Medlem av danska Rejsegarantifonden nr. 2829
Skriv till oss på: info@flamingotours.se
Ring till oss på tel. 010-750 24 72
MENY

Ho Chi Minh-staden

Dyk ner i den rika kulturen, den djupa historien och det pulserande stadslivet i Ho Chi Minh-staden.

Ho Chi Minh-staden

Ho Chi Minh City, även känd som Saigon, är en stad som vibrerar av liv, innovation och kulturell rikedom.

Med över 9 miljoner invånare är det Vietnams folkrikaste stad och ett centrum för landets ekonomi, kultur och historia. Den här bloggen guidar dig genom stadens fascinerande sidor, från dess historiska landmärken till dess dynamiska gatuliv.

Ho Chi Minh-staden är landets folkrikaste stad och har varit den drivande kraften bakom Vietnams imponerande ekonomiska tillväxt under de senaste decennierna.

Staden är ett kommersiellt nav där traditionella marknader står sida vid sida med skyskrapor och moderna shoppingcenter. Här finns också landets största hamn, som spelar en avgörande roll för den internationella handeln och bidrar avsevärt till landets BNP.

Ho Chi Minh Citys historia

Från 200-talet e.Kr. började det område som idag är känt som Ho Chi Minh City att bli en viktig knutpunkt för handel och bosättning. Detta berodde främst på dess strategiska läge längs de navigerbara vattenvägarna.

Under dessa tidiga dagar var det Cham-folket, en grupp austronesiska sjöfarare, som först etablerade sig i regionen och grundade ett antal handelsstäder längs kusten. Cham-riket var känt för sin avancerade konst och arkitektur, vilket framgår av de många tempelruiner som fortfarande kan hittas i södra Vietnam.

Med tiden kom området under inflytande av det mäktiga Khmerriket, som styrde stora delar av det som idag är Kambodja, Laos och södra Vietnam. Khmerernas dominans varade tills det vietnamesiska folkets gradvisa expansion söderut, en process som kallas "Nam tiến", började förändra det kulturella och politiska landskapet i området.

Det var på 1800-talet som den avgörande vändpunkten i stadens historia inträffade när Frankrike koloniserade Vietnam. Saigon döptes om och utvecklades till centrum för Franska Indokina, en period som introducerade europeisk arkitektur, rättssystem och andra västerländska kulturelement.

Fransmännen byggde breda boulevarder, stora offentliga byggnader och imponerande kyrkor, inklusive Saigons Notre Dame-katedral, som fortfarande står kvar som ett vittnesbörd om stadens koloniala förflutna.

Efter år av konflikter och kamp för självständighet följde den tumultartade perioden med Vietnamkriget, som resulterade i omfattande förstörelse och mänskligt lidande.

Kriget slutade med nordvietnamesisk seger 1975, en händelse som på ett dramatiskt sätt symboliseras av återföreningspalatset, där nordvietnamesiska stridsvagnar bröt igenom portarna och effektivt markerade krigsslutet och återföreningen av landet.

För att hedra den nordvietnamesiska ledaren och revolutionsikonen Hồ Chí Minh döptes Saigon officiellt om till Ho Chi Minh City. Detta var inte bara ett namnbyte, utan ett erkännande av Hồ Chí Minhs roll i Vietnams kamp för självständighet och hans vision för landet.

Fakta om Vietnam
 • Hanoi
 • Vietnamesiska
 • Dong (VND)
 • 95,5 miljoner
 • 14°C - 35°C
 • Sommartid +5 timmar, vintertid +6 timmar
 • 11 nätters rundresa
 • Inrikesflyg – inga slitna nattåg
 • Hanoi
 • Kryssning i Halong och Bai Tu Long-bukten
 • Hue
 • Hoi An
 • Ho Chi Minh City
 • Mekongdeltat
 • Flytande marknad
Ingår i priset
 • 14 dagar
 • Inklusive flygbiljetter
 • Bagage ingår
 • Inklusive transfer och guide
 • Måltider enligt beskrivning i programmet
Pris pr. pers. från
24 495 SEK
Läs mer

Klimat

Ho Chi Minh-staden har ett tropiskt savannaklimat med både soliga, varma dagar och uppfriskande regnperioder. Medeltemperaturen på ca 28°C under hela året gör staden till ett tilltalande resmål för dem som vill fly från kallare klimat.

