till slut. Du behöver därför inte hämta ditt bagage och checka in igen vid eventuella mellanlandningar.
 
Vi rekommenderar att packa så att du klarar dig några dagar med det som finns i handbagaget om ditt bagage är försenat vid ankomsten. Kom ihåg att packa pass, pengar, visum, medicin m.m. i handbagaget.
 
Om bagaget blir försenat tar det alltid lite längre tid innan det kommer fram än vad vi är vana vid i Europa. 

Reseförsäkringar

Vi rekommenderar att alla våra kunder har både reseförsäkring och avbeställningsskydd. Se till att du har rätt skydd för resor till Kuba med dina befintliga försäkringar. Vi hjälper gärna till med försäkring om du saknar rese- eller avbeställningsförsäkring. Läs mer här.
 
Observera att eventuell avbeställningsförsäkring måste tecknas före betalning av handpenningen.
 

Pass och visum

Svenska medborgare som reser till Kuba måste ha visum. Vi skickar ett pappersvisum till dig före avresan, som du måste fylla i hemifrån och ta med dig på resan.
 
Om du inte har fått ditt visum senast 1 månad före avresan ska du kontakta oss. Observera också att ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader efter din hemresa.
 
Visumreglerna kan ändras med kort varsel. Vi rekommenderar därför alltid att du kontrollerar de uppdaterade visumreglerna för Kuba hos UD eller den kubanska ambassaden. Detta gäller även om du inte är svensk medborgare.
 

Inresa

Max 48 timmar innan du reser till Kuba måste du fylla i ett online formulär på D’Viajeros.

 
När du reser till Kuba är det obligatoriskt att ha en reseförsäkring som täcker kostnader i händelse av sjukdom. Vi rekommenderar därför att du tar med dig ditt försäkringsbevis när du reser. Alternativt kan försäkringen köpas på flygplatsen i Havanna.
 

Särskilda regler för resor via Kanada

Om du reser via Kanada måste du ansöka om ett inresetillstånd för Kanada - även kallat eTA (Electronic Travel Authorisation). Vi rekommenderar att du ansöker i god tid före din avresa. Det elektroniska inresetillståndet kostar 7 CAD och krävs för alla resenärer oavsett ålder – även om du bara är på genomresa i Kanada.
 
Du kan ansöka om ett eTA online här. Kom ihåg att ha ditt pass och kreditkort redo.
 
Vi rekommenderar att du tar med dig en fysisk kopia av ditt inresetillstånd för säkerhets skull.
 

Särskilt för barn

Om du reser med minderåriga barn kan du behöva visa upp bevis på föräldraskap eller förmyndarskap, särskilt om barnen inte har samma efternamn som du. Om du reser ensam med ditt barn eller med barn som inte är dina egna måste du också ta med dig ett tillstånd från alla innehavare av föräldraansvaret.
 

Vaccinationer

Vi rekommenderar dig att kontakta din vaccinationsmottagning angående vaccinationer till Kuba. Du kan även läsa mer om vaccinationer här.
Kom ihåg att ta med intyg på att du här vaccinerad så att du kan visa upp det vid ankomst om det blir nödvändigt.
 
Läs mer på www.vaccinationsguiden.se

Måltider och drycker

I våra resor till Kuba ingår de måltider som nämns i programmet. Drycker är alltid på egen bekostnad, utom när det gäller all inclusive-semestrar.
 
Utbudet av mat kan i vissa fall vara begränsat på Kuba, särskilt utanför de stora turistcentrumen och i casa particulares. Vi kan därför inte garantera att eventuella kostpreferenser eller matallergier kan tillgodoses. I dessa fall rekommenderar vi att du tar med dig dina egna nödvändigheter när du reser.
 
Vi rekommenderar också att du tar med dig en lapp på spanska med information om eventuella allergier.

Vädret på Kuba

Kuba har ett tropiskt klimat med behagligt varma temperaturer året runt. I stället för att tala om sommar och vinter delas året därför in i torr- och våtsäsong.
 
Du kan läsa mer om vädret på Kuba nedan, så att du kan avgöra när det är bäst att besöka Kuba för dig. Observera att guiden nedan endast är vägledande.
 

Torra säsongen i Kuba

Torrsäsongen på Kuba pågår från november till april och erbjuder behagliga dagstemperaturer på omkring 22-25 grader Celsius.
 
Med varma temperaturer, vattentemperaturer på omkring 25 grader och luftfuktighet som är lägre och därmed behagligare än under regnperioden är torrperioden också Kubas högsäsong. Om du reser under denna period kan du räkna med att dela den vackra ön med många andra turister.
 

