Medlem av danska Rejsegarantifonden nr. 2829
Skriv till oss på: info@flamingotours.se
Ring till oss på tel. 010-750 24 72
MENY
Massor av buffel löper över vägen

Den stora migrationen

Den stora migrationen, även känd som The Great Migration, är listad som ett av Afrikas sju naturliga underverk och är den största dokumenterade migrationen av landlevande däggdjur. Läs mer om den fascinerande migrationen här.

Den Stora Migrationen

Den stora migrationen i Serengeti

Den stora vandringen i Serengeti nationalpark är ett av de mest imponerande naturfenomenen på jorden.

Varje år ger sig över 1,2 miljoner gnuer ut på en episk resa tillsammans med hundratusentals zebror och gaseller.

Detta fenomen i Serengeti är en cirkulär rörelse som sträcker sig över cirka 800 kilometer och korsar både Tanzania och Kenya.

Rutten för migrationen

Tidpunkten för den stora migrationen och den exakta rutten kan variera från år till år beroende på väderförhållandena. Rutten dikteras av regn och gräsets tillväxt, vilket innebär att djuren ständigt är på jakt efter nya betesmarker och vatten.

Migrationen börjar vanligtvis på de södra slätterna i Serengeti National Park mellan december och februari, när gnuerna föder sina ungar.

Detta resulterar i cirka 500 000 kalvar som föds under en period på bara 2-3 veckor.

Från maj till juni rör sig hjordarna norrut när de torra förhållandena tvingar dem att söka efter friskare gräsmarker.

Mara-floden

Detta obevekliga sökande efter resurser tar dem genom en mängd olika terränger. Detta inkluderar farliga flodövergångar som Marafloden, där de hotas av stora krokodiler och andra rovdjur.

Dessa flodövergångar är bland de mest dramatiska ögonblicken under vandringen och lockar turister från hela världen.

Den stora migrationen är inte bara en spektakulär syn för besökare, den spelar också en avgörande roll för ekosystemets hälsa. Förflyttningen av dessa stora hjordar bidrar till att balansera gräsmarkerna och påverkar en lång rad andra djurarter, inklusive rovdjur som lejon, hyenor och geparder, som är beroende av gnuer och zebror som födokälla.

Fakta om Tanzania
 • Dodoma
 • Engelsk och swahili
 • Tanzaniska shilling (TZS)
 • 53,5 miljoner
 • 20°C - 30°C
 • Sommartid +1 timme, vintertid +2 timmar
 • 5 nätter safari med helpension
 • Serengeti Nationalpark
 • Lake Manyara
 • Tarangire Nationalpark
 • Ngorongorokratern
Ingår i priset
 • 8 dagar
 • Inklusive flygbiljetter
 • Bagage ingår
 • Inklusive transfer och guide
 • Måltider enligt beskrivning i programmet
Pris pr. pers. från
29 495 SEK
Läs mer

Djurliv i Kenya och Tanzania

Tiden på året i Serengeti och Masai Mara

Det är viktigt att välja rätt tid för att besöka antingen Serengeti National Park i Tanzania eller Masai Mara National Park i Kenya för att uppleva parkernas mest spektakulära ögonblick.

Nedan hittar du en tydlig tabell som visar de bästa tiderna för djurobservationer och unika händelser i både Serengeti National Park och Masai Mara National Park månad för månad.

Måned Serengeti Masai Mara
Januari - mars. Dräktighetstid och kalvfödsel Låg aktivitet
April - juni Förberedelser för migration Gnuerna anländer
Jul. - Sep. Vandringen pågår Korsning av floder
Okt. - dec. Gnuerna återvänder Vandringen tillbaka till Serengeti

Överlevnadsinstinkter och anpassningsförmåga

Den stora migrationen är en fenomenal naturhändelse som inte bara imponerar med den massiva rörelsen av vilda djur, utan också avslöjar djurens imponerande överlevnadsinstinkter och anpassningsförmåga.

Varje år korsar miljontals gnuer, zebror och andra djurarter Serengeti och Masai Mara i en oändlig cirkel, drivna av behovet av mat och vatten. Denna årliga resa är ett mästerverk i naturen och visar tydligt hur djur är skapta för att anpassa sig till sin miljö.

Läs mer om Nationalparker i Tanzania

Vanliga frågor och svar

Den stora migrationen är en årlig rörelse av över 1,2 miljoner gnuer och hundratusentals zebror och gaseller över Serengeti och in i Masai Mara på jakt efter färska gräsmarker och vatten.

Djuren migrerar främst för att följa gräsets tillväxtcykel och för att hitta föda. Gräset i Serengeti och Masai Mara genomgår en cykel av tillväxt och uttorkning under hela året, och djuren följer detta mönster för att hitta de bästa betesområdena.

För bästa upplevelse rekommenderas att besöka Serengeti och Masai Mara under juli till september när djurvandringen är som störst och flodövergångar sker.

Använd en kamera med teleobjektiv för att fånga de mest fantastiska ögonblicken, och kom ihåg att respektera djurens naturliga beteende och livsmiljö för att minimera störningarna.

Förberedelserna inför en safari för att uppleva den stora migrationen kräver lite eftertanke. Börja med att välja rätt tidpunkt, planera din vistelse i förväg och välj en erfaren safarioperatör. Packa lämpliga kläder och utrustning, inklusive kamerautrustning och solskydd.

De viktigaste djurarterna som deltar i den stora migrationen är gnuer, zebror och gaseller. Dessa djur följer vandringsmönster i jakt på vatten och föda. Dessutom kan man se rovdjur som lejon och leoparder som utnyttjar närvaron av stora hjordar under migrationen.

Väderförhållanden och klimat spelar en avgörande roll för migrationen. Regnperioden i Serengeti på våren leder till frodiga gräsmarker som lockar djuren, medan torrperioden gynnar migration till Masai Mara på jakt efter vatten och gräs. Torrperioder kan öka behovet av migration för att hitta resurser.

Behöver du hjälp att hitta den perfekta resan?

Är du fascinerad av den stora migrationen och drömmer om att uppleva detta unika naturfenomen i Tanzania? Vårt team av engagerade resekonsulter finns här för att guida dig genom en skräddarsydd safariupplevelse i världsklass. Med vår djupgående kunskap om Tanzanias nationalparker kan vi erbjuda dig en unik safariupplevelse.

 

Fyll i formuläret så pratar vi om dina önskemål och förväntningar. Vårt team ger dig personliga råd och ser till att din safari skräddarsys efter dina intressen, oavsett om du vill se lejon jaga, elefanter vandra på savannen eller få en närbild av parkens otaliga fågel- och djurarter.

 

Vårt mål är att göra din resa till Tanzania till en oförglömlig upplevelse, fylld av äventyr och upptäckter. Låt oss hjälpa dig att förverkliga din dröm och förbereda dig för en resa som överträffar alla förväntningar.

Anita Boström
 • Anita Boström
 • Resekonsulent
 • Tlf: 010-750 24 72
 • Mail: info@flamingotours.se