Medlem av danska Rejsegarantifonden nr. 2829
Skriv till oss på: info@flamingotours.se
Ring till oss på tel. 010-750 24 72
MENY
Stranden vid Sri Lanka vid solnedgången

Topp 5: Aktiviteter i Sri Lanka

Sri Lanka erbjuder en mängd aktiviteter för besökare, inklusive vackra stränder, vandring i berg och regnskogar, kulturupplevelser i gamla städer. Sri Lanka har också ett antal imponerande sevärdheter, bland annat Lejonklippan, Kandy och Galle Fort.

1. Sigiriya: Lejonklippan

Lion Rock

Sigiriya, eller Lion Rock, Lejonklippan, är ett fängslande kapitel i Sri Lankas rika historia och är en imponerande geologisk formation som dominerar landskapet och fångar besökarnas fantasi.

Den 200 meter höga klippan är upptagen på UNESCO:s världsarvslista och reser sig stolt i centrala Sri Lanka. Det var en gång centrum för kung Kasyapas ambitiösa palats som byggdes på 500-talet e.Kr.

Lion Gate

Det mest slående inslaget i Sigiriya är Lion Gate, Lejonporten, en imponerande entré dekorerad med enorma klipphuggna lejontassar som leder upp till palatset. Porten är ett arkitektoniskt underverk och en stående påminnelse om klippans kungliga förflutna. Även om bara tassarna finns kvar idag, vittnar de om klippans forna storhet och den kreativitet som kännetecknade den eran.

Kung Kasyapas palats

På toppen av klippan ligger ruinerna av kung Kasyapas palats, ett område som en gång var ett bevis på överdådig kunglig makt och prakt. Palatset, med sin avancerade arkitektur och sina hydrauliska system, var ett verkligt underverk på sin tid.

Från toppen av Sigiriya kan besökare njuta av en hisnande 360-graders utsikt över de omgivande djunglerna och byarna, en utsikt som en gång var reserverad för en kung.

Sri Lankas rika historia

Sigiriya är inte bara ett monument över tidigare kungliga bedrifter, utan också ett bevis på Sri Lankas rika historia och kulturarv.

En resa upp för de mer än 1 000 trappstegen till toppen är en resa tillbaka i tiden

Det är ett tillfälle att gå i kungars fotspår och uppleva en era av storhet och intriger. Med sina arkeologiska skatter, inklusive de berömda freskerna och den historiska vattenträdgården, är Sigiriya en ovärderlig skatt för både Sri Lanka och världen.

Hitta en resa till Sri Lanka

Fakta om Sri Lanka
  • Colombo
  • Singalesiska och tamil
  • Lankesiska Rupee (LKR)
  • 20,3 miljoner
  • 22°C - 32°C
  • Sommartid +5,5 timmar, vintertid +4,5 timmar

2. Galle Fort och stadsrundtur

En annan bra aktivitet är Galle Fort, som ligger på Sri Lankas sydvästra spets och är ett levande bevis på landets färgstarka koloniala historia. Det imponerande fortet, som nu finns med på UNESCO:s världsarvslista, byggdes ursprungligen av portugiserna på 1500-talet och utvidgades senare av holländarna. Det står som en symbol för europeisk arkitektonisk stil som smälter samman med sydasiatiska traditioner.

Att kliva innanför fortets murar är som att kliva in i en annan tid.

Det holländska fortet är som en stad i staden. De kullerstensbelagda gatorna kantas av gamla hus, kyrkor och administrativa byggnader som präglas av holländsk kolonialarkitektur.

En av höjdpunkterna är det gamla holländska sjukhuset, som nu har förvandlats till ett trendigt shopping- och matställe där du kan njuta av lokala och internationella rätter.

Galle Fort är också känt för sin pittoreska utsikt över Indiska oceanen. En promenad genom Galle Fort är en resa genom historien, en plats där dåtid möter nutid.

Du får också uppleva den ikoniska Galle-fyren, Sri Lankas äldsta fyr och en av de mest populära attraktionerna i området. Fyren är som tagen ur ett vykort, med gröna palmer, gyllene sand och det azurblå havet i bakgrunden.

Stadens välbevarade historia och levande nutida kultur gör den till ett måste för alla som besöker Sri Lanka.

3. Yala nationalpark

Sri Lanka är en riktig skattkammare för biologisk mångfald, och Yala nationalpark är ett lysande exempel på landets rika naturskönhet och djurliv.

Yala National Park är erkänd som en av Sri Lankas mest berömda nationalparker.

Den erbjuder oöverträffade möjligheter att uppleva ett varierat djurliv i en spektakulär naturmiljö.

Parken är känd för sin imponerande koncentration av leoparder, vilket gör den till en av de bästa platserna i världen för att observera dessa eleganta rovdjur i deras naturliga livsmiljö. Förutom leoparder är Yala hem för en mängd andra vilda djur, inklusive asiatiska elefanter, hjortar, krokodiler och en mängd fågelarter. Denna mångfald gör parken till ett paradis för djurentusiaster och naturfotografer.

