Medlem av danska Rejsegarantifonden nr. 2829
Skriv till oss på: info@flamingotours.se
Ring till oss på tel. 010-750 24 72
MENY

Tandens tempel

Utforska Temple of the Tooth: Från heliga ritualer till historiska mysterier
Upptäck allt från dagliga dyrkningsritualer där munkar hedrar Buddhas tandrelik till de dramatiska händelser som har format templets historia. Lär dig mer om de arkitektoniska underverken och kulturella skatterna som gör Temple of the Tooth till en central del av Sri Lankas andliga liv.

Temple of the Tooth

Temple of the Tooth, även känt som Sri Dalada Maligawa, är ett berömt buddhistiskt tempel som ligger i staden Kandy på Sri Lanka. Det är en av de heligaste platserna i den buddhistiska världen eftersom det rymmer en av de viktigaste relikerna: en tand från Gautama Buddha. Denna relik ger templet en enorm religiös betydelse och lockar pilgrimer och turister från hela världen.

Templet ligger i det tidigare kungliga palatskomplexet i kungariket Kandy, vilket understryker dess historiska och kulturella betydelse. Det har blivit en symbol för Sri Lankas identitet och nationalism och spelade en viktig roll i den lokala politiken under historisk tid, då man trodde att innehav av tandreliken gav legitim makt över landet.

Templet är känt för sin vackra arkitektur och innehåller många element av traditionell Kandyan-stil. Ritualer hålls dagligen och en speciell ceremoni som kallas "Thevava" äger rum tre gånger om dagen, där munkar utför religiösa ritualer för att hedra reliken. Dessutom är templet centrum för den årliga Esala Perahera-festivalen, en av de äldsta och mest färgstarka traditionella festivalerna i Sri Lanka, som involverar processioner av dansare, jonglörer, musiker och elefanter, och där en kopia av tandreliken bärs genom stadens gator.

Templets historia och arkitektur

Enligt legenden gömdes och bevarades reliken av Buddhas tand av prinsessan Hemamali och hennes make, prins Dantha, som smugglade den till Sri Lanka på kung Guhasivas order. Reliken förvarades ursprungligen i Meghagiri Vihara i Anuradhapura och har sedan dess bytt plats flera gånger som en symbol för makt och regering i landet.

Under 1600-talet, under kung Vimaladharmasuriyas regeringstid, grundades det nuvarande templet i Kandy. Det byggdes om och utvidgades under de följande århundradena, inklusive tillägg av kung Kirthi Sri Rajasinghe på 1700-talet och det åttkantiga Pattiripuwa-tornet som byggdes av kung Sri Wickrama Rajasinghe 1803.

Templets arkitektur är ett framstående exempel på Kandyan-arkitektur, känd för sin unika stil och detaljerade utsmyckning med guld, silver, brons och elfenben. Det omgivande komplexet inkluderar den kungliga palatsbyggnaden norr om templet och skyddas av en vallgrav som löper längs Bogambara-sjön.

Konflikt och återuppbyggnad

Temple of the Tooth i Kandy har en lång historia av både högtidlighet och konflikter. Under årens lopp har templet överlevt flera allvarliga attacker som har hotat dess struktur och säkerhet. År 1989 attackerades templet av Janatha Vimukthi Peramuna (JVP), ett politiskt parti som ville ta över den heliga reliken som en del av sin politiska kampanj. Även 1998 träffades templet av en bomb från Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE), som skadade framsidan av det kungliga palatset som ingår i tempelkomplexet.

Attackerna mot templet var tragiska och förödande, men visade också på dess otroliga motståndskraft och den centrala roll det spelar i Sri Lankas kultur och andlighet. Efter varje attack restaurerades Temple of the Tooth fullständigt, vilket inte bara återställde dess forna prakt utan också stärkte strukturen mot framtida hot.

Man tror att den som äger tandreliken har rätt att styra landet. Detta gör Temple of the Tooth till en viktig symbol för politisk och andlig makt i Sri Lanka och ett viktigt pilgrimsmål för buddhister runt om i världen.

Puja-ceremonier hålls tre gånger om dagen: på morgonen, mitt på dagen och på kvällen. Besökare kan delta i dessa ceremonier genom att helt enkelt vara närvarande i templet vid dessa tidpunkter. Vi rekommenderar att man kommer tidigt för att försäkra sig om en bra plats.

Även om tandreliken förvaras i en guldkista och sällan är direkt synlig för allmänheten, kan besökare se kistan under puja-ceremonier. Det är dock sällsynt att själva tanden visas upp.

Temple of the Tooth, även känt som Sri Dalada Maligawa, är ett buddhistiskt tempel i Kandy, Sri Lanka, som hyser en av de heligaste buddhistiska relikerna: en tand av Gautama Buddha.

Temple of the Tooth är centrum för den årliga Esala Perahera-festivalen, en av de äldsta och mest färgstarka festivalerna i Sri Lanka. Festivalen äger rum i juli eller augusti och inkluderar processioner med elefanter, traditionella dansare och musiker.

Ja, besökare måste vara lämpligt klädda för att visa respekt. Axlar och ben måste vara täckta och det är obligatoriskt att ta av sig skorna innan man går in i templet. Det rekommenderas också att man undviker att bära kläder med tydliga mönster eller starka färger som ett tecken på respekt.

Sri Daladas museum

För att komplettera den andliga upplevelsen i Temple of the Tooth och ge ytterligare inblick i dess historia har Sri Dalada-museet inrättats på templets område. Museet innehåller en rik samling dokument, fotografier och artefakter som beskriver tandrelikens resa och templets många prövningar och vedermödor genom tiderna.

Utställningsföremålen omfattar allt från historiska dokument som beskriver de olika perioder och platser där reliken har förvarats, till fotografier av bombningar som dokumenterar förstörelsen och de restaureringar som följde.

Behöver du hjälp att hitta den perfekta resan?

Drömmer du om att utforska det hisnande Temple of the Tooth, ett verkligt kulturellt och andligt centrum i Sri Lankas hjärta, Kandy? Våra experter finns här för att hjälpa dig genom hela processen med att planera ditt besök på denna heliga plats.

 

Temple of the Tooth, med sin rika historia och sina dagliga rituella ceremonier, erbjuder en fascinerande blandning av andlig fördjupning och kulturell upplevelse. Fyll i formuläret så kontaktar en av våra kulturkonsulter dig för att diskutera dina förväntningar, organisera ditt besök och se till att din upplevelse vid Temple of the Tooth blir oförglömlig.

 

Oavsett om du vill delta i de dagliga puja-ceremonierna, utforska de historiska byggnaderna eller bevittna de religiösa festivalerna finns vi här för att göra din resa till Kandy exceptionell. Låt oss tillsammans planera ditt besök i Temple of the Tooth, där du kan uppleva allt från de heliga ritualerna till de imponerande arkitektoniska strukturerna. Temple of the Tooth väntar på dig - ta det första steget mot ditt nästa stora äventyr med oss.

Jenny Hakanen
  • Jenny Hakanen
  • Resekonsulent
  • Tlf: 010-750 24 72
  • Mail: info@flamingotours.se