>
Vi använder cookies för statistik och marknadsföring. Genom att klicka vidare acceepterar du användet av cookies. Läs mer
Medlem av danska Rejsegarantifonden nr. 2829
Skriv till oss på: info@flamingotours.se
Ring till oss på tel. 010-750 24 72
MENY

Reseinfo till Gran Canaria

Fakta om Gran Canaria
 • Las Palmas
 • Spanska
 • Euro (EUR)
 • 866 000
 • 17-26°C
 • Tidsskillnad: -1 timme

Gran Canaria är en av de spanska Kanarieöarna som ligger utanför Afrikas västkust. Här finns fantastiska badstränder, vacker natur, charmiga hamnstäder och ett fantastiskt klimat med sommar året runt.

Om du drömmer om en resa till fantastiska Gran Canaria rekommenderar vi att du läser igenom den praktiska information vi har samlat här på sidan, i god tid innan du reser. Här kan du bland annat läsa om öns klimat, dricks, valuta, tidsskillnad och elektricitet.

Väder och klimat

Resevillkor

Alla resor köpta hos Flamingotours.se omfattas av lagen om paketresor. Läs mer om våra resevillkor här.

Resevillkor

Flygbiljetter och resplan

Din resplan skickas till dig när du har accepterat din offert, härefter skickas dina resedokument med information om din flygresa.

Det är mycket viktigt att ditt namn på flygbiljetten är 100% identiskt med namnet som det står skrivet i passet eftersom det inte kan ändras senare.

Eftersom flygtiderna kan ändras, är det viktigt att du kontrollerar aktuella flygtider på avresedagen, se anvisning i din bokningsbekräftelse. 

Vi rekommenderar att du befinner dig på flygplatsen i god tid före avresan.

Platsreservation på flyget

Hur gärna vi än vill, kan vi inte välja platser på flyget. Om du har särskilda önskemål till var du vill sitta i flyget, eller om ni reser tillsammans och vill vara säkra på att få sitta tillsammans på flygresan, så föreslår vi att du gör en platsreservation på flygbolagets hemsida.

På flygbolagets hemsida, finns oftast en kategori som heter ”manage my booking” där du bl.a. kan reservera din plats i flyget. Observera att många flygbolag kräver betalning för platsreservationen och att det är en bra idé att ha betalkortet till hands. Många flygbolag erbjuder dessutom uppgradering till platser med extra benplats och högre komfort mot extra betalning.

Det varierar mellan olika flygbolag hur tidigt det är möjligt att reservera platser och flera bolag öppnar för platsreservation mellan 72 och 24 timmar före avresan. Det är ändå en bra idé att prova att göra platsreservationen så snart du mottagit dina e-tickets och om det är för tidigt att reservera platser får du ett meddelande om när detta är möjligt.

Många flygbolag har i dag också en app till telefonen där man bl.a. kan välja platser i flyget och se eventuella tidsändringar med det samma.

Bästa tiden att besöka Gran Canaria

Gran Canarias läge nära ekvatorn gör ön till ett härligt resmål året runt och särskilt vintertid, då många svenskar år efter år byter ut snö och slask mot sol och värme på den populära semesterön. Under våra vintermånader påminner vädret på Gran Canaria om en fin svensk sommar, samtidigt som temperaturen i vattnet ligger omkring 19-20 grader.

Även om Gran Canaria är mycket populärt på vintern så är ön väl värd ett besök även under sommarhalvåret, då temperaturerna ligger något högre och risken för regn är mycket liten. På grund av öns läge i Atlanten håller sig värmen fortfarande på en behaglig nivå, samtidigt som havsbrisen ger skön svalka.

Gran Canaria är helt enkelt ett fantastiskt resmål för sol och bad året runt.

Ankomst på flygplatsen

En chaufför hälsar dig välkommen efter landning och kommer att köra dig till hotellet. Titta efter en skylt med ditt efternamn på. Om du mot förmodan inte hittar din chaufför kan du ringa direkt till våra lokala samarbetspartner på det journummer som du får i samband med bokning av resan.

På alla våra resor till Gran Canaria ingår privat transfer mellan flygplatsen och hotellet både vid ankomst och hemresa. På så sätt slipper du onödig väntetid på flygplatsen och åker direkt till ditt hotell i stället för att sitta i en tätpackad buss som stannar vid många olika hotell för att släppa av/plocka upp andra resenärer.

Incheckat bagage och handbagage

Det framgår av din resplan hur många kilo din resväska får väga och hur mycket handbagage du får ta med ombord.