Yalas landskap sträcker sig från öppna gräsmarker och buskiga skogar till våtmarker, vilket skapar en varierad livsmiljö som stöder ett rikt djurliv. Parken är också känd för sina pittoreska klippformationer och vackra kustlinje, som bidrar till den naturliga skönheten och gör upplevelsen ännu mer minnesvärd.

Safari

En safari i Yala nationalpark ger inte bara möjlighet att observera vilda djur, utan också chansen att uppleva orörd natur. Från den dramatiska synen av en leopard på jakt till den majestätiska vandringen av elefanter genom parken, varje resa i Yala är unik och oförglömlig. Besökarna kan också njuta av de många fågelarterna som bidrar med en symfoni av ljud till parkens atmosfär.

Förutom Yala har Sri Lanka också nationalparken Udawalawe, som är känd för sin stora population på över 500 elefanter, vilket gör den till en av de bästa platserna i världen för elefantobservationer. Parken är också ett paradis för fågelskådare, tack vare dess rika bestånd av vattenfåglar.

Vanliga frågor och svar

Ja, Sri Lanka är ett familjevänligt resmål med många aktiviteter som passar alla åldrar. Landet har något att erbjuda för alla, från strandsemestrar och viltsafari till kulturella sevärdheter och sköna vandringar.

Sri Lanka har många unika sevärdheter, bland annat UNESCO:s världsarvslista Sigiriya (Lejonklippan), den historiska staden Galle med sitt imponerande fort och kulturhuvudstaden Kandy med det berömda Tandens tempel. Landet erbjuder också vackra stränder, frodiga teplantager och spännande djurliv i nationalparker som Yala och Udawalawe.

Några av de mest populära vandringarna inkluderar Adam's Peak, Ella Rock och Knuckles Mountain Range. Dessa rutter erbjuder spektakulära vyer över Sri Lankas naturliga skönhet.

Äventyrliga resenärer i Sri Lanka kan ägna sig åt aktiviteter som vandring till Ella Rock, safari i Yala National Park för att se leoparder och elefanter, surfing på sydkustens stränder och ballongflygning över Central Highlands.

4. Kandy och tandtemplet

Kandy är ett annat resmål i Sri Lanka som man inte får missa. Denna kulturella huvudstad är fylld av en rik historia och tradition och är inramad av majestätiska berg och frodiga teplantager.

Temple of Tooth

I hjärtat av denna historiska stad ligger Temple of Tooth (Dalada Maligawa), en helgedom som rymmer Buddhas hörntand, en av buddhismens heligaste reliker. Templet är känt för sin magnifika arkitektur och sina dagliga ritualer och är en viktig pilgrimsort för buddhister från hela världen.

Kandys arkitektoniska landskap återspeglar en blandning av antika och moderna stilar som berättar historier om Sri Lankas kungliga och koloniala förflutna. Stadens gator och byggnader, från gamla palats till administrativa byggnader från kolonialtiden, är ett bevis på dess historiska betydelse och kulturella rikedom.

Teplantager

Teplantagerna i Kandy-området är bland de bästa i världen och erbjuder besökare en unik möjlighet att uppleva den lokala teproduktionen och smaka på den berömda brygden. Denna kombination av historia, kultur och natursköna landskap gör Kandy till en skattkammare för dem som vill fördjupa sig i Sri Lankas andliga och kulturella väsen.

Extra resorExtra resor

Sri Lankas mat är otroligt god, och med en matlagningskurs får du en fascinerande inblick i Sri Lankas kultur och mattraditioner. Matlagningskursen äger rum i en lokal familjs privata hem, så det blir inte mer autentiskt än så.
 
Du får möjlighet att hjälpa till att laga lankesisk mat från grunden tillsammans med kvinnan i huset och naturligtvis njuta av den efteråt.

Läs mer

Flying Ravana är en anmärkningsvärd attraktion i hjärtat av Ella och är Sri Lankas första mega zip-line.
 
Omgiven av grönskande kullar, inte långt från den berömda Little Adams Peak, ger detta äventyr besökarna möjlighet att uppleva Sri Lankas naturliga skönhet på ett helt nytt sätt.
 
Den spektakulära linbanan med två vajrar sträcker sig över mer än en halv kilometer och har en imponerande längd på 550 meter. När du svävar genom luften i en maximal hastighet på upp till 80 km/h får du ett fantastiskt fågelperspektiv över öns hisnande kullar, ikoniska teplantager och frodiga grönska med oöverträffad utsikt över det berömda Ella Gap. 
 
Flying Ravana är ett oförglömligt sätt att utforska den naturliga skönheten i Ella. Det är en chans att upptäcka Sri Lankas magnifika landskap från en helt ny vinkel och skapa minnen som varar livet ut. Så varför vänta? Ta steget och upplev denna zip-line-upplevelse i Ella som bara finns en gång i livet.

Läs mer

Efter att ha besökt Dambullas grottempel har du möjlighet att utforska ett av de mest hisnande monumenten i Sri Lankas kultur och historia: Sigiriya-klippan. Den imponerande klippan reser sig brant nästan 200 meter över landskapet.
 
