Medlem av danska Rejsegarantifonden nr. 2829
Skriv till oss på: info@flamingotours.se
Ring till oss på tel. 010-750 24 72
MENY

Cheow Lan-sjön

Läs mer om den fantastiska Cheow Lan Lake här. Omgiven av den majestätiska nationalparken Khao Sok, erbjuder detta orörda vattenreservat en otrolig bakgrund för alla typer av utomhusaktiviteter. Från de lugna morgnarna på sjön när dimman långsamt lyfter till eftermiddagens ekon av djurlivets ljud i den täta regnskogen, erbjuder varje dag vid Cheow Lan Lake nya äventyr.

Cheo Lan Lake

Cheow Lan Lake, även känd som Rajjaprabha Dam Reservoir, är en framträdande attraktion i Khao Sok National Park, som ligger i Surat Thani-provinsen i Thailand. Sjön skapades 1987 och har en yta på 185 kvadratkilometer.

Ursprunget till Cheow Lan Lake är nära kopplat till byggandet av Rajjaprabha Dam, som genomfördes av Thailands Electricity Generating Authority för att underlätta vattenkraft. Förutom energiproduktion tjänar dammen och sjön också syften som översvämningskontroll, bevattning och stöd för lokalt fiske, vilket gör den till en multifunktionell resurs i regionen.

Cheow Lan-projektet

Rajjaprabha-dammen, som ursprungligen kallades Cheow Lan-projektet, blev en symbol för framsteg och utveckling i Thailand när den invigdes av landets kung på hans 60-årsdag. Denna händelse markerade en viktig milstolpe i Thailands infrastrukturella ambitioner och speglade landets strävan att modernisera och förbättra livskvaliteten för sina medborgare.

Projektet initierades 1982 och krävde betydande logistiska överväganden, inklusive noggranna miljöstudier och social planering, för att minimera den negativa påverkan på den omgivande miljön och lokalsamhällena. Omlokaliseringen av 385 familjer från byn Ban Chiew Lan var en av de mest utmanande aspekterna av projektet och krävde både lyhördhet och noggrann planering.

Familjerna kompenserades inte bara med mark och ekonomiska resurser, utan också med stöd för att etablera nya inkomstkällor, vilket illustrerar ett holistiskt synsätt på utveckling.

För att säkerställa att de omlokaliserade samhällena skulle kunna uppnå ekonomiskt oberoende och en hållbar framtid lades stor vikt vid jordbruksutveckling. Den mark som erbjöds var speciellt utvald för att vara tillräckligt bördig för gummiproduktion och andra jordbruksaktiviteter som fjäderfäuppfödning och fruktträdgårdar. Denna strategi bidrog till att skapa nya arbetstillfällen och till att bibehålla samhällenas kulturella och sociala strukturer under en tid av stora förändringar.

Förverkligandet av Rajjaprabha Dam-projektet var således inte bara en teknisk och ekonomisk bedrift, utan också ett projekt som satte standarden för hur moderna infrastrukturprojekt ska integrera miljömässiga och sociala hänsyn för att främja en harmonisk och hållbar utveckling.

Djur- och växtliv

Khao Sok National Park är känd för sin extraordinära biologiska mångfald och fungerar som en viktig tillflyktsort för många sällsynta och utrotningshotade djurarter. Bland de mest anmärkningsvärda invånarna i parken finns den majestätiska tigern, den sällsynta malaysiska solbjörnen och magnifika vilda elefanter, som alla trivs i parkens frodiga och ostörda miljö.

De angränsande skyddade områdena som Khlong Saeng, Khlong Nakha och Kaeng Krung spelar en avgörande roll när det gäller att skapa säkra och sammanhängande livsmiljöer som möjliggör fri passage och genetiskt utbyte mellan djurpopulationer. Dessa områden är avgörande för att upprätthålla hälsan hos stora rovdjur och deras bytesarter.

Khao Sok är också ett paradis för fågelskådare. Parken erbjuder livsmiljö för många sällsynta fågelarter, bland annat den imponerande näshornsfågeln och den färgglada bandade pittaen. Dessa fåglar bidrar till parkens ekologiska balans och lockar till sig naturälskare från hela världen.

Parkens rikliga vattenresurser, som huvudsakligen kommer från parkens sjö, är livsnerven i detta komplexa ekosystem. Vattnet försörjer inte bara parkens växtlighet utan också den omfattande kedjan av biologisk mångfald, från små insekter till stora rovdjur, vilket gör Khao Sok till ett verkligt epicentrum för naturskydd och studier.

Cheow Lan Lake är en stor konstgjord sjö som ligger i Khao Sok National Park i Surat Thani-provinsen, Thailand. Sjön skapades 1982 efter byggandet av Ratchaprapha-dammen och är känd för sitt klara vatten, dramatiska kalkstensberg och frodiga omgivningar.

Vid Cheow Lan Lake kan du njuta av en mängd olika aktiviteter som kajakpaddling, djungelvandring, grottutforskning, djurskådning och boende i flytande lodge. Det finns också guidade turer som ger en djupare inblick i områdets unika ekosystem.

Cheow Lan Lake är lättast att nå från städerna Surat Thani eller Phuket. Från dessa platser kan du ta en buss eller ordna privat transport till Khao Sok National Park. Härifrån kan du ta dig till sjön med båt.

Den bästa tiden att besöka Cheow Lan Lake är mellan december och april, då vädret är torrt och svalt. Under regnperioden, från maj till november, kan vissa aktiviteter vara begränsade på grund av högre vattennivåer och regn.

Ja, Cheow Lan Lake kan vara ett utmärkt resmål för familjer. Barnen kommer att njuta av båt- och vattenaktiviteterna samt djurlivet. Det är dock viktigt att tänka på de yngre barnens komfort och säkerhet, särskilt när det gäller aktiviteter som vandring eller båtturer.

Packa lätta kläder för varmt väder, bekväma promenadskor, badkläder, en regnjacka, solskyddsmedel, insektsmedel, en hatt och en bra ryggsäck. Kom ihåg att ta med en kamera och eventuellt en kikare för att observera djurlivet.

Behöver du hjälp att hitta den perfekta resan?

Drömmer du om att utforska den hisnande Cheow Lan-sjön, ett sant underverk i hjärtat av Thailand? Våra engagerade resekonsulter finns här för att hjälpa dig genom hela processen med att planera din perfekta semester. Cheow Lan Lake, med sitt oöverträffade landskap och spektakulära vyer, erbjuder en förtrollande blandning av äventyrliga aktiviteter, imponerande biologisk mångfald och möjlighet att i lugn och ro fördjupa sig i naturens underverk.

 

Fyll i formuläret så kommer en av våra resekonsulter att kontakta dig för att diskutera dina förväntningar, organisera din resa och se till att din vistelse vid Cheow Lan Lake blir en oförglömlig upplevelse. Oavsett om du drömmer om båtturer på sjön, vandring genom djungeln eller avkopplande dagar i de flytande stugorna, så finns vi här för att göra din dröm till verklighet.

 

Låt oss planera din perfekta flykt till Cheow Lan Lake, där du kan uppleva allt från levande djurliv till fridfulla naturupplevelser. Cheow Lan Lake väntar på dig - ta det första steget mot ditt nästa stora äventyr med oss.

Jenny Hakanen
  • Jenny Hakanen
  • Resekonsulent
  • Tlf: 010-750 24 72
  • Mail: info@flamingotours.se