Regnsäsong på Kuba

Regnsäsongen på Kuba pågår från maj till oktober och den här perioden brukar ge mer instabilt väder. Kraftiga regnskurar kan förekomma, men för det mesta går det snart över och du kan njuta av det varma kubanska solskenet igen.
 
Temperaturerna ligger i genomsnitt på 26-28 grader på dagen och 20-22 grader på natten. Ofta kommer det dock att kännas varmare på grund av den höga luftfuktigheten.
Om du drömmer om att uppleva den frodiga djungeln eller föredrar att resa när det finns färre turister är regnperioden rätt tid för dig.
 

Orkansäsongen på Kuba

I september och oktober kan vädret på Kuba vara mycket blåsigt med kraftiga åskväder. Det är också under denna period som en orkan har störst sannolikhet att gå i land på den karibiska ön. Det är därför känt som Kubas orkansäsong.
Det är inte varje år som ön drabbas av orkaner, och du kan fortfarande ha tur med vädret även om du reser under orkansäsongen.
 
Men om det kommer en orkan kan det påverka din resa. Det kan till exempel finnas områden som det inte är möjligt att besöka, precis som det kan finnas vissa dagar då du kanske måste stanna på ditt hotell. I händelse av en orkan kommer vi naturligtvis att göra allt vi kan för att genomföra så mycket av programmet som möjligt.
 

Klimattabeller för Kuba

Nedan kan du se hur vädret har varit på Kuba tidigare.
 
Havanna
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Max. temperatur
26
26
28
29
30
31
32
32
31
30
28
27
Min. temperatur
17
17
19
20
22
23
23
23
23
22
20
18
 
Trinidad
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Max. temperatur
29
29
30
31
32
32
33
33
33
32
30
29
Min. temperatur
19
19
20
21
22
23
23
23
23
23
21
20
 
Varadero
Jan
Feb
Mar
Apr
Maj
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Max. temperatur
26
27
29
30
31
32
32
32
32
30
28
27
Min. temperatur
15
15
17
18
20
22
22
22
22
21
18
16

Handbagage

Vi rekommenderar att du packar följande i ditt handbagage: 
 • Pass
 • Visum
 • Flygbiljetter 
 • Kreditkort & kontanter
 • Medicin
 • Kamera
 • Solglasögon
 • Mobiltelefon, laddare och annan elektronik 
 • Kläder till ett par dagar om bagaget skulle vara försenat 
 • Ev. medel mot dålig mage

Valuta på Kuba

Valutan på Kuba är kubanska peso (CUP). Det är inte möjligt att växla till kubanska pesos hemifrån och lokalbefolkningen föredrar euron, som ger den bästa växelkursen.
 
Se därför till att du har med dig tillräckligt med kontanter (euro) för att räcka hela resan. Vi rekommenderar att du tar med minst 50 euro per person och dag. Kom ihåg att ta med små sedlar, eftersom lokalbefolkningen vanligtvis ger växel i pesos även om du betalar i euro.
 
Det är också viktigt att ta med ett kreditkort, eftersom de flesta hotell och statligt ägda restauranger och butiker inte accepterar kontanter. Här kan du bara betala med kort.
 
Kolla valuta

Dricks

Liksom på många andra platser i världen är dricks en naturlig del av lönen för turistarbetare på Kuba.
 
Dricks är naturligtvis alltid ett personligt val och helt frivilligt, men vi rekommenderar att du respekterar och följer den lokala drickskulturen.
 
Som en tumregel förväntas cirka 10-15 procent på hotell, restauranger och barer. Vid all-inclusive vistelser, även om du inte betalar för mat och dryck vid varje måltid, kommer personalen också att förvänta sig dricks.
Det är också bra att lämna lite till guider, städare, chaufförer osv.
 
Generellt sett räcker 1-2 euro långt, men se till att beloppet speglar den service du har fått. Lönerna på Kuba är generellt sett låga, så även en liten summa kan räcka långt.

Tidsskillnad

Kuba ligger sex timmar bakom Sverige.
 
Precis som i Sverige växlar Kuba mellan sommar- och vintertid. Tidpunkten för bytet är dock 1-3 veckor senare än i Sverige, så du kan uppleva både fem och sju timmars tidsskillnad. För det mesta är tidsskillnaden dock sex timmar.

Språk

Det officiella språket på Kuba är spanska. Engelska blir dock allt vanligare i turistområdena, så du kan i allmänhet klara dig på engelska.
 
Det är dock en bra idé att lära sig några spanska fraser om du vill kunna hälsa på lokalbefolkningen eller prata med dina värdar om du bor i ett casa particular.
 
Även om värdarna är vana vid turister är det många av dem som inte talar så bra engelska. De är dock alltid mycket trevliga, gästfria och välkomnande trots eventuella språkbarriärer.
 