På toppen av Sigiriya Rock ligger ruinerna av kung Kasyapas imponerande fästning, som byggdes på 500-talet. Sigiriya Rock med sin fästning finns med på UNESCO:s världsarvslista och är ett av de bäst bevarade exemplen på stadsplanering från den tiden. För att nå toppen måste du klättra 1 202 trappsteg, men utsikten som väntar dig på toppen är spektakulär.
 
Du börjar med att gå genom de symmetriska kungliga trädgårdarna, som ligger vid foten av klippan och är bland de äldsta anlagda trädgårdarna i världen. Längs vägen finns det flera möjligheter att ta en kort paus, och ju högre upp du kommer desto mer öppnar sig det frodiga landskapet för dig.
 
Ungefär halvvägs upp hittar du en liten platå där kungen en gång lät bygga en port i form av ett jättelikt lejon, vilket är anledningen till att klippan också kallas "Lejonklippan". Idag finns bara lejonets tassar kvar, men det är en nationell symbol för folket i Sri Lanka och en del av anledningen till att det finns ett lejon på Sri Lankas flagga.
 
När du väl har nått toppen av klippan kan du utforska slottsruinerna. Det är imponerande att tänka sig hur man på 500-talet lyckades transportera byggnadsmaterial uppför en 200 meter hög klippa och bygga en fästning med palats, dammar och ett avancerat bevattningssystem som kunde pumpa vatten hela vägen upp till toppen med hjälp av ett imponerande hydrauliskt system.

Läs mer

5. Bergsstaden Ella

Den femte viktiga platsen att besöka är bergsstaden Ella, en riktig pärla för naturälskare och äventyrslystna resenärer. Ella är känt för sin hisnande natur och erbjuder en mängd aktiviteter och naturupplevelser som kommer att glädja alla naturälskare.

Vandring och trekking

Ella är ett paradis för vandrare, med många stigar som leder genom teplantager, dimmiga berg och frodiga skogar. En av de mest populära vandringslederna är till Ella Rock, en måttligt utmanande vandring som belönar vandrare med magnifik utsikt över det omgivande landskapet.

Lilla Adams topp

För dem som letar efter en enklare vandring är Little Adam's Peak ett utmärkt val. Vandringen till toppen är relativt lätt och erbjuder hisnande panoramautsikt över Ella Gap och de omgivande bergen.

Ravana vattenfall

Detta pittoreska vattenfall, som ligger nära Ella, är ett populärt stopp för både lokalbefolkningen och turister. Det är en perfekt plats för en avkopplande paus och för att njuta av ljudet och synen av det forsande vattnet.

Ella kryddträdgård

För att få en autentisk upplevelse av lokala kryddor är ett besök i Ella Spice Garden ett måste. Här kan besökarna lära sig mer om odling och användning av olika kryddor som är en integrerad del av Sri Lankas kök.

Djurliv

Ella är kanske inte känt för sitt djurliv i samma utsträckning som landets nationalparker, men områdets naturliga skogar och landskap är hem för en mängd olika vilda djur och fågelarter. Fågelskådare kommer att bli glada över att se ett brett utbud av fågelarter, inklusive endemiska arter som Sri Lankas djungelfågel och olika arter av solfåglar.

Ella är inte bara en destination, det är en upplevelse som omfattar äventyr, avkoppling och en djup kontakt med naturen. Med sin charmiga småstadskänsla, fantastiska natur och vänliga lokalbefolkning är Ella en idealisk plats för dem som vill utforska Sri Lankas bergsområden och njuta av en paus från det hektiska stadslivet.

Behöver du hjälp att hitta den perfekta resan?

Drömmer du om att bestiga den majestätiska Sigiriya, även känd som Lejonklippan, i hjärtat av Sri Lankas frodiga landskap? Våra erfarna resekonsulter är redo att hjälpa dig att planera ditt ultimata äventyr till denna ikoniska plats på UNESCO:s världsarvslista.

 

Fyll i formuläret så kommer en av våra resekonsulter att kontakta dig. Vi lyssnar på dina önskemål, sätter ihop en skräddarsydd resplan och ser till att din resa till Sigiriya blir en oförglömlig upplevelse. Oavsett om du fascineras av de historiska berättelserna om klippan, vill utforska de gamla ruinerna på toppen eller bara vill njuta av den hisnande utsikten från klipptoppen, kan vi guida dig på din resa.

 

Ta det första steget mot ditt Sri Lanka-äventyr idag och förbered dig på att skapa minnen för livet med den oöverträffade kulturella och naturliga rikedom som Sigiriya och Sri Lanka har att erbjuda. Med vår expertis och passion för Sri Lanka kan vi hjälpa dig att förverkliga dina drömmar om en äventyrlig och berikande resa.

Anita Boström
  • Anita Boström
  • Resekonsulent
  • Tlf: 010-750 24 72
  • Mail: info@flamingotours.se