Hos Flamingo Tours ingår bagaget alltid i resans pris. Du ska dock vara uppmärksam på att det kan vara olika mängd bagage som ingår om du har flera flygsträckor på din resplan. Om det ingår 30 kg bagage på en sträcka, men bara 20 kg på en annan, är det viktigt att du inte packar mer än 20 kg.

Det är dessutom viktigt att du packar ditt bagage så att du klarar dig ett par dagar om bagaget blir försenat. Se därför till att till exempel pass, pengar, medicin ligger i handbagaget + kanske ett ombyte kläder.

Måltider och drycker

I resans pris ingår de måltider och drycker som framgår av beskrivningen. Övriga måltider/drycker är för egen räkning.

 

Reseförsäkringar

Vi rekommenderar alla våra kunder att teckna både reseförsäkring och avbeställningsförsäkring. Vi samarbetar med Gouda Reseförsäkringar, som har marknadens bästa skydd och som även täcker kostnaderna om du blir sjuk i covid-19 eller placeras i karantän. Läs mer och beställ din reseförsäkring här.

Observera att en eventuell avbeställningsförsäkring i regel ska beställas innan anmälningsavgiften betalas.

Pass och visum

Svenska medborgare kan resa till Gran Canaria i upp till 90 dagar utan visum och passet ska vara giltigt under hela resan.

Om du inte är svensk medborgare ber vi dig kontakta Spaniens ambassad i Stockholm för att undersöka vilka inreseregler som gäller för dig.

 

Spanska ambassaden

Handbagage

Vi rekommenderar att du packar följande i ditt handbagage: 

 • Pass
 • Flygbiljetter 
 • Kreditkort & kontanter
 • Mediciner
 • Kamera & kikare
 • Solglasögon
 • Mobiltelefon, laddare och annan elektronik 
 • Kläder till ett par dagar om bagaget skulle vara försenat 
 • Våtservetter
 • Handsprit och munskydd

Valuta på Spanien

Gran Canaria är en del av Spanien, som använder euro (EUR) liksom många andra europeiska länder.

Det kan vara en bra idé att ta med lite kontanter hemifrån, men det är lätt  att ta ut sedlar i de många uttagsautomater som finns i turistområden och större städer.

Många butiker, restauranger och hotell accepterar även betalning med VISA eller Mastercard. I vissa fall kan du bli ombedd att visa giltigt ID när du betalar med kort så se till att du har körkort, nationellt ID-kort eller pass tillgängligt.  

Dricks

På Gran Canaria är systemet med dricks mer utbrett än i resten av Spanien och eftersom grundlönen i turistbranschen ligger lågt, anses dricksen vara en del av lönen. Alla uppskattar därför att få dricks för väl utförd service.

På barer och caféer anses det vara gott skick att runda av beloppet uppåt, medan det på en vanlig restaurang anses rimligt att lägga till 10 % av slutsumman om du är nöjd med måltiden och den service du har fått.

Städpersonalen på hotellet uppskattar också att få dricks. Här är ca 5 EUR per person för en vecka ett bra riktmärke.

Det är alltid ett personligt val om man vill lämna dricks eller ej, men vi rekommenderar alla att respektera och följa den lokala dricks-kulturen.

Tidsskillnad

Gran Canaria är, liksom de andra Kanarieöarna, en timme efter Sverige.

 

Språk

Spanska är det officiella språket på Gran Canaria, men du klarar dig bra med engelska. Fler och fler pratar engelska på Gran Canaria, särskilt i turistområdena.

Elektricitet och laddning av mobiltelefoner m.m.

Elektriciteten i Spanien är på 220 V, precis som i Sverige, och även de flesta eluttag är samma som vi är vana vid hemifrån.

Det finns dock enstaka ställen där du kan få användning för en adapter om du använder elektronisk utrustning med stor, rund kontakt, till exempel en bärbar dator. Om du inte har en adapter med hemifrån kan du köpa en på plats.

Mygg

Precis som på många andra ställen runt om i världen finns det mygg även på Gran Canaria. Det brukar inte vara ett större problem där än i Sverige, men ta gärna med myggmedel för att vara på den säkra sidan – särskilt om du brukar vara känslig mot myggstick. Du kan också köpa myggmedel på apoteket på Gran Canaria.

Klädsel

På Gran Canaria är folk vana vid turister i lätta sommarkläder och på stranden kan man klä sig som man vill.

Däremot bör du tänka på din klädsel när du rör dig utanför hotellområdet/bort från stranden, genom att till exempel låta blir att gå runt i badkläder i städerna. Vid kyrkor och andra helgedomar bör du se till att vara propert klädd och inte visa för mycket bar hud.