Staden har två huvudsakliga säsonger: torrperioden, som sträcker sig från december till april, och regnperioden, som varar från maj till november. Regnperioden innebär dagliga skurar som kan vara kraftiga men som ofta är kortlivade och snabbt lämnar staden med en känsla av friskhet och förnyelse.

Ja, absolut! Ho Chi Minh City erbjuder en mängd upplevelser som kan avnjutas av hela familjen.

 

Från interaktiva museer och kulturella föreställningar till livfulla parker och barnvänliga attraktioner. Staden erbjuder också en rad familjevänliga restauranger som serverar allt från traditionella vietnamesiska rätter till internationella rätter som kommer att tillfredsställa även de mest kräsna av små barn.

 

Våra resekonsulter kan hjälpa till att skräddarsy en resplan som garanterar att alla familjemedlemmar, oavsett ålder, får en oförglömlig upplevelse i Ho Chi Minh City.

Ho Chi Minh City står inför flera utmaningar på grund av klimatförändringarna, bland annat stigande havsnivåer och ökad risk för översvämningar.

 

Stadens geografiska sårbarhet gör det nödvändigt att fortsätta arbetet med att stärka infrastrukturen och genomföra strategier för hållbar utveckling för att skydda mot dessa risker.

Eftersom Ho Chi Minh City har ett tropiskt savannklimat med en torr- och en regnperiod, anses perioden från december till april vara den bästa tiden att besöka staden.

 

Under dessa månader är vädret övervägande torrt och varmt, vilket gör det perfekt för sightseeing och utforskning av stadens otaliga attraktioner.

Ja, Ho Chi Minh City är känd för sin kulinariska mångfald och erbjuder ett brett utbud av vegetariska och veganska matställen.

 

Från gatukök till specialiserade restauranger kan besökare enkelt hitta läckra växtbaserade måltider som återspeglar lokala smaker och kreativitet.

Återföreningspalatset, Notre Dame-katedralen, Museet för krigets kvarlevor och Cu Chi-tunnlarna är några av de viktigaste historiska platserna i Ho Chi Minh City.

 

Dessa platser ger en djupgående inblick i Vietnams historia och kulturarv.

Sevärdheter och attraktioner

Palatset för återförening

Återföreningspalatset är känt för sin roll i slutet av Vietnamkriget och står som ett monument över landets återförening. Stridsvagnarna som körde in genom portarna 1975 har blivit ikoniska symboler för krigsslutet. Inne i palatset får besökarna en glimt av livet på 1970-talet med möbler och dekorationer som bevarats som om tiden hade stått stilla.

Saigons Notre Dame-katedral

Saigon Notre Dame-katedralen byggdes av fransmännen på 1800-talet och representerar Saigons koloniala förflutna.

Med sin imponerande röda fasad och gotiska torn är katedralen inte bara en religiös ikon, utan också ett fotografiskt mästerverk som utgör en fridfull paus mitt i stadens myller.

Museet för krigets kvarlevor

Museet är en kraftfull påminnelse om Vietnamkrigets brutalitet och de långsiktiga konsekvenserna för det vietnamesiska folket.

Med en omfattande samling fotografier, personliga artefakter och militär utrustning ger War Remnants Museum besökarna en utmanande, men nödvändig, förståelse för krigets verklighet.

Det är en plats för reflektion och förståelse som lämnar bestående intryck på sina besökare.

Cu Chi tunnlarna

En kort bilresa från stadens liv och rörelse ligger Cu Chi-tunnlarna, ett vittnesbörd om den krigföring som användes under Vietnamkriget.

Detta omfattande nätverk av underjordiska gångar användes för allt från gömställen till militärbaser och visar hur uppfinningsrika och uthålliga de vietnamesiska gerillakämparna var.

Besökare har möjlighet att krypa genom en del av tunnelnätet, vilket ger ett unikt perspektiv på de utmaningar som soldaterna ställdes inför.

Behöver du hjälp att hitta den perfekta resan?