Medlem av danska Rejsegarantifonden nr. 2829
Skriv till oss på: info@flamingotours.se
Ring till oss på tel. 010-750 24 72
MENY

Kapstaden

Utforska Sydafrikas hjärta genom dess historiska rötter, magnifika landskap och mångkulturella samhällen i moderstaden. Läs mer i den här bloggen om Kapstadens aktiviteter, historia och kultur.

Historiska Kapstaden

Kapstaden, känd som "moderstaden", är en stad som lyckas fånga hjärtan med sin imponerande historia, natursköna skönhet och livfulla kultur.

Staden är Sydafrikas äldsta och grundades 1652 av holländaren Jan van Riebeeck, som etablerade en handelsstation vid foten av det majestätiska Taffelberget. Stationen fungerade som en viktig rastplats för sjöfarare på väg till Indien och markerade början på det vi idag känner som Kapstaden.

Kapstadens läge är utan tvekan ett av de mest hisnande i världen, omgiven av hav och berg som ger staden en unik estetik.

Med en befolkning på cirka fyra miljoner människor är Kapstaden en smältdegel av kulturer, vilket återspeglas i dess arkitektur, mat och traditioner. Stadens europeiska prägel syns tydligt i de brittiska kolonialbyggnaderna och de många husen i kapholländsk stil som bidrar till charmen.

Aktiviteter i Kapstaden

Kapstaden erbjuder allt man kan önska sig av en storstad, inklusive shopping, kultur, sevärdheter och ett pulserande nattliv. Men det är stadens lugn och dess förmåga att fungera som en oas mitt i en hektisk värld som verkligen gör den unik.

Förutom det ikoniska Taffelberget, som erbjuder en oöverträffad utsikt över staden, är Kapstadens naturliga omgivningar fyllda av platser med sällsynt skönhet.

Cape Point ger en känsla av att befinna sig vid världens ände, medan närliggande stränder som Clifton och Camps Bay erbjuder gyllene sand och kristallklart vatten.

För naturälskare erbjuder Kirstenbosch National Botanical Garden en chans att uppleva Sydafrikas unika flora i ett hisnande landskap.

Kapstaden är också ett paradis för vinälskare. Regionen har en historia som går tillbaka till 1652 och här finns över 600 vingårdar där besökarna kan smaka på några av världens bästa viner. Staden är känd för sin vinproduktion, särskilt i områden som Stellenbosch och Franschhoek.

För dem som älskar att shoppa erbjuder Kapstaden en rad olika alternativ, från de distinkta butikerna längs Long Street till de exklusiva shoppingcentren i Victoria & Albert Waterfront.

Maten i Kapstaden är lika mångsidig som dess befolkning, med influenser från det malaysiska köket blandat med holländska recept som resulterar i unika och smakrika rätter som nationalrätten "Bobotie".

Robbenön

Robben Island är en ö med enorm historisk och kulturell betydelse, inte bara för Sydafrika utan för hela världen.

Ön ligger cirka 12 kilometer från Kapstaden i södra Afrika och är mest känd som den plats där Nelson Mandela satt fängslad i 18 av de 27 år som han tillbringade bakom galler innan apartheidregimen föll. Mandela var dock långt ifrån den enda som drabbades av detta öde; många andra framstående anti-apartheidaktivister tillbringade också åratal på ön under svåra förhållanden.

Robben Islands historia som fängelseö går dock längre tillbaka än till apartheidtiden. Ön användes för första gången som fängelse på 1600-talet av det holländska ostindiska kompaniet och har sedan dess fungerat som både leprosarium och försvarsverk.

Men det är dess roll under 1900-talet som har gjort ön berömd och till en symbol för kampen för frihet och mänskliga rättigheter.

Efter apartheidregimens fall förvandlades Robben Island till ett museum och ett viktigt utbildningscentrum som lockar besökare från hela världen.

År 1999 upptogs ön på UNESCO:s världsarvslista för sin djupgående historiska betydelse och som ett vittnesbörd om de extraordinära mänskliga och moraliska uppoffringar som gjordes i kampen mot apartheid.

Turer till Robben Island ger besökarna en djupt gripande inblick i livet i fängelse, ofta med före detta fångar som guider som delar med sig av sina personliga erfarenheter och berättelser om motstånd, överlevnad och hopp.

En rundtur på ön inkluderar vanligtvis ett besök i Nelson Mandelas cell, ett mycket litet utrymme där han tillbringade så många år, samt andra delar av fängelsekomplexet och ön.

Öns historia och de berättelser som är förknippade med den fortsätter att inspirera och utbilda människor runt om i världen om vikten av att kämpa för och skydda mänskliga rättigheter.

Bo-Kaap

I hjärtet af Cape Town ligger et historisk og kulturelt kvarter kendt som Bo-Kaap, berømt for sine strålende farvede huse og stejle brostensbelagte gader, der malerisk klynger sig til skråningerne af Signal Hill.