Om du inte talar spanska är det också en bra idé att ladda ner en svenska-spansk ordbok på din telefon innan du åker, så att du kan använda den även om du inte har tillgång till internet.

Elektricitet och laddning av bl.a. mobiltelefoner

På Kuba används ofta 110 V och nordamerikanska stickkontakter. Vissa större hotell använder dock 220 V, precis som i Sverige.
 
Vi rekommenderar att du tar med dig en adapter för att säkerställa att du kan ladda mobiltelefoner, kameror och liknande på resan.

Säkerhet och trygghet

Kuba är generellt ett mycket säkert land att resa i. Som i alla andra länder där det råder fattigdom är det dock en bra idé att vara diskret och inte visa upp sina värdesaker i onödan.
Ta inte heller med dig värdefulla smycken och förvara värdesaker i hotellets/casans kassaskåp när det är möjligt.
 
Vi rekommenderar också att du alltid håller ditt pass, dina pengar och kreditkort nära kroppen och att du är extra uppmärksam när du betalar eller tar ut pengar.
Om du är osäker på vad du ska göra kan du fråga din guide eller på hotellet.

Transport på Kuba

På våra resor till Kuba ingår transport med delad bil/minibuss eller privat bil. Läs mer under varje enskild resa.
 
Alla transporter ordnas och tas om hand i förväg, så att du kan luta dig tillbaka och njuta av din semester.
 
Var dock medveten om att bilar och minibussar på Kuba i allmänhet är äldre än vad vi är vana vid i Europa och att säkerhetsbälten inte alltid är en självklarhet. Vägnätet på Kuba är inte heller av europeisk standard. Därför kan vissa sträckor vara ojämna och resorna kan ta längre tid än vad du skulle förvänta dig hemma.
 
Vi rekommenderar att du har tålamod och tar de olika förhållandena som en del av upplevelsen när du reser till Kuba.
 
Med delade transporter blir det ofta flera stopp längs vägen.
 

Privat transfer

Det är möjligt – mot en extra kostnad – att uppgradera till privat transport för hela resan. Priset för privat transfer är 1 800 kronor per person.

Utflykter på Kuba

Stadsrundturerna i Havanna och Trinidad är privata med egen guide.
 
Övriga utflykter på Kuba, inklusive cykelturen i Viñales, ordnas i små internationella grupper med högst 12 deltagare. Antalet deltagare beror på hur många som har anmält sig till dagen. Vilka extraturer vi erbjuder kan du se här.

Hotell och casas particulares på Kuba

Kuba är utan tvekan ett fantastiskt land att resa till och vi bokar alltid fantastiska casas particulares eller 3-, 4- eller 5-stjärniga hotell.
 

Casas particulares

I casas particulares ("casas") bor du hos en lokal kubansk familj, där du har ett eget rum och badrum – precis som på ett hotell. De gemensamma utrymmena delas vanligtvis med familjen och/eller andra gäster, vilket är ett utmärkt sätt att uppleva det "riktiga" Kuba.
 
Det finns en stor variation av casas, från familjer med ett enda gästrum till familjer med 5-10 gästrum och som driver sin casa som ett litet minihotell.
 
Standarden på rummen är ofta förvånansvärt hög med tanke på att du bor hos en inhemsk familj, och servicen är oftast av högsta klass eftersom familjen förlitar sig på nöjda gäster.
 

Hotell på Kuba

Du kommer förmodligen att upptäcka att hotellstandarden på Kuba skiljer sig från vad du har upplevt på andra ställen i världen, och du kanske upplever att hotellen trots sin stjärnklassificering är slitna och inte lever upp till vad du normalt skulle förvänta dig.
 
Vi kommer naturligtvis att se till att välja ut de bästa hotellen enligt standarden, och även om standarden kan skilja sig från vad du är van vid finns det gott om både charmiga och trevliga hotell på Kuba.

Kontroll av dokument

Ägarna till casa particulares är skyldiga att registrera alla gäster. Vid ankomst till ett casa kommer du därför att bli ombedd att visa upp ditt pass.
 
Om du besöker Cayo Santa Maria på din resa, kommer du också att bli ombedd att visa ditt pass och din hotellbokning när du kommer fram till ön. 
 
Detta är normalt förfarande på Kuba. Se till att du har ditt pass och dina vouchers redo när du reser till en ny plats.

Internet på Kuba

Flera casas och hotell på Kuba erbjuder internet – vissa mot en avgift. Du ska dock vara medveten om att internetuppkopplingen på Kuba kan vara mycket instabil.
 
Du kan även köpa ett kubanskt SIM-kort från Cubacel.