Dricksvatten

Du kan dricka kranvattnet på Gran Canaria men du ska räkna med att det smakar klor eller salt. De flesta väljer därför att köpa vatten på flaska, vilket finns i alla affärer som säljer matvaror.

Vattenflaskorna på Gran Canaria är endera ”sin gas” (utan kolsyra) eller ”con gas” (med kolsyra).

Covid-19 på Gran Canaria

På Gran Canaria gör man mycket för att säkerställa att du kan resa dit utan att känna oro för smitta. Knappt 75 % av befolkningen hade vaccinerats i början av september 2021 och andelen stiger hela tiden. Dessutom har man infört en rad restriktioner på ön för att minimera smittorisken.

Det betyder att alla över 6 år ska bära munskydd i allmänna lokaler, så som på restauranger och i butiker, och även utomhus när det inte är möjligt att hålla ett avstånd på 1,5 meter. Munskyddskravet gäller inte medan du äter eller dricker.

Kanarieöarna delas dessutom in efter ”Alert level”. Det finns totalt fyra nivåer och den 1 september 2021 klassades Gran Canaria som ”Alert level 3”, vilket är den näst högsta nivån. Det betyder att man har infört en rad restriktioner som kan påverka din resa. Till exempel är alla nattklubbar och spacenter stängda, medan utomhuspooler, butiker och stränder har begränsad kapacitet. Ibland kan det därför vara nödvändigt att beställa tid och på restauranger gäller dessutom att man får sitta högst fyra personer vid samma bord inomhus och högst sex personer utomhus.

Du kan läsa mer om säkerhetsnivåer och restriktioner på www.hellocanaryislands.com, och du kan alltid fråga i hotellreceptionen om du är osäker på vad som gäller.

Läs mer om covid-19 på Gran Canaria här

Inreserestriktioner

På grund av covid-19 har Gran Canaria en rad inreserestriktioner som du ska känna till innan du reser.

Observera att restriktionerna kan ändras med kort varsel och att det är ditt eget ansvar att hålla dig uppdaterad och visa den dokumentation som efterfrågas. Vi ber dig därför hålla dig uppdaterad på Hello Canary Islands och Spain Travel Health.

Aktuella restriktioner:

1. Negativt PCR-test

Vid inresa ska du ska kunna visa ett negativt PCR-test som inte får vara äldre än 72 timmar.

Om du är färdigvaccinerad minst 14 dagar och högst 8 månader innan inresa, eller om du har varit smittad minst 11 dagar och högst 180 dagar innan inresa, behöver du inte visa negativt PCR-test.

Barn under 12 år behöver inte visa PCR-test.

Läs mer om vaccinationsbevis på www.covidbevis.se Du kan ladda ner vaccinationsbeviset i din telefon men det kan vara en bra idé att även skriva ut det på papper och ha det till hands när du landar på Gran Canaria.

2. Hälsodeklaration

Innan du reser ska du fylla i en hälsodeklaration online. Du kan skicka in formuläret till den spanska hälsomyndigheten 48 timmar före avresa och i retur får du en QR-kod som du visar när du landar på Gran Canaria. Du kan skriva ut QR-koden på papper eller visa den på mobiltelefonen.

3. Hälsokontroll

På Gran Canarias flygplats kan du bli ombedd att genomgå en snabb hälsokontroll, där man kontrollerar kroppstemperaturen och tittar efter synliga tecken på covid-19.

Transfertider

Här kan du se hur lång tid det tar att köra mellan flygplatsen och olika områden på Gran Canaria. Tiderna är självfallet ungefärliga och varierar bland annat beroende på hur mycket trafik det är på vägarna.

Bahía Feliz: ca 20 min

Las Palmas: ca 30 min

San Agustin: ca 30 min

Playa del Inglés: ca 40 min

Las Meloneras: ca 45 min

Maspalomas: ca 1 timme

Puerto Rico: ca 1 timme

Playa Taurito: ca 1 timme 10 min

Arguineguín: ca 1 timme 10 min

Puerto de Mogán: ca 1 timme 20 min

Amadores: ca. 1 timme 30 min

"Flamingo tours ska ha en stor eloge de har varit så hjälpsamma med alla frågor vi haft inför resan alltid vänliga och trevliga."

- Lena Antoniusson

"Rekommenderar starkt Flamingotours till alla som vill åka på safari antingen i Tanzania eller Kenya."

- Barbara

"Vi vill rekommendera flamingotours för vi har alltid fått bra svar och bemötande när vi undrat något."

- Anna Kivi

"Vi reste till Sydafrika på kombinerad safari med Kapstaden. Allt fungerade perfekt med flygresor och transfer. Vi kände oss mycket väl omhändertagna."

- Sirpa