Disse huse, badet i en kalejdoskop af lyse farver, fra turkis, pink, limegrøn til koboltblå, udgør et af de mest livlige og fotogene områder i byen. Men Bo-Kaap er mere end blot et Instagram-venligt sted; det er et område rig på historie og kulturel betydning, der fortæller historien om en unik del af Cape Towns mangfoldige samfund.

Bo-Kaaps historie strækker sig tilbage til det 18. århundrede, hvor området blev beboet af slaver bragt til Cape af Hollandsk Østindien. Disse slaver stammede fra forskellige dele af Afrika, Indonesien, Malaysia, og andre steder i Asien, hvilket har bidraget til Bo-Kaaps rige multikulturelle arv.

Efter slaveriets afskaffelse blev Bo-Kaap et centrum for den muslimske kultur i Cape Town, hovedsageligt på grund af dets malaysiske indflydelse, hvilket stadig er tydeligt i dag gennem de mange moskéer og den stærke muslimske tro i samfundet.

De farvede huse i Bo-Kaap er blevet et symbol på frihed og identitet. Mens der er flere teorier om oprindelsen af disse lyse farver, er den mest udbredte, at beboerne begyndte at male deres huse i levende farver som en fejring af Eid og som et udtryk for deres frihed og individualitet efter apartheidregimets fald.

Dette traditionelle udtryk for fest og frihed har fortsat ind i det 21. århundrede og er blevet en dybtfølt tradition i kvarteret.

Om du vill uppleva ännu mera av det fantastiska Sydafrika rekommenderar vi att du förlänger din resa med 4 nätter i fantastiska Kapstaden.


Sydafrikas näst största stad bjuder på massor med shoppingmöjligheter, restauranter och museer och är en perfekt bas för att utforska många utflyktsmöjligheter t. ex. Godahoppsudden, Kapområdets vingårdar och Robben Island, där Nelson Mandela satt fängslad i 28 år.


Den sjudande, internationella storstaden är en smältdegel av olika kulturer och folkslag, vilket bl.a. kan ses på stadens charmerande byggningar och den färgglada stadsdelen Bo-Kaap, som är ett måste när du är i Kapstaden.


Gå heller inte miste om en tur med kabinbanan upp på ikoniska Taffelberget, varifrån du kan njuta av den betagande utsikten över Atlanten.
 

Kontakta oss för att höra mer om möjligheterna för att förlänga din resa med ett besök i Kapstaden.

Läs mer

Njut av vinlandet runt Kapstaden. Stellenbosch i Sydafrika är den näst äldsta staden i landet, med gator kantade av ekar, vattenfall och vackert bevarade historiska byggnader.
 
Man gör allt för att bevara stadens 1800-talsatmosfär av lugn och elegans.
 
Stellenbosch är centrum för länets mest kända vinproducerande område. På den här turen får du möjlighet att smaka på vinet.

Läs mer

Utforska valarnas värld genom att följa den berömda Whale Route längs kusten öster om Kapstaden. 
 
Äventyret börjar i Kapstaden och går mot Hermanus. Längs vägen kommer du att göra stopp som erbjuder magnifika vyer över havet och dess vikar. Turen fortsätter till Kleinmond med ett stopp vid Harold Porter Botanical Gardens. Här får du uppleva den magnifika, avskilda botaniska trädgården, omgiven av berg och känd för sina vattenfall och klara pooler.
 
När du kommer fram till Hermanus går du ombord på en båt där du har möjlighet att se det imponerande marina livet.
 
Den bästa tiden att se valar är mellan augusti och november.

Läs mer

Behöver du hjälp att hitta den perfekta resan?

Upptäck den magiska atmosfären i Kapstaden - en stad som sjuder av historia, kultur och oändliga äventyr. Från det imponerande Taffelberget och de historiska gatorna i Bo-Kaap till det charmiga V&A Waterfront och hisnande natursköna vägar som Cape Point - Kapstaden erbjuder ett kalejdoskop av upplevelser för varje besökare.

 

Utforska stadens livliga konstscen, prova viner i världsklass och kulinariska mästerverk, och låt dig förtrollas av den historia och naturskönhet som omger dig, där kampen för frihet och hoppets ljus fortfarande lyser igenom. Kapstaden är mer än bara en destination; det är en resa in i hjärtat av Sydafrikas själ.

 

Missa inte din chans att uppleva allt detta och mer därtill. Registrera dig nu för att få ett exklusivt erbjudande från en av våra säljare. Ta det första steget mot din oförglömliga resa till Kapstaden - staden som fängslar väntar på dig.

Jenny Hakanen
  • Jenny Hakanen
  • Resekonsulent
  • Tlf: 010-750 24 72
  • Mail: info@flamingotours.se