Goda råd

Kuba är på många sätt ett land av kontraster, och när du reser till Kuba kommer du förmodligen att uppleva ett land som skiljer sig mycket från andra länder som du har besökt tidigare.
 
För att du ska få en så bra resa som möjligt har vi samlat några tips som hjälper dig att förbereda dig inför ditt besök på Kuba.
 

Lokalbefolkningen

Kubaner är generellt sett mycket öppna och välkomnar turister med ett leende. Även om landet på många sätt är fattigt och nedslitet har lokalbefolkningen en underbart smittsam livsglädje och lever livet i ett avslappnat tempo med domino, cigarrer, salsa och musik på gatorna.
 
Vi rekommenderar alltid att man visar respekt för det land man besöker och är öppen och välkomnande mot lokalbefolkningen. Att till exempel le, hälsa och fråga snällt innan man tar bilder kan ofta räcka långt.
I kontakten med lokalbefolkningen, som i allmänhet är mycket välkomnande och nyfikna på världen "utanför", kan du också ha turen att få unika upplevelser och inblickar i deras vardag och kultur.
 

Hygien på Kuba

Hygienen på Kuba är inte på samma nivå som i Skandinavien. Det kan därför vara en bra idé att prata med din läkare om magsjuka innan du reser. Vi rekommenderar också att du tar med och använder handdesinfektionsmedel.
Kranvatten är inte drickbart på Kuba. Köp i stället vatten på flaska och kom ihåg att kontrollera att förseglingen på flaskan inte har brutits. Var också försiktig med isbitar eftersom de ofta är gjorda av kranvatten.
 
De flesta hotell och större restauranger har toaletter i västerländsk stil, men utanför städerna och turistområdena kan du stöta på stående toaletter. Standarden på offentliga toaletter kan generellt sett vara låg och vi rekommenderar att du tar med dig toalettpapper eller servetter och handdesinfektionsmedel så att du klarar dig utan vatten.
 

Andra goda råd

Naturskydd är mycket viktigt för kubanerna. Släng inte skräp (även om lokalbefolkningen kanske gör det) och se till att du följer guidens råd och instruktioner när du är ute och reser.
Köp inte cigarrer på gatan eller på hotell, eftersom många av dem är falska. Om du vill vara säker på att köpa en äkta Havannacigarr ska du göra det direkt på cigarrgårdarna eller i butiken Casa del Habano på Hotel Conde de Villanueva i Havanna.
 
I allmänhet ska du vara medveten om att Kuba på många sätt är fattigt och nedslitet. Standarden på vägar, hotell osv. är lägre än i Skandinavien, så ställ dina förväntningar därefter och kom ihåg att se bakom fasaden. Du kommer att hitta en fantastisk och levande kultur, fascinerande historia och massor av minnesvärda upplevelser.

Import av växter, frön och växtdelar

Enligt EU:s växtskyddsförordning är det inte tillåtet att föra in växter, frön, blommor, grönsaker eller frukt från länder utanför EU utan ett av ett officiellt tillstånd. Det finns några få undantag, bland annat dadlar. Reglerna gäller för alla resenärer som anländer till Sverige från destinationer utanför EU.

Syftet med reglerna är att skydda vår natur och vår växtproduktion mot allvarliga sjukdomar, invasiva arter och skadegörare som kan följa med växter och växtdelar, eftersom dessa kan orsaka stor skada både för ekonomin och naturen. Du kan läsa mer på bland annat Naturvårdsverket.

Läkemedel

Olika länder har olika regler för att ta med sig läkemedel på resor. Du bör kontakta landets ambassad för att ta reda på vilka krav som gäller. Enligt vår erfarenhet brukar följande praxis gälla.
 
Få din läkare att skriva ett intyg på engelska där det framgår:
 • Ditt namn, födelsedatum och passnummer
 • Vad du behandlas för
 • Vad du behandlas med (namn och styrka på din medicin)
 • Vilken mängd du är ordinerad (mängd per dag)

Kom alltid ihåg att resa med läkemedlet i originalförpackningen.

"Flamingo tours ska ha en stor eloge de har varit så hjälpsamma med alla frågor vi haft inför resan alltid vänliga och trevliga."

- Lena Antoniusson

"Rekommenderar starkt Flamingotours till alla som vill åka på safari antingen i Tanzania eller Kenya."

- Barbara

"Vi vill rekommendera flamingotours för vi har alltid fått bra svar och bemötande när vi undrat något."

- Anna Kivi

"Vi reste till Sydafrika på kombinerad safari med Kapstaden. Allt fungerade perfekt med flygresor och transfer. Vi kände oss mycket väl omhändertagna."

- Sirpa